Pytanie w teście, proszę o opinie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arhigetes1977
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 9

    Pytanie w teście, proszę o opinie

    Proszę o Waszą opinię miałem pytanie na okresowym teście dla piwowarów
    "Co to jest ekstrakt ?"
    moja odpowiedz - są to wszystkie substancje rospuszczalne ze słodu, które przeszły do zacieru w procesie zacierania

    odpowiedz zadajacego pytanie: zawartość cukrów w brzeczce.

    oczywiscie wiem ze pierwszy ekstrakt mierzy sie w brzeczce ale najpierw musi byc zacier
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #2
    W pytaniu nie ma nic o słodzie, może to być wyciąg z różnych rzeczy
    ps Czytając temat myslałem że chodzi o teściów
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arhigetes1977 Wyświetlenie odpowiedzi
      Proszę o Waszą opinię miałem pytanie na okresowym teście dla piwowarów
      "Co to jest ekstrakt ?"
      moja odpowiedz - są to wszystkie substancje rospuszczalne ze słodu, które przeszły do zacieru w procesie zacierania

      odpowiedz zadajacego pytanie: zawartość cukrów w brzeczce.

      oczywiscie wiem ze pierwszy ekstrakt mierzy sie w brzeczce ale najpierw musi byc zacier
      Chyba trochę za ogólne to pytanie. Ktoś postanowił sprawdzić piwowarów domowych z teorii? Proszę uściślić, bo nie sadze aby takie pytanie ktoś postawił piwowarowi, za ogólne. Ktoś mnie pyta co to ekstrakt ? Jest to roztwór związków, efekt procesu ekstrakcji.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Ekstrakt, inaczej wyciąg (łac. Extractum - to co wyciągnięte) - roztwór związków chemicznych uzyskany w efekcie zakończonego procesu ekstrakcji (a nie zwykłego rozpuszczania). Ekstrakt może stanowić gotowy produkt sam w sobie lub też można z niego wyodrębić czysty związek chemiczny poprzez destylację, wymrażanie lub krystalizację.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X