PETy kontra butelki.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MrSatan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.10
    • 317

PETy kontra butelki.

Chciałbym dowiedzieć się, jakie jest Wasze zdanie na temat PETów i butelek. Artezan dopuszcza nalewanie piw w plastik, za to AleBrowar jest temu przeciwny. Do tego powstaje w Warszawie multi (mega?) tap z 50 nalewakami, z których będzie lane na wynos w plastik.

Jakie jest Wasze zdanie? To się przyjmie?
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Czesi leją w "pety" i forumowicze na ogół nie narzekają. Może to czechofile.

Ja "petów" nie lubię, choć niezaprzeczalnym ich atutem jest nieoczywistość plastikowej butelki jako pojemnika z piwem. Można na ławce z większym spokojem ducha wypić. Nie mówiąc o powrotach ze zlotu bbiz, kiedy to wielu nalewa sobie do butelek parę litrów na drogę, lub sytuacjach awaryjnych, gdy występuje się w charakterze kierowcy.

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Lepszy PET niż zielona butelka.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• yoda79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 861

Mi tam pasuje, zachodzę, kupuję i wieczorem spokojnie wypijam. Nie wiem co się dzieje z takim piwem po np. tygodniu, ale jak takich problemów nie mam

Comment

• piokl13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.06
          • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MrSatan Wyświetlenie odpowiedzi
          .. za to AleBrowar jest temu przeciwny ...
          Że co? A o co to jest petainer keg? PET i to duży
          Last edited by piokl13; 2013-08-31, 20:16.

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Piokl nie śledzisz facebooka, to nie wiesz co się dzieje. Ten argument już poruszony

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• piokl13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.06
              • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Piokl nie śledzisz facebooka, to nie wiesz co się dzieje. Ten argument już poruszony
              Sorry, nie używam facebook i nie zamierzam. Twój post sugeruje, że czytanie forum na browar.biz nie ma sensu,

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Niczego nie sugeruję. Po prostu tam AleBrowar wyraził swoje zdanie w temacie przelewania swoich piw z petainerów do petów.

Comment

• piokl13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.06
                  • 946

Niczego nie sugeruję ...
                  Jak to? Ja wciąż nie wiem o co chodzi. Dowiem się, czy muszę na facebook się udać?

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

W Warszawie powstaje pub-sklep z 50 nalewakami, także antyciśnieniowymi, który zamierza sprzedawać piwo z beczki na wynos i nawet chyba wysyłać pocztą...
                    AleBrowar się obruszył i zapowiedział zakazanie takiej praktyki i rozwiązanie współpracy z wszystkimi miejscami, które tak potraktują ich piwo. Obudzili się po roku, że taki proceder istnieje.
                    No i wybuchła "afera", padło wiele komentarzy - niektórzy wyrazili święte oburzenie na ten nowy jeszcze nie otwarty pub, jak i na sam sposób nalewania (krytyka w ciemno, bo się nie spotkali jeszcze z takim systemem),a inni wykazywali, podobnie jak ty, że to jest przecież taki sam plastik, a system nalewania gwarantuje wypicie świeżego piwa. I takie tam...
                    AleBrowar jest na nie, a takiej Pracowni Piwa chyba to nie przeszkadza, chyba że przeoczyłem oświadczenie. No ale oni nie butelkują w browarze, więc to inna sytuacja.
                    Zadowolony z opisu?
                    Last edited by Pendragon; 2013-08-31, 21:06.

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Może pora na nowy wątek pt. Facebookówka. Ja też na "fejsie" nie bywam i mam nadzieję, że czegoś się dowiem tutaj, najlepiej ze źródła. A jeśli nie, to jakoś przeżyję.

PS Ooo, dzięki, mister P.
                      Last edited by żąleną; 2013-08-31, 21:07.

Comment

• piokl13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.06
                        • 946

Zadowolony z opisu?
                        Dałeś radę

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

Dlaczego Żą ma to być kolejna przepychanka. Autor wątku zadał pytanie, może nie do końca artykułując o co mu chodzi, ale Pendragon wyjaśnił. Skupmy się na meritum.

Nalewanie w plastikowego "kega" a potem w PETa wydaje mi się dziwne i niepotrzebne. Choć rozumiem czemu tak się dzieje.

Lanie w PET w czeskich mini browarkach to zupełnie inna bajka. Piwo jest dystrybuowane z tanków leżakowych. Jego trwałość jest jaka jest, ale skoro nie ma innej możliwości (a zwykle nie ma) to bierze się co dają. Gdyby Pracownie Piwa nie miała możliwośći lania w kegi czy to w butelki i ktoś przyszedł by do browaru z prośbą o napełnienie to nie wzbudziło by we mnie to żadnych niepotrzebnych pytań.

AleBrowar ma tak rozwiniętą dystrybucję, że jak ktoś chce to kupi, czy z kija w knajpie czy z butelki w sklepie. Zatem nie łapię potrzeby lania w PETy AleBrowaru.
                          Last edited by e-prezes; 2013-08-31, 21:31.

Comment

• yoda79
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.01
                            • 861

Obudzili się po roku, że taki proceder istnieje.
                            I to jest w tym wszystkim najlepsze Rychło w czas...

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dlaczego Żą ma to być kolejna przepychanka. Autor wątku zadał pytanie, może nie do końca artykułując o co mu chodzi, ale Pendragon wyjaśnił. Skupmy się na meritum.
                              Słucham??? Co przepychankowego było w moich postach?

Comment

Przetwarzanie...
                              X