Pytanie w teście, proszę o opinie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arhigetes1977
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 9

    #1

    Pytanie w teście, proszę o opinie

    Proszę o Waszą opinię miałem pytanie na okresowym teście dla piwowarów
    "Co to jest ekstrakt ?"
    moja odpowiedz - są to wszystkie substancje rospuszczalne ze słodu, które przeszły do zacieru w procesie zacierania

    odpowiedz zadajacego pytanie: zawartość cukrów w brzeczce.

    oczywiscie wiem ze pierwszy ekstrakt mierzy sie w brzeczce ale najpierw musi byc zacier
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10798

    #2
    W pytaniu nie ma nic o słodzie, może to być wyciąg z różnych rzeczy
    ps Czytając temat myslałem że chodzi o teściów
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arhigetes1977
      Proszę o Waszą opinię miałem pytanie na okresowym teście dla piwowarów
      "Co to jest ekstrakt ?"
      moja odpowiedz - są to wszystkie substancje rospuszczalne ze słodu, które przeszły do zacieru w procesie zacierania

      odpowiedz zadajacego pytanie: zawartość cukrów w brzeczce.

      oczywiscie wiem ze pierwszy ekstrakt mierzy sie w brzeczce ale najpierw musi byc zacier
      Chyba trochę za ogólne to pytanie. Ktoś postanowił sprawdzić piwowarów domowych z teorii? Proszę uściślić, bo nie sadze aby takie pytanie ktoś postawił piwowarowi, za ogólne. Ktoś mnie pyta co to ekstrakt ? Jest to roztwór związków, efekt procesu ekstrakcji.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Ekstrakt, inaczej wyciąg (łac. Extractum - to co wyciągnięte) - roztwór związków chemicznych uzyskany w efekcie zakończonego procesu ekstrakcji (a nie zwykłego rozpuszczania). Ekstrakt może stanowić gotowy produkt sam w sobie lub też można z niego wyodrębić czysty związek chemiczny poprzez destylację, wymrażanie lub krystalizację.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

          Zaczynałem około 16:00.

          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 09:46
        • kzl99
          Mam małe pytanie
          kzl99
          Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
          Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
          2017-04-16, 09:52
        • grzez
          Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
          grzez
          Witam wszystkich,

          wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
          2021-03-23, 18:58
        • DraveS
          Jak uzyskać opinię o Piwie
          DraveS
          Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
          2020-06-25, 18:46
        • tomfr
          Mikrobrowary w polsce 2,5-3hl
          tomfr
          Co w Polsce działaj jakieś mikro browary? Przez mikro browary rozumiem takie powiedzmy z warzelnią 2,5hl-3hl w formule rzemieślniczej (nie chodzi mi o restauracyjne) Działa gdzieś coś takiego z powodzeniem? Na jakim sprzęcie bazują? Po doświadczeniach z piwowarstwem domowym myślę nad takim...
          2020-05-27, 19:49
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...