Nowe browary, nowe piwa i co z tego?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

Dzięki, nie jestem wybredny i akceptuję różne rodzaje przyznania się adwersarza do porażki w dyskusji. Nawet twoje.
    Last edited by chemmobile; 2014-01-13, 14:49.
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

Fajnie , ja to jacer. Ludzie opanujcie się.

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
        Fajnie , ja to jacer. Ludzie opanujcie się.
        A kto tak powiedział? Ty akurat nie dekompletowałem wypowiedzi Chemmobila.
        Wiedziałem, że ta dyskusja się tak skończy. Tylko czekać, aż ktoś gdzieś to nazwie hejtem w czystej postaci...

Comment

• chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

Przyjdzie mod i posprząta
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzięki, nie jestem wybredny i akceptuję różne rodzaje przyznania się adwersarza do porażki w dyskusji. Nawet twoje.
            Dyskusje z Tobą zawsze (ZAWSZE) kończą się porażką adwersarza :] Celnie zbijasz wszystkie (WSZYSTKIE) argumenty i każdą (KAŻDĄ) odpowiedź jesteś w stanie zinterpretować jako przyznanie się do porażki. Po prostu "nie ma mocnych" :]

Acha i jeszcze nigdy (NIGDY) nikogo na tym forum nie obraziłeś...

www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

Świetny temat. Jeszcze rok temu Becik nie wiedział co to jest IPA, a jak się dowiedział, to nagle widzi same IPY. Może Grodziskie, Gose, czy wędzonki nie docierają do Warszawy?

Podoba mi się nowy mit: "IPY warzą Ci, którzy nie potrafią warzyć piwa". Mamy nową "byczą żółć". Skoro to takie proste, to dlaczego mamy tak mało wybitnych AIPA? Ile Beciku uważyłeś piwa, że wiesz które jest łatwe, a które trudne?

Czy naprawdę mamy tak mało czeskich dziesiątek i niemieckich koźlaków, że potrzeba nam nowych?

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                Świetny temat. Jeszcze rok temu Becik nie wiedział co to jest IPA, a jak się dowiedział, to nagle widzi same IPY.
                Śmieszny jesteś jak Mr. T. IPY to ja znam i piję od ok 20 lat, kiedy to pierwszą przywiózł mi znajomy. Skoro dla Ciebie IPA istnieje od momentu warzenia jej w Polsce (ok 3 lat) to nie określaj wszystkich swoją miarą, żeś palnął.....
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

@Marcin_wc
                  A becik rozpowszechnia jakieś nowe mity? Z moich obserwacji to najczęściej dostępnym asortymentem rzemieślniczym jest coś "IPOwatego" lub zamerykanizowanego. Oczywiście mógłbym jechać pół Wrocławia do sklepu specjalistycznego i trafiając na świeżą dostawę ustrzelić coś innego, np. stouta AleBrowaru. Nie zmienia to ogólnego obrazu, że "rewolucja" jest dość jednostronna, choć ja wolę określenie monotonna. Jak sam zauważyłeś sytuację ratuje import

@tomolek
                  Przecież powszechnie wiadomo, że WSZYSCY moi adwersarzy ZAWSZE dyskutują ze mną merytorycznie, kulturalnie i bez personalnych przytyków, a administracja mnie toleruje, bo mam na nią haki i teczki.

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Podoba mi się nowy mit: "IPY warzą Ci, którzy nie potrafią warzyć piwa". Mamy nową "byczą żółć". Skoro to takie proste, to dlaczego mamy tak mało wybitnych AIPA? Ile Beciku uważyłeś piwa, że wiesz które jest łatwe, a które trudne?
                    I jeszcze jedna rzecz, jak warzyłem swoje piwa, a było to ponad dekadę temu to były to pszeniczne, stouty, jasne, ale. To moje warzenie nauczyło mnie jednego, ze mnie taki piwowar jak z koziej dupy trąbka. Jeśli na czymś nie znam, to odpuszczam. Tego niestety nie wszyscy obecni piwowarzy domowi zauważają, tylko na siłę raczą nas swoimi średniej jakości piwami czy wręcz a'la piwami
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

Jakiej porażki, o czym ty człowieku gadasz? Dyskusja była o tym czy ludzie sa znudzeni amerykańskimi chmielami czy nie, czy mają już ich dość czy nie. A nie o Namysłowie, który gdybyś nie wiedział, bo jak widać nie wiesz, albo nie kumasz o czym wcześniej była rozmowa, NIE JEST chmielony amerykańskimi chmielami. Wtrącanie Namysłowa w tą rozmowę jest bezsensowne. Pojmujesz to? Równie dobrze w dyskusji o chmieleniu piwa amerykańskimi odmianami, można przywoływać Tyskie i twierdzić, że sprzedaje się go więcej, znaczy ludzi znudzili się tymi chmielami.

Dla przypomnienia. Postawiłeś taką tezę.

Fani gorzkich IPA są w mniejszości. Mówiąc, że ludzie chcą takich piw macie chyba na myśli, że w waszym gronie piwnych hipsterów wszyscy chcą.

Później dałem przykład, że Primator Stout w knajpie się nie sprzedawał, tygodniami. Stout z Primatora, gdybyś nie wiedział, jest piwem ciemnym, i NIE JEST chmielony amerykańcami. Następnie napisałem o Cracku z Pracowni Piwa, który też jest Stoutem ale chmielony amerykańcem. Jak zauważyłem schodził jak ciepłe bułki.
                      Jaki stąd wniosek? Ludzie nie są znudzeni.
                      99% ludzi chodzących do tej knajpy nie są moimi znajomymi, nie są piwnymi hipsterami, nie wiedzą co to jest browar.biz, piwo.org, nie wiele wiedzą o piwnej rewolucji a zapewne w ogóle nie znają się na stylach piwa. Część już może rozpoznawać Pintę, Pracownię, AleBrowar i Rowinga (ten też idzie jak woda). Dla nich piwo jest dobre albo nie, ciemne, jasne i tyle.

Tak więc twoja tez jest całkowicie wyssana z palca.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Śmieszny jesteś jak Mr. T. IPY to ja znam i piję od ok 20 lat, kiedy to pierwszą przywiózł mi znajomy. Skoro dla Ciebie IPA istnieje od momentu warzenia jej w Polsce (ok 3 lat) to nie określaj wszystkich swoją miarą, żeś palnął.....

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

No i co? Angielska IPA to nie amerykańska. Cały czas piszę o amerykańskich IPA-ch, znanych mi od wielu lat i krajowych robionych na ich modłę
                          Zarzuć mi jeszcze, że o polskiej IPIE (PIPA) wiem od kilku miesięcy bo przyznaję, tego gatunku ani smaku nie znałem. Ale ja przy Tobie pikuś, Ty pewnie angielską IPĘ i PIPĘ znałeś już i piłeś jak w sejmie Moczulski przemawiał
                          Last edited by becik; 2014-01-13, 18:26.

Comment

• tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

@Marcin_wc
                            A becik rozpowszechnia jakieś nowe mity? Z moich obserwacji to najczęściej dostępnym asortymentem rzemieślniczym jest coś "IPOwatego" lub zamerykanizowanego. Oczywiście mógłbym jechać pół Wrocławia do sklepu specjalistycznego i trafiając na świeżą dostawę ustrzelić coś innego, np. stouta AleBrowaru. Nie zmienia to ogólnego obrazu, że "rewolucja" jest dość jednostronna, choć ja wolę określenie monotonna. Jak sam zauważyłeś sytuację ratuje import
                            A widzisz z moich obserwacji wynika, że IPOwate są najrzadziej dostępne bo schodzą jak ciepłe bułeczki.
                            W niedzielę miałem ochotę na coś na hamerykańskim chmielu, pojechałem do mojego nowego ulubionego sklepu i skucha... Nie miałem wielkich wymagań, zadowoliłbym się Atakiem Chmielu, i co? I nic. Musiałem szarpnąć się na Jaipura. Ale Browaru ani śladu, IPY z Kormorana brak, za to z Pinty bez problemu Dziura, Dobry Wieczór i chyba Jak w Dym i Alt. Dla jasności, żeby nie było, że jestę tylko pifnym hipsterę to kupiłem sobie powyższego stoucika :]
                            Taka sytuacja powtarza się w kółko. Jako, że w moim pięknym mieście dostawy rewolucji są nieregularne, to kiedy rzucą wszyscy rzucają się na perfumę, która znika w parę dni a klasyka stoi i czeka na zmiłowanie.
                            Podobnie w naszym miejskim multitapie (wg. ostrych sekciarskich kryteriów nie godnego tego miana...) żywica, grejpfrut i mango schodzą aż miło, a ortodoksy się kiszą...

@tomolek
                            a administracja mnie toleruje, bo mam na nią haki i teczki.
                            A to rzeczywiście wiele tłumaczy...
                            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czy o to masz do mnie żal, że nie jestem w knajpie na tyle często aby trafić na coś o czym napisałeś?
                              Żalu nie mam. Tylko powiedz mi dlaczego browary rzemieślnicze mają brać na poważnie Twoje żądania, skoro nie jesteś dla nich żadnym klientem?

Nie chcę piw w lokalach do których często nie chodzę tylko na sklepowych półkach.
                              Mhm. Czyli chcesz żeby rzemieślnicy warzyli piwa w klasycznych stylach, które będą zalegać na półkach i będą droższe niż te same style warzone w browarach "regionalnych". Faktycznie, to znacznie lepszy pomysł na biznes, niż warzenie tego, co schodzi na pniu.
                              Chcesz klasyki to uderzaj tu: http://www.browaryregionalne.pl/
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• rohozecky
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2008.11
                                • 1840

Czy naprawdę mamy tak mało czeskich dziesiątek i niemieckich koźlaków, że potrzeba nam nowych?
                                A tu niejako przy okazji pojawiło się ciekawe pytanie. Należałoby konsekwentnie zapytać: a to mało irlandzkich stoutów i amerykańskich AIP, flamandzkich witów? To wcale nie złośliwość.
                                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

Przetwarzanie...
                                X