Nowe browary, nowe piwa i co z tego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #211
    czyli zaczynamy nowy cykl – 1000 IBU. Ostatnio w kontekście wpadki z Czarnym Dynksem z browaru Szałpiw rozgorzała na wciąż największym forum poświęconym piwu w Polsce, czyli na browar.biz dys…

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #212
      Jeśłi to obejrzałeś, to możesz streścić w blogówce: http://www.browar.biz/forum/showthre...49#post1136949
      Właśnie szukamy tam odważnego, który przez to przebrnie i powie, o co chodzi.

      K...a, nawet Wiadomości TVP trwają krócej.

      Comment

      • Gość

        #213
        Nie mam tyle w sobie sił, aby wysłuchiwać Kopyra przez 30 min., zapewne to co ma do powiedzenia da się zamkną rzeczowo w 5 minutach
        Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-08-20, 11:11.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #214
          Tyle to wszyscy wiemy. Ja nawet sądzę, że przesadziłeś z tymi pięcioma minutami.

          Comment

          • makbeth
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.04
            • 80

            #215
            Osobiście niedobrze mi się robi jak widzę hasło "piwna rewolucja" na różnych blogach, zwłaszcza kiedy ten zwrot wykorzystują producenci niedoróbek lub osoby z nimi związane.

            Tak jakby nagle jakość przestała mieć znaczenie, a liczył się sam PR. Dziwne jest także to, że niektórzy ludzie kierują się treściami zamieszczanymi na takich blogach, mimo tego, że wydaje mi się, że pewna część wpisów to po prostu teksty sponsorowane, sympatyczne recenzje dla kolegów z branży itd.

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #216
              Rozkminiłeś spisek, że aż miło. Pinta, Alebrowar i Artezan korumpują blogerów i za każdą pozytywną recenzję płacą im sowitą gotówkę, że się wybudować potem spokojnie można w Piasecznie.

              Każdy ma prawo krytykować rewolucję, rewolucjonistów, Kopyra itd. To jest święte prawo konsumenta, forumowicza i piwosza. Ale powyższy post to już jest obelga i sorry ale na takie wstawki powinieneś zostawić dla najbliższej rodziny albo psa, kota, rybek - w zależności co hodujesz i kto z Tobą wytrzymuje. Powyższy post to właśnie przekroczenie granicy krytycyzmu i przejście na stronę hejterstwa. Kolejny krok to zwyzywanie rewolucjonistów od Żydów albo komuchów.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #217
                Moim zdaniem, to Ty, Pioterb przegiąłeś. Makbeth napisał o swoich odczuciach:

                Osobiście niedobrze mi się robi
                wydaje mi się, że pewna część wpisów
                i nie dał żadnych podstaw do tak nieprzyjemnej krytyki, jaką zastosowałeś.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #218
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                  (...) Kolejny krok to zwyzywanie rewolucjonistów od Żydów albo komuchów.
                  A ty od razu nazwij makbetha faszystą a najlepiej nazistą

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #219
                    Rzucił podejrzenie, że browary płacą blogerom za pochlebstwa. Zarzucił fałsz, obłudę i kłamstwo a w zamian nie przedstawił pół dowodu. Dodanie frazy "wydaje mi się" nie zmienia faktu, że w bardzo bezpośredni sposób zaatakował ludzi którzy piszą o piwie w internecie. I to nie dlatego, że coś widział/wie tylko dlatego, że czytane recenzje nie pokrywają się z jego postrzeganiem rzeczywistości.

                    Gdyby napisał, że blogerzy są zapatrzeni w rewolucję, nie widzą wad, koloryzują, - nie odezwałbym się. Ale zarzucił im tak podłe zachowanie tylko na podstawie...no właśnie czego?

                    Comment

                    • kloss
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 2526

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                      zarzucił im tak podłe zachowanie tylko na podstawie...no właśnie czego?
                      Zapewne na podstawie przeczytanych konkretnych wpisów blogerów odniósł takie wrażenie. I jest to tylko jego wrażenie, a nie formalny zarzut. Przynajmniej ja to tak odbieram.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #221
                        Własnego przekonania. Jesteś pewien, że tak nie jest? Ja też mam wrażenie, że w niektórych wypadkach życzliwość wobec producenta jest nadmierna i nieuprawniona.

