Nowe browary, nowe piwa i co z tego?
Collapse
X
-
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Bardzo lubię porządne, treściwe jasne lagery. "Desitki" też. Ale ich w Polsce prawie nie ma! Jeśli dodasz do tego kastrację piw z goryczki w ostatnich latach, to nie ma co się dziwić, że byle górniak z porządnym nachmieleniem urzeka ludzi. Dla mnie obecna sytuacja na rynku jest daleka od nudy, choć oczywiście rozumiem irytację na chmielenie "amerykanami" wszystkiego, co się rusza. Ale to się wyrówna.Comment
-
1. Klienci takich browarów nie tego od nich oczekują. Jeśli podpinam beczkę wybitnego marcowego w cenie 8 złotych za duże i obok średnie IPA za 10 złotych, to które zejdzie szybciej, jak myślisz? Jeśli chwilowo nie mieliśmy żadnej IPY na kranach, to kilka razy dziennie klienci dopytywali się o takie piwo. O koźlaki zapytań w sumie było kilka, od początku działalności lokalu, z ciemnymi lagerami jeszcze gorzej. Jak już się pojawią, to od biedy zejdą, ale w iście żółwim tempie.
2. Bo jeśli już coś takiego uwarzą, to podniesie się lament, że za drogo, że pils powinien kosztować tyle co czeski. A już dziesiątki jak nie setki razy było wałkowane, że rzemieślnicy nie są w stanie produkować piwa w takiej cenie. Nie rozumiem, dlaczego ten argument jest tak chętnie ignorowany. Pamiętasz co się stało z Pierwszą Pomocą z Pinty? Fajne piwo, przyjemnie nachmielone i klapa totalna. Bo za drogie jak na piwo na co dzień. Czy masz pretensje do Ferrari, że nie produkuje małych samochodów miejskich, a do Opla, że nie produkuje supersamochodów?
I powiedz mi mości beciku, gdzie byłeś kiedy w Chmielarni lało się Marcowe z Ciechana? Wiedeńskie z Lwówka? Ciemne z Majera? Dawne z Konstancina? Maciejowe z Ciechana? Czy myślisz, że wylewanie swoich żali na forum cokolwiek zmieni? Nie, jeśli jako konsument chcesz coś wymóc na producentach, to zrobisz to portfelem.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
I powiedz mi mości beciku, gdzie byłeś kiedy w Chmielarni lało się Marcowe z Ciechana? Wiedeńskie z Lwówka? Ciemne z Majera? Dawne z Konstancina? Maciejowe z Ciechana? Czy myślisz, że wylewanie swoich żali na forum cokolwiek zmieni? Nie, jeśli jako konsument chcesz coś wymóc na producentach, to zrobisz to portfelem.
Pytasz się gdzie byłem? Pewnie w domu. Nie chodzę do knajp co drugi dzień kupując kilka piw. Jak idę to z żoną gdzie oprócz piwa bierzemy jeszcze konkretną konsumpcję. Nie każdego stać na stałe bywanie w lokalach. Ja tego typu wyjścia celebruję, więc rzadziej, ale konkretniej. Na Marcowe u Was nie trafiłem, na Majera też nie, na Wiedeńskie też nie. Konstancin pijałem w barze Warszawa więc u Was go nie brałem. Czy o to masz do mnie żal, że nie jestem w knajpie na tyle często aby trafić na coś o czym napisałeś? Nie chcę piw w lokalach do których często nie chodzę tylko na sklepowych półkach. Chmielarnia ze swoimi dobrymi, rzadkimi piwami jest na równi z Bierhalle gdzie dobre piwo w danym gatunku (przykład doppelbock) bywa okazjonalnie. No chyba, że piwa o których piszesz macie w stałej ofercie beczkowej.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Nie chcę piw w lokalach do których często nie chodzę tylko na sklepowych półkach.
Masonowi chodziło o to, że portfolio browarów czy oferta knajp nie będzie zależała od wątku "nowe browary i co z tego?" na forum browar.biz tylko od potrzeb konsumentów, którzy odwiedzają Chmielarnię, zaopatrują się w te wszystkie piwne nowości. A na razie widać, że wolą wity-srity.
