Isoekstrakt chmielowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sienioo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.12
    • 177

    Isoekstrakt chmielowy

    Witam,

    W składzie Svijanskiej 10 znajduje się, oprócz ekstraktów chmielowych, również isoekstrakt chmielowy. Co to jest? Czy ktoś potrafi opisać czym są ekstrakty chmielowe i isoekstrakty. Z góry
  • moracz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.11
    • 121

    #2
    Po pierwsze jesteśmy w Polsce, więc izoekstrakt chmielowy.

    Izoekstrakt od ekstraktu różni się tym, że uzyskuje się go ze zwykłego ekstraktu chmielowego (etanolowego lub CO2) poprzez dalsze jego przetworzenie, a więc izomeryzację zawartych w ekstrakcie alfa-kwasów do izo-alfa-kwasów, a więc do związków o dużo większej rozpuszczalności i nadające większą goryczkę. Dzięki temu ekstrakt zizomeryzowany może być oddany do brzeczki niemalże w dowolnym momencie (nie trzeba dodawać go przed gotowaniem, bo zawiera już zizomeryzowane alfa-kwasy), dzięki czemu można teoretycznie skorygować goryczkę w brzeczce po warzeniu, albo idąc dalej w gotowym młodym piwie, czy podczas/po leżakowaniu. Nie jest to nic trującego, od tego się nie umiera. Takie 'wysublimowane' preparaty chmielowe mają tą zaletę, że są trwalsze od chmielu w szyszkach czy od granulatu i pozwalają na większą kontrolę nad dawkowaniem chmielu. Minusem oczywiście jest ich nieco większy koszt ze względu na wysoki stopień przetworzenia.

    A sam ekstrakt - jest to produkt chmielowy otrzymywany przez wymywanie (ekstrakcję) substancji zawartych w chmielu (m.in. lupuliny, olejków eterycznych, żywic chmielowych, alfa-kwasów, beta-kwasów, ksantohumolu, itd.) z wykorzystaniem odpowiednich rozpuszczalników. W praktyce rozdrabnia się wysuszone szyszki chmielowe, ekstrachuje się z nich w/w związki za pomocą nadkrytycznego CO2 przy nadciśnieniu rzędu 70 bar w temperaturze pokojowej lub etanolu (70-80%) w nieco podwyższonej temperaturze, po czym taki ekstrakt zagęszcza się na wyparkach próżniowych i mamy gotowy ekstrakt, który można użyć zamiast chmielu w szyszce czy w granulacie, odpowiednio przeliczając dawkowanie.
    Last edited by moracz; 2013-07-30, 21:31. Powód: jeszcze o samym ekstrakcie

    Comment

    Przetwarzanie...
    X