                        Comment

                        • VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

                          #222
                          Niestety można odnieść wrażenie, że blogerzy przynajmniej filtrują informacje - piszą dobrze po piwach dobrych "rewolucyjnych", ale nie piszą w ogóle gdy "rewolucyjne" wytwory nadają się do kanału (ciemny Dynks) lub mają ewidentne wady (wcześniej Kopyr, teraz Prometeusz).
                          Przemilczanie jest też "nie fajne".
                          To w pełni ich prawo ale nie dziwne są przemyślenia takie jak Macbetha.

                          ps. jestem pewien, że psycholog by Wam wyjaśnił zasadę: za otrzymane za darmo zawsze ocenimy lepiej niż to samo kupione". Stąd zresztą moga się brać różnicę, że konsument który zapłacił 10 złotych za piwo ledwo do wypicia ocenia jest bardzo krytycznie i jest wzburzony, a prosument który otrzymał piwo za darmo, to samo piwo oceni jednak trochę łagodniej. Oczywiście jest to generalizowanie ale taka zasada jest (poczytajcie o dysonansie po zakupowym).
                          Dla mnie ocenianie na blogu piwa które dostało się za darmo jest formą korumpowania oceniającego. Jest to moje prywatne zdanie i nie musi oddawać prawdy.
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #223
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Własnego przekonania. Jesteś pewien, że tak nie jest? Ja też mam wrażenie, że w niektórych wypadkach życzliwość wobec producenta jest nadmierna i nieuprawniona.
                            Nie mam pewności. Ba, nie znam tych osób nawet osobiście, ciężko jest mi mówić o ich motywacjach, bo jedyne co o nich wiem to to co mogę wyczytać z ich wpisu na blogu. Nie zmienia to jednak faktu, że tak mocnych oskarżeń nie śmiałbym wysnuć.

                            Zapewne na podstawie przeczytanych konkretnych wpisów blogerów odniósł takie wrażenie. I jest to tylko jego wrażenie, a nie formalny zarzut. Przynajmniej ja to tak odbieram.
                            Kopyr też kiedyś odniósł wrażenie i skończyło się to pismem z kancelarii. To tak odnośnie "wrażeń"

                            Comment

                            • pataflazy
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.09
                              • 13

                              #224
                              Martwi mnie, że takie piwne buble pojawiają się coraz częściej. Skoro dany browar nie jest gotowy do wypuszczania solidnych i sprawdzonych warek to niech w ogóle nie sprzedaje swojego piwa tylko rozdaje je znajomym albo wylewa czy robi z tym co chce byle nie sprzedawał.. Mnie jako konsumenta nie interesuję jak powstała wada piwa i czy jest całkowicie czy trochę zepsute. Kupuje browara po to żeby go wypić ze smakiem, a nie zastanawiać się czy jest dobry czy nie, czy wypić czy jednak wylać do zlewu.. Tak samo jak kupuje mleko to ma ono smakować jak mleko, a nie mieć posmaku owoców, warzyw, zapachu siarki czy cholera wie czego. Także niech wszyscy samozwańczy eksperci lepiej się zastanowią o co jest cała awantura. Jeśli ktoś chce sprzedawać produkt, który nie jest wart swojej ceny nie ma dla niego miejsca na rynku i już.

                              Comment

                              • belze
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2004.02
                                • 301

                                #225
                                Się wszyscy zachłysnęli tą rewolucją, pozazdrościli pincie, ab oraz artezanowi - i lecą z falą, niestety - mimo że część z nich ma doświadczenie, właśnie rujnują swoje imię w ramach pośpiechu i zachłanności.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                  etman
                                  Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                  Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                  Zawiera polski dodatek...
                                  2025-01-03, 01:43
                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 06:14
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 21:15
                                • pegie23
                                  Nowe etykiety Lecha
                                  pegie23
                                  Z perspektywy dołączania do kolekcji nowych etykiet z piw Lech, jak je traktujecie? Na butelkach są teraz jakby dwie etykiety, jedna z napisem Lech, a druga z dużym L. Traktujecie je jako dwie etykiety i liczycie +2 do kolekcji? Czy jedną z nich traktujecie jako kontrę? Jeśli tak to którą?
                                  2024-07-05, 22:34
                                • klocekoi
                                  Nowe butelki do piwa
                                  klocekoi
                                  Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
                                  Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
                                  Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
                                  Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
                                  2023-04-30, 21:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...