Nowe browary, nowe piwa i co z tego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

    #436
    Dzięki, nie jestem wybredny i akceptuję różne rodzaje przyznania się adwersarza do porażki w dyskusji. Nawet twoje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2014-01-13, 15:49.
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #437
      Fajnie , ja to jacer. Ludzie opanujcie się.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #438
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
        Fajnie , ja to jacer. Ludzie opanujcie się.
        A kto tak powiedział? Ty akurat nie dekompletowałem wypowiedzi Chemmobila.
        Wiedziałem, że ta dyskusja się tak skończy. Tylko czekać, aż ktoś gdzieś to nazwie hejtem w czystej postaci...

        Comment

        • chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

          #439
          Przyjdzie mod i posprząta
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

          Comment

          • tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

            #440
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
            Dzięki, nie jestem wybredny i akceptuję różne rodzaje przyznania się adwersarza do porażki w dyskusji. Nawet twoje.
            Dyskusje z Tobą zawsze (ZAWSZE) kończą się porażką adwersarza :] Celnie zbijasz wszystkie (WSZYSTKIE) argumenty i każdą (KAŻDĄ) odpowiedź jesteś w stanie zinterpretować jako przyznanie się do porażki. Po prostu "nie ma mocnych" :]

            Acha i jeszcze nigdy (NIGDY) nikogo na tym forum nie obraziłeś...



            www.ohbeautifulbeer.com

            www.mateuszdrozdowski.pl

            „Kwaśny Edi herbu Koreb

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #441
              Świetny temat. Jeszcze rok temu Becik nie wiedział co to jest IPA, a jak się dowiedział, to nagle widzi same IPY. Może Grodziskie, Gose, czy wędzonki nie docierają do Warszawy?

              Podoba mi się nowy mit: "IPY warzą Ci, którzy nie potrafią warzyć piwa". Mamy nową "byczą żółć". Skoro to takie proste, to dlaczego mamy tak mało wybitnych AIPA? Ile Beciku uważyłeś piwa, że wiesz które jest łatwe, a które trudne?

              Czy naprawdę mamy tak mało czeskich dziesiątek i niemieckich koźlaków, że potrzeba nam nowych?

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #442
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Świetny temat. Jeszcze rok temu Becik nie wiedział co to jest IPA, a jak się dowiedział, to nagle widzi same IPY.
                Śmieszny jesteś jak Mr. T. IPY to ja znam i piję od ok 20 lat, kiedy to pierwszą przywiózł mi znajomy. Skoro dla Ciebie IPA istnieje od momentu warzenia jej w Polsce (ok 3 lat) to nie określaj wszystkich swoją miarą, żeś palnął.....
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #443
                  @Marcin_wc
                  A becik rozpowszechnia jakieś nowe mity? Z moich obserwacji to najczęściej dostępnym asortymentem rzemieślniczym jest coś "IPOwatego" lub zamerykanizowanego. Oczywiście mógłbym jechać pół Wrocławia do sklepu specjalistycznego i trafiając na świeżą dostawę ustrzelić coś innego, np. stouta AleBrowaru. Nie zmienia to ogólnego obrazu, że "rewolucja" jest dość jednostronna, choć ja wolę określenie monotonna. Jak sam zauważyłeś sytuację ratuje import

