Nowe browary, nowe piwa i co z tego?
Collapse
X
-
Nawet, te które nie mają technicznej możliwości i od samego początku działalności założyły, że nie będą warzyć lagerów?
Ja tu widzę, nie niektórzy nie widzą jednego, tego że to knajpy mają często narzut ponad 100% i winą za drogie piwo obarczają browary.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Analogii do sushi Becik użył jak najbardziej właściwie.
Zestawmy sushi i sztandarowe piwo rewolucji rzemieślniczo-kontraktowej, AIPA (albo szerzej, amerykańsko chmielone ale). Jeszcze dwa lata temu w dobrym tonie i mile widziane, ba, nobilitujące, było jadanie i zapraszanie na sushi. Poza normalną ciekawością, chęcią zjedzenia czegoś nowego i egzotycznego, wielu przyświecał snobizm i zadęcie owych czasów, bez patrzenia na jakość i cenę. Szczytem kuriozum było sprzedawanie zestawów zawierających marynowaną rzepę i "japoński" omlet w cenie kilka procent mniejszej niż tych z tuńczykiem czy ryba maślaną.
Identycznie jest z rewolucyjnymi piwami. Oczywiście sporo jest dobrych i wartych swej ceny ale cała reszta winduje się na tej mniejszości i podpina pod cały nurt przewrotu piwnego.
A czy zbiegiem okoliczności jest, że osoby, które kiedyś z dumą zapraszały mnie na sushi, dzisiaj pytają czy piłem już Atak Chmielu? Tak pytają o to z entuzjazmem i iskrami w oczach. Latem 2013 r.
Na koniec wypada jednak stwierdzić, że jak nie można mieć pretensji do przedsiębiorców oferujących sushi, tak i rewolucjoniści są Bogu ducha winni. Szkoda mi tylko tych entuzjastów sushi, prawdziwych hamburgerów, cytrusowego piwa, którzy już za 2-3 sezony będą z wyższością opowiadać o pasztecie z zagrodowego królika zielononoga.Comment
-
A dlaczego zwykły pils miałby kosztować 6 zł? W Czechach może kosztować 25 koron w lokalu czyli ok 4, 4,5 zł?
Jak zawsze Zythuś stosujesz demagogię i to w takim wydaniu że aż zęby bolą. Wziąłeś cenę Primatora i się pytasz czemu tyle Pinta nie może kosztować...Btw: pils od Matuski w Pradze z kija kosztuje ok 50 kc/0,5 l czyli dwa razy więcej niż standardowy lager Policki, Krakonosa itp.Comment
-
Ostatnio zauważyłem u siebie, że wolę jednak wypić Łomżę, Czarnków czy Ciechana prosto z butelki bo mi smakują i są lepsze niż większość wynalazków razem wziętych. Czy zwykły pils, który ma być tylko (bądź aż) smacznym pilsem, jest zbyt dużym wyzwaniem dla tych browarów, że muszą produkować np wity, srity i bóg wie co jeszcze?
W 80% tego co spróbowałem, ponownie po te piwa nie sięgnę, bo tak naprawdę nie ma po co, wole zwykłego (przez innych nazywanego bezsmakowym - pilsa) niż jakiegoś cudaka, którego więcej niż jedną sztukę wypić się nie da.Comment
-
Pierwsze słyszę, że jedzenie sushi było kiedykolwiek nobilitująceTo chyba tylko w Krakówku i Warszawce
We Wrocławiu tego nie spotkałem. A nie, jeden znajomy to robił z 7 lat temu, ale on jest marynarzem i pływa głownie w tamtych rejonach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Nawet, te które nie mają technicznej możliwości i od samego początku działalności założyły, że nie będą warzyć lagerów?
I np. Artezan czy Pracownia ma sprzedawać butelkę za 3-4zł? I gdzie za taką cenę mają sprzedawać do sklepu, hurtowni?
Ja tu widzę, nie niektórzy nie widzą jednego, tego że to knajpy mają często narzut ponad 100% i winą za drogie piwo obarczają browary.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Co oznacza, że cała sytuacja jest postawiona na głowie - silenie się na tworzenie piw coraz wymyślniejszych stylów, gdy tymczasem nie można dostać normalnego dobrego jasnego pilsa, od stworzenia którego tak naprawdę cała ta 'rewolucja' powinna się zacząć.Ostatnia zmiana dokonana przez yaro74; 2013-08-06, 22:54.Comment
-
Nie ma problemu aby takie piwa kupić w Polsce często za mniejsze pieniądze niż ich Polskie podróbki. Po co wywarzać otwarte drzwi?Comment
-
gobong, siedem lat temu na tym forum inaczej śpiewali. Wtedy się twierdziło, że piwa z małych browarów są po każdej warce troche inne i to cały urok, bo nie warzy komputer tylko człowiek. I oto właśnie chodzi, że zawsze są trochę inne.
Jak to się szybko zmienia. Nie nadąrzam.
Ale patrz, w durnej Holandii barman tez dziwnie gadał. Pijcie koźlaka szybko, bo się kończy a w przyszłym roku będzie całkiem inny.
Nie wiem, które piwa z kontraktowców czy rzemieślników ( bo chyba o nich jest ten rejwach) były nieświeże standardowo, bo się z takim czymś nie spotkałem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN