Nowe browary, nowe piwa i co z tego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pinta jest obecna podczas warzenia, zwłaszcza nowych piw. Jeżeli jest to kolejne to samo piwo dają wytyczne.
    Nie wymyślajcie niestworzonych historii.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1840

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Pod nadzorem chyba? Pinta dostarcza surowce, informuje jak ma przebiegać zacieranie, w jakiej temperaturze i jak długo ma leżakować itp.

      Większość światowej klasy kucharzy w najdroższych restauracjach też nie wykonuje potraw własnymi rękami, tylko używa do tego sztabu pomocników, w razie potrzeby nadzorując proces.
      Tyle, że z reguły nie są (ani kucharze, ani pomocnicy) samodzielnymi przedsiębiorcami czy rzemieślnikami, a to o tym mówimy, przypominam.
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1840

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Pinta jest obecna podczas warzenia, zwłaszcza nowych piw. Jeżeli jest to kolejne to samo piwo dają wytyczne.
        Nie wymyślajcie niestworzonych historii.
        Nie oznacza to jednak, że "wynajmuje" lokal browaru z wyposażeniem i sobie tam warzy. To są wbrew pozorom, dość istotne różnice.
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          oo, to nowość. Twierdzisz, że Pinta nie warzy w Na Jurze?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Dobra, dyskusja na temat rzemieślnictwa mnie przerosła.

            Jacer, czy więc twierdzisz, na podstawie swoich obserwacji, że w Polsce nie sprzeda się już nic bez amerykańskiego chmielu?
            Last edited by Seta; 2014-01-13, 14:07.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Ja nic nie twierdzę, ja obserwuję i pytam co schodzi.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

                Ja wcale nie jestem zwolennikiem walenia Kaskejda do wszystkiego. Chociaż bardzo lubię mocno doprawione (amerykańskim) chmielem piwa to chętnie czasem napiłbym się np: Koźlaka czy przede wszystkim zwykłego, dobrego, jasnego, "codziennego" piwa.

                Nie dziwię się jednak dlaczego "rewolucjoniści" produkują to co produkują. Gorzkie i perfumowane sprzedaje się najlepiej? To takie będziemy warzyć. Skoro IPA schodzi na pniu a na przykład Alt czy Stout kisi się na półce to chyba wybór jest prosty.

                Dlatego też, kolegom z Pinty należy się dobre słowo, że jednak walczą z klasyką
                www.ohbeautifulbeer.com

                www.mateuszdrozdowski.pl

                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  Wędzonka się sprzeda

                  Ja odpowiem za siebie (bo Jacer może mieć zupełnie inne zdanie), ale wydaje mi się, ze style pokroju Marcowe, Pilzner, dry stout sprzedadzą się spokojnie tylko nie po cenie zbliżonej do stylów egzotycznych a nawet o 1 zł niższej.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja nic nie twierdzę, ja obserwuję i pytam co schodzi.
                    No więc pytam Cię o zdanie.
                    Pamiętam czasy kiedy awangardą było miodowe, potem porter, potem pszenica. Wszystko to ZAWSZE schodziło gorzej niż lagery, a następnie robiło się modne.
                    Teraz jest moda na IPA. Moda. To JUŻ nie jest awangarda.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Stout z Primatora był po 5zł, bo po takiej cenie są Czeskie. I co? I nic.
                      Zauważyłem także, że ludzie polubili ciemne piwa. Przyczynił się do tego Książęce Ciemne.

                      Ja tam nie wiem, czy ludzie u mnie kierują się jakąś modą. No może studenci, którzy są we Wrocku i jakieś mody do nich docierają. Nawet nie wiem czy większość kuma co to jest IPA. Podejrzewam, że niewielu.
                      Last edited by jacer; 2014-01-13, 14:19.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        bzdury (...)
                        Taaaa... na przykładzie jednego przypadku budować argumentację....
                        W moim osiedlowym sklepiku Atak Chmielu schodzi już drugi tydzień, a ciechanowski Grand Prix wyjechał bardzo szybko. Właściciel nie zamawia takich piw w dużych ilościach (jeśli w ogóle uda mu się dorwać cokolwiek Pintowego). Duży przerób robi na Namysłowie - wg twojej logiki ludzie chcą Namysłowa, a nie rewolucji.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chodzi o to, że mania walenia do każdego gatunku piwa amerykańskich chmieli i to w dużym nadmiarze jest moim skromnym zdaniem grą na krótką metę.
                        Zawsze będą chętni na "amerykanizowane" piwa, tak jak są chętni na EDIego i Koreba, skoro te browary nadal funkcjonują. Na krótką metę to jest odcinanie kuponów z monotonnej produkcji. Obecna rywalizacja to przerzucanie się chmielami i miksowanie gatunków. Czasem pokaże się jakiś robust porter. Ciekawe jak sytuacja będzie się rozwijać wraz z przybywaniem nowych rzemieślników na rynku i potencjalnym wprowadzeniem IPA przez "regionalne" browary do stałego portfolio. W końcu sekciarze mają skończone środki finansowe.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                          W moim osiedlowym sklepiku Atak Chmielu schodzi już drugi tydzień, a ciechanowski Grand Prix wyjechał bardzo szybko.
                          No i potwierdzasz. Atak obecnie aromat chmielowy ma nikły a GPrix buchał aromatami. Poza tym to była nowość. Więc porównywanie jest od czapy.

                          I jeszcze jedno. Gdybym zrobił sondę ile ludzi wie co to jest amerykański chmiel i czym się charakteryzuje to wynik byłby zerowy. Nie licząc kilku moich kumpli.
                          Last edited by jacer; 2014-01-13, 14:29.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            [QUOTE=chemmobile;1164686]Taaaa... na przykładzie jednego przypadku budować argumentację....
                            W moim osiedlowym sklepiku Atak Chmielu schodzi już drugi tydzień, a ciechanowski Grand Prix wyjechał bardzo szybko. Właściciel nie zamawia takich piw w dużych ilościach (jeśli w ogóle uda mu się dorwać cokolwiek Pintowego). Duży przerób robi na Namysłowie - wg twojej logiki ludzie chcą Namysłowa, a nie rewolucji.

                            Sklepikarz to mistrz w swej dziedzinie bo mimo że ludzie nie chcą Namysłowa to on i tak im go sprzedaje.

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              Cieszysz się jacer, że zacytowałeś moją niekompletną wypowiedź w celu zmanipulowania sensu jej całości i uzyskania rzekomego potwierdzenia twojej tezy?
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Bredzisz, dyskusja z tobą nie ma sensu od dawna.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X