                  @tomolek
                  Przecież powszechnie wiadomo, że WSZYSCY moi adwersarzy ZAWSZE dyskutują ze mną merytorycznie, kulturalnie i bez personalnych przytyków, a administracja mnie toleruje, bo mam na nią haki i teczki.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #444
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Podoba mi się nowy mit: "IPY warzą Ci, którzy nie potrafią warzyć piwa". Mamy nową "byczą żółć". Skoro to takie proste, to dlaczego mamy tak mało wybitnych AIPA? Ile Beciku uważyłeś piwa, że wiesz które jest łatwe, a które trudne?
                    I jeszcze jedna rzecz, jak warzyłem swoje piwa, a było to ponad dekadę temu to były to pszeniczne, stouty, jasne, ale. To moje warzenie nauczyło mnie jednego, ze mnie taki piwowar jak z koziej dupy trąbka. Jeśli na czymś nie znam, to odpuszczam. Tego niestety nie wszyscy obecni piwowarzy domowi zauważają, tylko na siłę raczą nas swoimi średniej jakości piwami czy wręcz a'la piwami
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #445
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                      Dzięki, nie jestem wybredny i akceptuję różne rodzaje przyznania się adwersarza do porażki w dyskusji. Nawet twoje.
                      Jakiej porażki, o czym ty człowieku gadasz? Dyskusja była o tym czy ludzie sa znudzeni amerykańskimi chmielami czy nie, czy mają już ich dość czy nie. A nie o Namysłowie, który gdybyś nie wiedział, bo jak widać nie wiesz, albo nie kumasz o czym wcześniej była rozmowa, NIE JEST chmielony amerykańskimi chmielami. Wtrącanie Namysłowa w tą rozmowę jest bezsensowne. Pojmujesz to? Równie dobrze w dyskusji o chmieleniu piwa amerykańskimi odmianami, można przywoływać Tyskie i twierdzić, że sprzedaje się go więcej, znaczy ludzi znudzili się tymi chmielami.

                      Dla przypomnienia. Postawiłeś taką tezę.

                      Fani gorzkich IPA są w mniejszości. Mówiąc, że ludzie chcą takich piw macie chyba na myśli, że w waszym gronie piwnych hipsterów wszyscy chcą.


                      Później dałem przykład, że Primator Stout w knajpie się nie sprzedawał, tygodniami. Stout z Primatora, gdybyś nie wiedział, jest piwem ciemnym, i NIE JEST chmielony amerykańcami. Następnie napisałem o Cracku z Pracowni Piwa, który też jest Stoutem ale chmielony amerykańcem. Jak zauważyłem schodził jak ciepłe bułki.
                      Jaki stąd wniosek? Ludzie nie są znudzeni.
                      99% ludzi chodzących do tej knajpy nie są moimi znajomymi, nie są piwnymi hipsterami, nie wiedzą co to jest browar.biz, piwo.org, nie wiele wiedzą o piwnej rewolucji a zapewne w ogóle nie znają się na stylach piwa. Część już może rozpoznawać Pintę, Pracownię, AleBrowar i Rowinga (ten też idzie jak woda). Dla nich piwo jest dobre albo nie, ciemne, jasne i tyle.

                      Tak więc twoja tez jest całkowicie wyssana z palca.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #446
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Śmieszny jesteś jak Mr. T. IPY to ja znam i piję od ok 20 lat, kiedy to pierwszą przywiózł mi znajomy. Skoro dla Ciebie IPA istnieje od momentu warzenia jej w Polsce (ok 3 lat) to nie określaj wszystkich swoją miarą, żeś palnął.....
                        http://browar.biz/forum/showpost.php...30&postcount=6

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #447
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          No i co? Angielska IPA to nie amerykańska. Cały czas piszę o amerykańskich IPA-ch, znanych mi od wielu lat i krajowych robionych na ich modłę
                          Zarzuć mi jeszcze, że o polskiej IPIE (PIPA) wiem od kilku miesięcy bo przyznaję, tego gatunku ani smaku nie znałem. Ale ja przy Tobie pikuś, Ty pewnie angielską IPĘ i PIPĘ znałeś już i piłeś jak w sejmie Moczulski przemawiał
                          Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2014-01-13, 19:26.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

