PETy kontra butelki.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.07
    • 280

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Juby_piwosz Wyświetlenie odpowiedzi
    I dlatego pijesz z peta, a ja nie. Dlatego też napisałem, że obawiam się rozpowszechnienia peta.
    A rozumiem wreszcie dlaczego pije piwo z PETa. Dzięki że mi wyjaśniłeś. W życiu bym nie wpadł, że to dlatego, że nie powołuje się na prawo Kopernika -Greshama(ani inne) nijak nie odnoszące sie do sytuacji i znam znaczenie słowa "bynajmniej". A ja głupi zawsze myślałem, że kwasniczaki mi po prostu smakują.
    --------------------
    --------------------
    "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

    Comment

    • maaniek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 118

      #77
      Czesi to mają przerąbane, same dobre piwa z minibrowarów w petach, U Konicka dziennie cała lodówka schodzi, u Marii w Krk najlepiej się czeskie pety sprzedają - Paanie jak tu żyć? jak tu żyć?
      Aaaa zapomniałem, Juby_piwosz obawia się rozpowszechnienia peta, którego i tak nie będzie kupował

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaniek Wyświetlenie odpowiedzi
        Aaaa zapomniałem, Juby_piwosz obawia się rozpowszechnienia peta, którego i tak nie będzie kupował
        I to jest takie śmieszne? Raczej logiczne - nie lubi petów, więc obawia się ich rozpowszechnienia, bo np. niektóre dobre piwa będą dostępne tylko lub przeważnie w petach.

        A teraz parę ciekawostek. Najpierw dwa posty Czesa (drugi co prawda dotyczący chyba zwykłych petów, nie piwnych):

        Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

        Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.


        I petowy wątek, w którym toczyła się podobna dyskusja jak tutaj, tylko jakoś mniej kłótliwie. Bonus w postaci Krzysia "łamiącego zasady wiary".

        Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

        Comment

        • Holy-Grail
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.06
          • 320

          #79
          Prawo Kopernika-Greshama jest tu wg mnie słowem-kluczem (wyrażeniem-kluczem).

          Pozbywamy się kolejnej otoczki kulturowej na rzecz ekonomii.
          Czy możemy temu zapobiec?
          Nie. Bo ekonomia rządzi.
          Tak. Bo ekspansja browarów niekorporacyjnych jest tego dowodem.

          Mam świadomość, że piwo w pecie się przyjmie.
          I jednocześnie nadzieję, że tak jak wielu z nas sięga nie po Tyskie czy Żywca (i nie mam na myśli Portera), a po AleBrowar, Pintę czy Hausa. Jak wielu z nas jednak zadaje sobie wciąż ten trud, by piwo nalać do odpowiedniego szkła uprzednio umytego. Jak wielu z nas zadaje sobie trud odpowiedniego schłodzenia piwa. itd. Tak znajdzie się wielu wśród nas, którym nie będzie zbyt ciężko potargać ten słodki ciężar szkła.

          Comment

          • chemmobile
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.03
            • 2168

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
            A teraz parę ciekawostek. Najpierw dwa posty Czesa (drugi co prawda dotyczący chyba zwykłych petów, nie piwnych):

            Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

            Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
            Post drugi jest trochę nieaktualny. Nie wiem czy wszystkie PETowe butelki tak mają, ale dodaje się do nich pochłaniacz UV, aby spowolnić m.in. procesy utleniania. Ale to raczej w kontekście dłuższego przechowywania w takiej butelce, a nie partyzantki w postaci napełniania PETa z nalewaka.
            Wie ktoś ile miesięcy ma termin przydatności do spożycia łódzkiego Sarmackiego Mocnego w PET? Wydaje mi się, że jest to krótszy czas niż w przypadku piw butelkowanych czy puszkowanych.
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

            Comment

            • WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

              #81
              Właśnie piję "Dwa Smoki" przelane z PETa. Dwa tygodnie temu piłem Pacific Pale Ale również przelane z takiej butelki - a nawet, o zgrozo, trochę "pociągnąłem z gwinta"! I wiecie co?

              Było tak samo dobre, jak ze szklanej butelki. O co więc cała ta histeria?

              Comment

              • MINIAKos
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.02
                • 151

                #82
                Jak przy Kasztelanie, o świeżość

                Comment

                Przetwarzanie...
                X