Komentarze pod przedwczorajszym postem kopyra o kwasiżurach (głównie te od 20 sierpnia) oraz "Spowiedź konsumenta" na smaki-piwa.pl
Nowe browary, nowe piwa i co z tego?
Collapse
X
-
Last edited by chemmobile; 2013-08-21, 11:08.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziA tak na boku; temat rozpoczęty przez becika i dalsza dyskusja nad jakością rozwijają się w "blogosferze", a ścislej w dwóch miejscach. Zadziwiające, hejt.bizowy jad wylewa się poza forum...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziKolejny "małogadatliwy", który nie zrozumiał pretensji becika i wyskakuje z komentarzem na zasadzie "ja też, ja też chcę się wypowiedzieć"...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krejzol Wyświetlenie odpowiedziLogiki w stylu piwo za 3-4 zł smakowało średnio, ale dało się wypić , to piwo za 12 zł ma być wybitne nie zrozumiem. Tak samo kupowania piw do 3-4 zł, których wiemy, że będą kiepskie - jak mam pić piwo tylko dlatego, że jest tanie, to już wolę w ogóle nie pić...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krejzol Wyświetlenie odpowiedziLogiki w stylu piwo za 3-4 zł smakowało średnio, ale dało się wypić , to piwo za 12 zł ma być wybitne nie zrozumiem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziTwój głos jest kolejnym dającym przyzwolenie na produkowanie wadliwych piw. Dobrze wiedzieć, że jest was więcej, może dzięki temu nie powtórzy się sytuacja analogiczna do upadku Antidotum
Jeśli przyjąć że 80% piw rzemieślniczych to niepijalne kwasiżury, to tak, daję przyzwolenie na te "wadliwe piwa". Większość z nich wypiłem z smakiem, niektóre nie odbiegały znacząco od dobrych piw importowanych, wiele razy piwo rzemieślnicze odkryło przede mną smaki których nie znałem. Nie widzę powodów żeby ich nie bronić.
Jeśli chodzi o piwa które były ewidentnie skopane to nie bronię i odradzam je znajomym (w rl i na forach, bloga nie prowadzę). Jeśli jakiś browar ewidentnie mi podpadnie to robię sobie od niego kilka miesięcy przerwy.
Na marketing się nie obrażam, bo wiem jak to działa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedziAkurat Kopyr temat zepsutych piw z browarów rzemieślniczych poruszył pierwszy, zanim założono ten wątek - tego samego dnia, ale jakieś 10 godzin wcześniej
Comment
-
-
Nikogo nie rozstawiam ino zwracam uwagę na wałkowanie tego samego tematu w oparciu o przekręcone wypowiedzi becika przez osoby rzadko udzielające się w dyskusjach.
Nie jestem wiernym czytelnikiem kopyra, więc niezauważyłem jego "pierwszeństwa", choć wg mnie ciekawsze komentarze padają pod wpisem o wciskaniu kwasiżurów.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Co do cen to nie wiem jaką linijką porównać piwo za 4zł i za 8zł. Jak dla mnie to osobista sprawa każdego o ile piwo musi być lepsiejsze żeby dać za nie 2 razy więcej pieniędzy.
Natomiast porównuje ze sobą piwa o podobnej cenie. Dlatego nie kupuję piw na przykład od Kopyra - cenowo to jest ta sama półka co De Molen czy Mikkeller, a jakościowo jednak nie ten poziom.
Comment
-
-
Jeste tu krótko-ale jestem uzytkownikiem forum i jako taki powiem swoje zdanie.
Rozumiem rozczarowanie wielu jakością piwa oferowanego przez nowe browary.
Dla mnie cena 6-10 zł za but jest wysoką ceną. Wiem że dla wielu nie-ale to już inna kwestia. Dla mnie to wysoka cena -więc teoretycznie powinienem byc niezadowolony z wielu piw. A tak nie jest. Pewnie że jak wypiłem pierwsze IPA z flying doga a później Atak chmielu-to byłem rozczarowany (niestety taka była u mnie kolejność) Atak nie dawał nawet połowy tego aromatu i smaku. Ale z drugiej strony był o połowę tańszy (Flying był prezentem -ale wiem ile kosztował). Może wszystkich nowych piw nie piłem -ale przynajmniej 80% -więc nie opieram się tylko na teorii. Jak na razie na zepsute piwo nie trafiłem. A diacetyle i inne-no cóż nie jestem sensorykiem i pewnie nie odróżniam. Lubię Łomżę -a raczej lubiłem dopóki nie kupiłem Pinty. Jednak u mnie jest pustynia piwna (brzesko)-i jesli chce dobre piwo jadę do Wieliczki/krakowa. I kupuję sporo piw -nie oczekując bóg wie czego-ale na pewno innego smaku niż zwykły eurolager i porter. Do dzisiaj w sklepach króluje eurolager bezsmakowy i porter-jesli jużo tym zapomnieliście to ciesze się że u Was jest tak dobrze. Ja marzę o chwili gdy wejde do większego sklepu i kupie IPA czy waizena. Ta nasza rewolucja piwna daje nam piwoszom szansę na urozmaicenie smaku. Na nowe doznania. Na to że skoro dzis jest ciepło to wypije Waizena a jutro zimno to wezmę Black Ipa -a nie tylko jeden bezsmakowy typ piwa. I to chyba jest najważniejsze. A błędy jakościowe, niejednolitość warek, wady smakowe-to chyba norma w piwowarstwie rzemieslniczym. Nie jest to produkcja masowa tysięcy hekto na raz-każda kolejna warka będzie miała troszkę inne czasy, temp, wodę, chmiel, drożdze-ale wy piwowarzy powinniście to wiedziec najlepiej.
I do becika-ja też wielu piw nie wypiję po raz drugi-ale mogę-i o to chodzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika javiki Wyświetlenie odpowiedzi(...) A błędy jakościowe, niejednolitość warek, wady smakowe-to chyba norma w piwowarstwie rzemieslniczym. (...)
Tak samo wady smakowe też nie są normą, albowiem z reguły wynikają z jakiegoś błędu popełnionego na wcześniejszym etapie – efekt jest jednak taki, że smak piwa wyraźnie odbiega od tego, co piwowar spodziewał się osiągnąć (a i od tego, czego spodziewa się konsument, widząc napis "piwo typu XYZ"). Wtedy nie można (teoryzuję teraz) wypuścić na rynek berliner weisse, które co prawda nie jest ani trochę kwaskowe, za to w kategoriach ogólnych bardzo smaczne, po 10,- za butelkę.
A przy rewolucji, jak to przy rewolucji – najważniejsze jest, aby nie stracić głowy.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krejzol Wyświetlenie odpowiedziŻartem powiem, że może być ciężko zrozumieć kogoś, kto ze smakiem wypija Łomżę
Ba, co tam Łomża, lubię tez bardzo zwykłe lagery takie jak Amber, Czarnków, świeży Żywiec etc, w przeciwieństwie do Ciebie nie wstydzę się o tym pisać.
Nie poradzę nic na to, że Rhino za które zapłaciłem 20 zł za 1 litr pozostawiło mi absmak, który z przyjemnością zgasiłem lanym, świeżym Królewskim.
Skoro pasuje Ci fakt, że za duże pieniądze otrzymujesz towary nie warte swojej ceny, to Twój problem, ja z tym się nie zgadzam. Nie będę z siebie robić głupka na pokaz i pić tylko tego co teraz jest w modzie i zachwycać się przeciętnością udając znawcę.
Jesli coś jest przeciętne to dla mnie takim zostanie i bez znaczenia czy będzie to Łomża czy nowy browar z jakimś wynalazkiem.
Piwo ma byc dobre, bez względu czy to jest lager, wit czy IPA. Nie ma tu miejsca na piwa z wadami, niedorobione, niedokończone za duże pieniądze.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Becik nie wiadomo o co ci chodzi. To, że nie smakowało Tobie Rhino nie znaczy, że jest ono popsute albo ma wadę. Mam kumpla dla którego np. Rowing Jack jest niesmaczny, a najlepsze piwo to Perła, i czy ma to oznaczać że RJ jest niedorobiony i ma wadę ?
Łomża, Amber i Żywiec to piwa za które ja nie dałbym nawet 1zł, czyli są to piwa niedorobione, niedokończone za małe pieniądze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNo i co? Jestem gorszy od Ciebie bo lubię sobie czasem wypić jasnego lagera? Jesteś ode mnie lepszy bo pijesz tylko wynalazki?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziBa, co tam Łomża, lubię tez bardzo zwykłe lagery takie jak Amber, Czarnków, świeży Żywiec etc, w przeciwieństwie do Ciebie nie wstydzę się o tym pisać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNie poradzę nic na to, że Rhino za które zapłaciłem 20 zł za 1 litr pozostawiło mi absmak, który z przyjemnością zgasiłem lanym, świeżym Królewskim.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziSkoro pasuje Ci fakt, że za duże pieniądze otrzymujesz towary nie warte swojej ceny, to Twój problem, ja z tym się nie zgadzam.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNie będę z siebie robić głupka na pokaz i pić tylko tego co teraz jest w modzie i zachwycać się przeciętnością udając znawcę. Jesli coś jest przeciętne to dla mnie takim zostanie i bez znaczenia czy będzie to Łomża czy nowy browar z jakimś wynalazkiem.Last edited by krejzol; 2013-08-21, 15:41.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziKomentarze pod przedwczorajszym postem kopyra o kwasiżurach (głównie te od 20 sierpnia) oraz "Spowiedź konsumenta" na smaki-piwa.pl
Comment
-
Comment