                            #448
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                            @Marcin_wc
                            A becik rozpowszechnia jakieś nowe mity? Z moich obserwacji to najczęściej dostępnym asortymentem rzemieślniczym jest coś "IPOwatego" lub zamerykanizowanego. Oczywiście mógłbym jechać pół Wrocławia do sklepu specjalistycznego i trafiając na świeżą dostawę ustrzelić coś innego, np. stouta AleBrowaru. Nie zmienia to ogólnego obrazu, że "rewolucja" jest dość jednostronna, choć ja wolę określenie monotonna. Jak sam zauważyłeś sytuację ratuje import
                            A widzisz z moich obserwacji wynika, że IPOwate są najrzadziej dostępne bo schodzą jak ciepłe bułeczki.
                            W niedzielę miałem ochotę na coś na hamerykańskim chmielu, pojechałem do mojego nowego ulubionego sklepu i skucha... Nie miałem wielkich wymagań, zadowoliłbym się Atakiem Chmielu, i co? I nic. Musiałem szarpnąć się na Jaipura. Ale Browaru ani śladu, IPY z Kormorana brak, za to z Pinty bez problemu Dziura, Dobry Wieczór i chyba Jak w Dym i Alt. Dla jasności, żeby nie było, że jestę tylko pifnym hipsterę to kupiłem sobie powyższego stoucika :]
                            Taka sytuacja powtarza się w kółko. Jako, że w moim pięknym mieście dostawy rewolucji są nieregularne, to kiedy rzucą wszyscy rzucają się na perfumę, która znika w parę dni a klasyka stoi i czeka na zmiłowanie.
                            Podobnie w naszym miejskim multitapie (wg. ostrych sekciarskich kryteriów nie godnego tego miana...) żywica, grejpfrut i mango schodzą aż miło, a ortodoksy się kiszą...

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                            @tomolek
                            a administracja mnie toleruje, bo mam na nią haki i teczki.
                            A to rzeczywiście wiele tłumaczy...
                            www.ohbeautifulbeer.com

                            www.mateuszdrozdowski.pl

                            „Kwaśny Edi herbu Koreb

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3281

                              #449
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                              Czy o to masz do mnie żal, że nie jestem w knajpie na tyle często aby trafić na coś o czym napisałeś?
                              Żalu nie mam. Tylko powiedz mi dlaczego browary rzemieślnicze mają brać na poważnie Twoje żądania, skoro nie jesteś dla nich żadnym klientem?

                              Nie chcę piw w lokalach do których często nie chodzę tylko na sklepowych półkach.
                              Mhm. Czyli chcesz żeby rzemieślnicy warzyli piwa w klasycznych stylach, które będą zalegać na półkach i będą droższe niż te same style warzone w browarach "regionalnych". Faktycznie, to znacznie lepszy pomysł na biznes, niż warzenie tego, co schodzi na pniu.
                              Chcesz klasyki to uderzaj tu: http://www.browaryregionalne.pl/
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • rohozecky
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2008.11
                                • 1842

                                #450
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Czy naprawdę mamy tak mało czeskich dziesiątek i niemieckich koźlaków, że potrzeba nam nowych?
                                A tu niejako przy okazji pojawiło się ciekawe pytanie. Należałoby konsekwentnie zapytać: a to mało irlandzkich stoutów i amerykańskich AIP, flamandzkich witów? To wcale nie złośliwość.
                                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                  etman
                                  Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                  Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                  Zawiera polski dodatek...
                                  2025-01-03, 01:43
                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 06:14
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 21:15
                                • pegie23
                                  Nowe etykiety Lecha
                                  pegie23
                                  Z perspektywy dołączania do kolekcji nowych etykiet z piw Lech, jak je traktujecie? Na butelkach są teraz jakby dwie etykiety, jedna z napisem Lech, a druga z dużym L. Traktujecie je jako dwie etykiety i liczycie +2 do kolekcji? Czy jedną z nich traktujecie jako kontrę? Jeśli tak to którą?
                                  2024-07-05, 22:34
                                • klocekoi
                                  Nowe butelki do piwa
                                  klocekoi
                                  Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
                                  Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
                                  Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
                                  Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
                                  2023-04-30, 21:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...