Tychy - obchody 400-lecia (?) istnienia browaru - w czym rzecz?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    Ja jeszcze pamiętam jak niedawno Tyskie miało 375 lat. W takim tempie to niedługo stuknie im pół tysiąca
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Chyba nie. Ryż był powszechnie stosowany jako dodatek niesłodowy w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, a Krotoszyn przed śmiercią robił Golden Dragona z ryżem w zasypie.

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #18
        Nie znam tych gat. bo wtedy piłem najlepsze w Polsce klasyki typu Tychy a inne ,typu ge-es-owska "zemsta jędrzejowska" czy krakowski "barbakanbull- gul gul", unikałem lub wręcz omijałem szerokim łukiem!
        Obiektywnie najlepsze, czy najbardziej prestiżowe bo eksportowe?

        Comment

        • Mastermind1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 248

          #19
          "Jest .... dokument z księgi przychodów księstwa pszczyńskiego, w którym stwierdza się, że browar w Tychach przyniósł 134,5 reńskich talarów przychodów."

          Znamienne, że najwcześniejsze źródła o browarze umiejscowionym w tyskim folwarku traktują o przychodach (jak mniemam, ze sprzedaży piwa) i innych pożytkach (dla zwierząt) z browaru, natomiast źródła z epoki milczą o jakości oraz renomie tyskiego piwa.
          Last edited by Mastermind1; 2013-07-31, 21:14. Powód: korekta

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
            i co z tego?
            Czy można było nazywać te "piwa" ryżowymi a może ryżawymi ,tym bardziej ,skoro był to tylko dodatek niesłodowy?
            Nie znam tych gat. bo wtedy piłem najlepsze w Polsce klasyki typu Tychy a inne ,typu ge-es-owska "zemsta jędrzejowska" czy krakowski "barbakanbull- gul gul", unikałem lub wręcz omijałem szerokim łukiem!

            "ryżowawe" piwo na 400-lecie tyskiego warzenia? - "svet se posral"!
            A te Tyskie z ryżem to jest samego ryżu czy ryż to tylko tylko dodatek niesłodowy? Stawiam na to drugie, i jeśli tak jest, to twoja pyskówka trąci kompromitacją.
            Last edited by Krzysiu; 2013-07-31, 21:43.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Gdyby zabełtaną gęstwę drożdżową przełożyć na słowa, wyglądałaby chyba tak, jak twoje posty.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Ze wskazówek nie skorzystam. Żeby iść na imprezę specjalnie w celu skosztowania Tyskiego ryżowego, musiałbym upaść na głowę z bardzo dużej wysokości. Dla ciebie Tyskie w różnych odmianach to najwyraźniej szczyt wszystkich szczytów i jest to informacja wystarczająca, by nie wdawać się w dalsze dyskusje.

                Jeśłi chodzi o skład, to nawet w przedstawionej ulotce jest napisane, że skłąda sie ze słodu pilszeńskiego i ziaren białego ryżu. Byz większego ryzyka mogę zgadywać, że tego ryżu jest najwyżej kilkanaście procent całego zasypu. Na dodatek jest to klasyczny dodatek niesłodowy. Nie muszę o nic więcej pytać i na pewno nie będe zadowolony, bo to piwo to badziewie dla frajerow, którzy nie widzieli i nie pili w życiu nic innego poza Groniem.

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  #23
                  Poziom dyskusji w tym wątku osiąga poziom najstarszego forum piwoszy czyli poziom spod przysłowiowej budki z piwem. Gratulacje się może za to należą?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Nie sądzę, ale przyznasz, że belfer102 logiką swoich wypowiedzi nie zawyża poziomu forum?


                    A poza tym - masz jakiś uraz na temat budek z piwem? W porównaniu z poziomem rozmów Młodych, Wykształconych z Wielkich Miast to był Oxford.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X