Trwałość piwa pompowanego powietrzem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jasiux
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 13

    Trwałość piwa pompowanego powietrzem

    Hej!

    Stałem się szczęśliwym posiadaczem nalewaka takiego o:

    Oferujemy chłodziarki do wina i piwa, pompki do piw, wyposażenie restauracji barów minibrowarów. W naszej ofercie także: woda sodowa saturatory, chłodziarki do piwa, dystrybutory wody, nitro coffee, kawa na zimno nitro, ekspres do kawy. Nalewaki do piwa, krany do wina, instalacje piwne oraz beczki keg


    Nalewak ma kompresor powietrza, nie korzystam (póki co) z CO2 i zamysł był aby nie korzystać wogóle.

    Ale... teraz zastanawiam się, po rozmowie z jednym ze sprzedawców piwa... który twierdzi że piwo w beczce do której tłoczy się powietrze, ma trwałość maksymalnie 3 dni.

    Przy zakupie z kolei, polecono mi wersję kompresorową...

    I teraz, kto ma rację, a kto blefuje?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Sprzedawca piwa.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      Sprzedawca piwa.

      Ma rację - żeby nie było niedomówień.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sprawa jest dość złożona:

        1. Pompa tego typu przeznaczona jest do piw angielskich, kondycjonowanych w beczce, a więc zawierających żywe drożdże. Żywe drożdże mają to do siebie, że zjadają tlen, który dostaje się do piwa. Są więc naturalnym antyutleniaczem, skutkiem ubocznym jest jednak niekontrolowane mnożenie drożdży w beczce, wieć z upływem czasu piwo i tak traci właściwości.

        2. Lagery typu europejskiego są w beczce biologicznie jałowe, przez to nieodporne na działanie tlenu. Napuszczenie powietrza do beczki spowoduje zepsucie piwa, w skrajnych przypadkach (np. piwa niepasteryzowane i niemikrofiltrowane) w czasie krótszym niż trzy dni.

        3. Rozwiązanie jest proste - zamiast kompresora, należy podpiąć butlę z dwutlenkiem węgla, jednak podać nie ciśnienie kegowe, a atmosferyczne.

        Comment

        • jasiux
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 13

          #5
          Ok, dzięki za info, cenne jakby nie patrzeć bo mógłbym zepsuć piwka nieco.
          Aktualnie kupuję przeważnie piwa angielskie, które mają w sobie trochę drożdży.

          Przy okazji zapytam... o zestaw do CO2 - coś małego, co obsłuży kilka KEGów 30 zanim się skończy - możecie coś takiego polecić? Jakiś zestaw z reduktorem.

          Nie mam pojęcia jaka duża butla musi być by spełnić powyższe warunki, a uzyskanie sensownej odpowiedzi w google graniczy z cudem.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Butle są standardowe - 1 kg i 6 kg. Ale na ile wystarczą - nie pamiętam. Ta większa na kilka kegów 50 l. przy ciśnieniu 2,5 - 3 atm. Przy mniejszym ciśnieniu na dłużej. Jeśli chcesz się bawić w domu i to niezbyt często, to wystarczy kilówka, a w razie wyczrpania uruchamiać kompresor.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Mnie mała wystarcza na wyszynk ok. 150 litrów, mam na stałe ustawione ciśnienie na 0.6 bara.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • jasiux
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.05
                • 13

                #8
                Ostatnia rzecz.
                Chyba...

                Gaz. .. Czy musi mieć jakieś dodatki specjalne? Czy też zwykły co2?

                Ps jakby ktoś wiedział gdzie nabyć taka mala butle będę wdzięczny za info.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Allegro, sklepy ze sprzętem pożarniczym. Trzeba trochę poszukać, czasem można naprawdę tanio trafić. Gaz - dwutlenek węgla spożywczy. Można się bawić w mieszanki z azotem (poprawia pienistość), ale to dla mięczaków.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23929

                    #10
                    Butle można dostać zazwyczaj za kaucją w punktach napełniania butli gazami technicznymi. Jest ich sporo, w Opolu kojarzę ze dwa.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Za różnicę w cenie którą zapłaciłeś więcej miałbyś butlę i reduktor. W przyszlym tygodniu mogę wyszukać na allegro bo teraz mam słaby dostęp do neta. Gdzie mieszkasz że masz dostęp do piw typu angielskiego?Biorąc beczkę piwa musisz jeszcze brać pod uwagę fitting, chyba że masz różne głowice
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X