Nowe browary, nowe piwa i co z tego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #421
    Pinta jest obecna podczas warzenia, zwłaszcza nowych piw. Jeżeli jest to kolejne to samo piwo dają wytyczne.
    Nie wymyślajcie niestworzonych historii.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1842

      #422
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Pod nadzorem chyba? Pinta dostarcza surowce, informuje jak ma przebiegać zacieranie, w jakiej temperaturze i jak długo ma leżakować itp.

      Większość światowej klasy kucharzy w najdroższych restauracjach też nie wykonuje potraw własnymi rękami, tylko używa do tego sztabu pomocników, w razie potrzeby nadzorując proces.
      Tyle, że z reguły nie są (ani kucharze, ani pomocnicy) samodzielnymi przedsiębiorcami czy rzemieślnikami, a to o tym mówimy, przypominam.
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1842

        #423
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Pinta jest obecna podczas warzenia, zwłaszcza nowych piw. Jeżeli jest to kolejne to samo piwo dają wytyczne.
        Nie wymyślajcie niestworzonych historii.
        Nie oznacza to jednak, że "wynajmuje" lokal browaru z wyposażeniem i sobie tam warzy. To są wbrew pozorom, dość istotne różnice.
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #424
          oo, to nowość. Twierdzisz, że Pinta nie warzy w Na Jurze?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #425
            Dobra, dyskusja na temat rzemieślnictwa mnie przerosła.

            Jacer, czy więc twierdzisz, na podstawie swoich obserwacji, że w Polsce nie sprzeda się już nic bez amerykańskiego chmielu?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2014-01-13, 15:07.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #426
              Ja nic nie twierdzę, ja obserwuję i pytam co schodzi.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

                #427
                Ja wcale nie jestem zwolennikiem walenia Kaskejda do wszystkiego. Chociaż bardzo lubię mocno doprawione (amerykańskim) chmielem piwa to chętnie czasem napiłbym się np: Koźlaka czy przede wszystkim zwykłego, dobrego, jasnego, "codziennego" piwa.

                Nie dziwię się jednak dlaczego "rewolucjoniści" produkują to co produkują. Gorzkie i perfumowane sprzedaje się najlepiej? To takie będziemy warzyć. Skoro IPA schodzi na pniu a na przykład Alt czy Stout kisi się na półce to chyba wybór jest prosty.

                Dlatego też, kolegom z Pinty należy się dobre słowo, że jednak walczą z klasyką
                www.ohbeautifulbeer.com

                www.mateuszdrozdowski.pl

                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #428
                  Wędzonka się sprzeda

                  Ja odpowiem za siebie (bo Jacer może mieć zupełnie inne zdanie), ale wydaje mi się, ze style pokroju Marcowe, Pilzner, dry stout sprzedadzą się spokojnie tylko nie po cenie zbliżonej do stylów egzotycznych a nawet o 1 zł niższej.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #429
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Ja nic nie twierdzę, ja obserwuję i pytam co schodzi.
                    No więc pytam Cię o zdanie.
                    Pamiętam czasy kiedy awangardą było miodowe, potem porter, potem pszenica. Wszystko to ZAWSZE schodziło gorzej niż lagery, a następnie robiło się modne.
                    Teraz jest moda na IPA. Moda. To JUŻ nie jest awangarda.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #430
                      Stout z Primatora był po 5zł, bo po takiej cenie są Czeskie. I co? I nic.
                      Zauważyłem także, że ludzie polubili ciemne piwa. Przyczynił się do tego Książęce Ciemne.

                      Ja tam nie wiem, czy ludzie u mnie kierują się jakąś modą. No może studenci, którzy są we Wrocku i jakieś mody do nich docierają. Nawet nie wiem czy większość kuma co to jest IPA. Podejrzewam, że niewielu.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-01-13, 15:19.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        #431
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        bzdury (...)
                        Taaaa... na przykładzie jednego przypadku budować argumentację....
                        W moim osiedlowym sklepiku Atak Chmielu schodzi już drugi tydzień, a ciechanowski Grand Prix wyjechał bardzo szybko. Właściciel nie zamawia takich piw w dużych ilościach (jeśli w ogóle uda mu się dorwać cokolwiek Pintowego). Duży przerób robi na Namysłowie - wg twojej logiki ludzie chcą Namysłowa, a nie rewolucji.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                        Chodzi o to, że mania walenia do każdego gatunku piwa amerykańskich chmieli i to w dużym nadmiarze jest moim skromnym zdaniem grą na krótką metę.
                        Zawsze będą chętni na "amerykanizowane" piwa, tak jak są chętni na EDIego i Koreba, skoro te browary nadal funkcjonują. Na krótką metę to jest odcinanie kuponów z monotonnej produkcji. Obecna rywalizacja to przerzucanie się chmielami i miksowanie gatunków. Czasem pokaże się jakiś robust porter. Ciekawe jak sytuacja będzie się rozwijać wraz z przybywaniem nowych rzemieślników na rynku i potencjalnym wprowadzeniem IPA przez "regionalne" browary do stałego portfolio. W końcu sekciarze mają skończone środki finansowe.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #432
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                          W moim osiedlowym sklepiku Atak Chmielu schodzi już drugi tydzień, a ciechanowski Grand Prix wyjechał bardzo szybko.
                          No i potwierdzasz. Atak obecnie aromat chmielowy ma nikły a GPrix buchał aromatami. Poza tym to była nowość. Więc porównywanie jest od czapy.

                          I jeszcze jedno. Gdybym zrobił sondę ile ludzi wie co to jest amerykański chmiel i czym się charakteryzuje to wynik byłby zerowy. Nie licząc kilku moich kumpli.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-01-13, 15:29.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #433
                            [QUOTE=chemmobile;1164686]Taaaa... na przykładzie jednego przypadku budować argumentację....
                            W moim osiedlowym sklepiku Atak Chmielu schodzi już drugi tydzień, a ciechanowski Grand Prix wyjechał bardzo szybko. Właściciel nie zamawia takich piw w dużych ilościach (jeśli w ogóle uda mu się dorwać cokolwiek Pintowego). Duży przerób robi na Namysłowie - wg twojej logiki ludzie chcą Namysłowa, a nie rewolucji.

                            Sklepikarz to mistrz w swej dziedzinie bo mimo że ludzie nie chcą Namysłowa to on i tak im go sprzedaje.

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              #434
                              Cieszysz się jacer, że zacytowałeś moją niekompletną wypowiedź w celu zmanipulowania sensu jej całości i uzyskania rzekomego potwierdzenia twojej tezy?
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #435
                                Bredzisz, dyskusja z tobą nie ma sensu od dawna.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                  etman
                                  Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                  Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                  Zawiera polski dodatek...
                                  2025-01-03, 01:43
                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 06:14
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 21:15
                                • pegie23
                                  Nowe etykiety Lecha
                                  pegie23
                                  Z perspektywy dołączania do kolekcji nowych etykiet z piw Lech, jak je traktujecie? Na butelkach są teraz jakby dwie etykiety, jedna z napisem Lech, a druga z dużym L. Traktujecie je jako dwie etykiety i liczycie +2 do kolekcji? Czy jedną z nich traktujecie jako kontrę? Jeśli tak to którą?
                                  2024-07-05, 22:34
                                • klocekoi
                                  Nowe butelki do piwa
                                  klocekoi
                                  Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
                                  Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
                                  Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
                                  Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
                                  2023-04-30, 21:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...