PETy kontra butelki.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

rzemieslnikach
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      W tym sęk, że ono nie jest napowietrzone. Nalewane jest metodą przeciwciśnieniową. Kontakt z powietrzem ma może z 5 sekund miedzy odłączeniem z kranu a zamykaniem butelki. Teraz policz ile dłużej trwa kontakt powietrza z piwem nalewanym do kufla w pubie
      Ale od kontaktu z powietrzem piwo w pubie momentalnie ląduje w moim brzuchu

Może ja jestem staroświecki ale zawsze będę obstawiał za kupowaniem butelek do domu i chodzeniem do knajpy na piwo "natychmiastowe". Ludzie którzy będą wchodzić do knajpy z siatkami z zakupami, podchodzić do baru i kupować piwo na wieczór to dla mnie trochę groteskowa sytuacja.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        rzemieslnikach
        Edi też?
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
          ...Ludzie którzy będą wchodzić do knajpy z siatkami z zakupami, podchodzić do baru i kupować piwo na wieczór to dla mnie trochę groteskowa sytuacja.
          Jak najbardziej historyczna. Jeszcze w latach pięćdziesiątych w Polsce znaczną część piwa kupowało się w ten sam sposób, a w Niemczech i Czechach było to bardzo popularne jeszcze w okresie międzywojennym, zwłaszcza na wsi. Nie mówiąc już o czasach przed masowym wprowadzeniem butelek do obiegu. Nie widzę w tym nic groteskowego.

Comment

• canigggia
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.10
            • 451

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
            zgadzam się w 101%, a nawet w ... 102%
            Browarnik Tomek
            TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
              No nie żartuj sobie. Czas między rozlewem a zakapslowaniem co prawda nie jest liczony w minutach, ale jednak jest zauważalny.
              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• yoda79
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.01
                • 861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale od kontaktu z powietrzem piwo w pubie momentalnie ląduje w moim brzuchu

Może ja jestem staroświecki ale zawsze będę obstawiał za kupowaniem butelek do domu i chodzeniem do knajpy na piwo "natychmiastowe". Ludzie którzy będą wchodzić do knajpy z siatkami z zakupami, podchodzić do baru i kupować piwo na wieczór to dla mnie trochę groteskowa sytuacja.
                Dla Ciebie groteska, dla mnie -dosyc często nawet- idealne wyjście.

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dla Ciebie groteska, dla mnie -dosyc często nawet- idealne wyjście.
                  Ja pamiętam jak pisałeś, że jedną z warszawskich knajp masz blisko siebie, więc tu rozumiem, że leży pierwszy powód. Ale przecież na takich zakupach przepłacasz? Jeśli zapragnę kupić sobie 4 Pinty to na butelce z lokalu przepłacę po kilka złotych za sztukę. Przy większych zakupach strata będzie bardzo odczuwalna...

Comment

• yoda79
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 861

Artezana w PDSL-u leją do peta za 7 zł, Pinty często po 8; niewiele przepłacasz (w przypadku Artezana ta 7 to jak promocja) i masz świeże piwo, które możesz skonsumowac wieczorem

Comment

• Juby_piwosz
                      • 2006.02
                      • 254

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MrSatan Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chciałbym dowiedzieć się, jakie jest Wasze zdanie na temat PETów i butelek. Artezan dopuszcza nalewanie piw w plastik, za to AleBrowar jest temu przeciwny. Do tego powstaje w Warszawie multi (mega?) tap z 50 nalewakami, z których będzie lane na wynos w plastik.

Jakie jest Wasze zdanie? To się przyjmie?
                      Moim zdaniem się, niestety, przyjmie. Tak już bywa, że prawo Kopernika -Greshama przenosi się i na inne dziedziny życia, gdzie byle chłam wypiera to, co dobre. Motłoch niestety wybiera tandetę, różne tam disco czy piwo koncernowe. Dlatego wyprze też solidne butelki. Ja petem się brzydzę i kojarzy mi się tylko z jednym, papierosowym kiepem.
                      "Lecz w gruncie rzeczy(...) to sprawa smaku" jak mawiał Poeta.

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Lubię takie wypowiedzi arystokratów piwnych, z pierwszych szeregów oświeconej awangardy, wiedzących co to styl i sznyt. Dumni ze swej misji dziejowej kawalerowie zakonu brązowej szklanej butelki, odznaczeni złotym kapslem i purpurową krachlą. Ach, czemuż że nikt nie opiewa ich w poematach i pieśniach, dlaczeguż to żadne Komisyje Edukacyi Narodu nie spisują ich mądrości, co by motłoch przez nich nauczony chłamu wiecej nie wielbił.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• yoda79
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.01
                          • 861

Oho, arbiter elegantiarum nam się trafił Nie dość, że chyba nie zrozumiał, to jeszcze wstawił "motłochy" i "tandety". Pogratulować podejścia i stylu wypowiedzi, pogratulować...

Comment

• ksy
                            • 2011.07
                            • 280

Petem się brzydzi? A piwo z puchy wali aluminium?
                            --------------------
                            --------------------
                            "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

Comment

• kruger_nr1
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼
                              • 2005.11
                              • 802

pytanie brzmiało: czy to się przyjmie?
                              Dla przykładu podam Ukrainę, gdzie taki sposób dystrybucji się rozwija dość dobrze. Gdy byłem w Sewastopolu 3 lata temu istniał tam jeden sklep z nalewakami piwa do petów, w tym roku jest już sieć 4 lokali z wyszynkiem i 20 nalewakami, oprócz tego niezły wybór piw butelkowych, w tym małych browarów. Sklepy te są jak zauważyłem bardzo popularne, a cena piwa przystępna. Jednak na Ukrainie zakup piwa w petach jest od wielu lat bardzo popularny, a u nas nie i to może okazać się powodem tego, że taki sposób dystrybucji będzie raczej ciekawostką...
                              Kolekcja puszek piwnych:
                              http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Edi też?
                                Ediego sprzedają w warszawskich nowomodnych knajpach?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X