Przykład PIerwszej Pomocy na którą powołał się Mason to ja sam w różnych wątkach przywoływałem już niejeden raz. Ale przecież tu nie chodzi o dyskusję tylko o pomarudzenie dla sportu. Nawet jak powstanie 10 pilsów za 3 zł od kontraktowców to i tak malkontenci tego nie zauważą, bo:
- będą w lokalu a nie w sklepie
-będą w sklepie który nie odwiedzają albo którego właściciela nie lubią
-będą w butelce 0,33l a powinna być 0,5. A jak będą w 0,5l to powiedzą że wolą piwo z PETa.
- będą miały brzydkie etykiety albo krzywo naklejone krawatki. Ewentualnie będą pasteryzowane, a nie powinnyComment
-
Póki co rzemieślnicy i tzw. kontraktowcy to pewnie 0,1% rynku piwnego. Tymczasem wymaga się od nich pełnej różnorodności. Browary i firmy starają się zapełnić lukę ale'ową na polskim rynku. Od solidnych pilsów, tradycyjnych pszenic itd. są inne browary.Comment
-
Ja niczego nie wymagam. Wcale nawet nie nastaję na dolniaki. Gatunków jest ponad 200. Piwny świat nie kończy się na pilsie, koźlaku, marcowym i (A)IPA.
Myślę, że Pinta powinna być tu być drogowskazem. Jako największy, najstarszy i najpopularniejszy z rzemieślników udowadnia, że sukces można zbudować nie tylko na IPAie, a nawet dostrzega to samo co my autoironicznie nazywając piwo "nie kolejną IPAą"...Comment
-
No ale czy właśnie nie na tym polega wykorzystywanie rynkowej niszy? Czy jeśli robiliby to samo co wielka trójka mieliby szansę? Nisza to różnorodność. Mamy prawo chyba o tym mówić? Zwracamy tylko uwagę, że IPA i/lub amerykański chmiel to JUŻ za mało, żeby się wyróżniać. Może wśród średniaków, którzy zaczynają warzyć bardzo dobre IPAy i sprzedawać 20% taniej niż crafty. I to może być gwoźdź do trumny...
Ja niczego nie wymagam. Wcale nawet nie nastaję na dolniaki. Gatunków jest ponad 200. Piwny świat nie kończy się na pilsie, koźlaku, marcowym i (A)IPA.
Myślę, że Pinta powinna być tu być drogowskazem. Jako największy, najstarszy i najpopularniejszy z rzemieślników udowadnia, że sukces można zbudować nie tylko na IPAie, a nawet dostrzega to samo co my autoironicznie nazywając piwo "nie kolejną IPAą"...
Na świecie jest kilkaset gatunków a ludzie (jak słusznie zauważył Mason) pytają o piwa mocno nachmielone. I nic im nie zrobisz. Jak się moda skończy będą warzyć inne piwa. Na tym polega przewaga konkurencyjna małych przedsiębiorstw.
Zresztą o ile pamiętam wszyscy mieli ambicje warzyć inne piwa ale rynek chyba zweryfikował plany. I tak chwała Artezanowi za piwa typu Chateau, RIS-a, Brown Portera, Pracowni Piwa za stouty.Comment
-
Nowy minibrowar w Zielonej Górze??
Witam
Wiecie coś więcej na temat nowo powstającego mnibrowaru w Zielonej Górze??
Od połowy grudnia wisi ogłoszenie Pani Małgorzaty na zatrudnienie całego zespołu....
tutaj link
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.plComment
-
Witam
Wiecie coś więcej na temat nowo powstającego mnibrowaru w Zielonej Górze??
Od połowy grudnia wisi ogłoszenie Pani Małgorzaty na zatrudnienie całego zespołu....
tutaj link
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1fSxl/Comment
-
Jest to browar kontraktowy i rzemieślniczy.
Czy wg Ciebie kontraktowy nie moze być rzemieślniczym i na odwrót?
Dlaczego Pinta osiągnęła duże obroty i nakrywa inne browary czapką? Właśnie dlatego, że robi róznorodne piwa i co najważniejsze rob bardzo dobre piwa jakościowo. Przy zakupie ich piwa ryzyko trafienia bubla jest niewielkie, czego nie można powiedzieć o innych browarach kontraktowych/rzemieślniczychGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Dlaczego Pinta osiągnęła duże obroty i nakrywa inne browary czapką? Właśnie dlatego, że robi róznorodne piwa i co najważniejsze rob bardzo dobre piwa jakościowo. Przy zakupie ich piwa ryzyko trafienia bubla jest niewielkie, czego nie można powiedzieć o innych browarach kontraktowych/rzemieślniczychComment