PETy kontra butelki.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Ediego sprzedają w warszawskich nowomodnych knajpach?
    Temat dotyczy warszawskich nowomodnych knajp?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Temat dotyczy warszawskich nowomodnych knajp?
      A przeczytaj sobie pierwszy post
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

A przeczytaj sobie pierwszy post
        nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
        I w Warszawie widziałeś te browary?

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Piłes już coś dzisiaj?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Tak, dwie kawy

Comment

• Chmielnicki
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.07
              • 324

Drugi głos do "obrzydzonych" PET-ami (petami zresztą też). Kompletnie mi ten format nie pasuje do żadnego alkoholu. Co gorsze, nie wiem dlaczego. Może to jakiś głęboko utajony atawizm? Że wygląda to jak metanol spuszczany gdzieś na bocznicy z cysterny, a potem przesączany przez chleb czy ligninę, rozlewany do takich właśnie butelek i puszczany w obieg po melinach? A może dlatego, że jednorazowo nie piję nigdy więcej niż 0,5 l i przy zakupie np. 1 l PET musiałbym drugą połowę wylewać albo zakręcać i przechowywać dwa dni (z taką częstotliwością piję piwo). W każdym razie omijam szerokim łukiem piwo w plastiku i klnę jak szewc na widok tego, ile potencjalnie dobrych czy wręcz wyśmienitych piw czeskich w ten sposób mnie omija.

Comment

• franekf
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.06
                • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedzi
                Drugi głos do "obrzydzonych" PET-ami (petami zresztą też). Kompletnie mi ten format nie pasuje do żadnego alkoholu. Co gorsze, nie wiem dlaczego. Może to jakiś głęboko utajony atawizm? Że wygląda to jak metanol spuszczany gdzieś na bocznicy z cysterny, a potem przesączany przez chleb czy ligninę, rozlewany do takich właśnie butelek i puszczany w obieg po melinach? A może dlatego, że jednorazowo nie piję nigdy więcej niż 0,5 l i przy zakupie np. 1 l PET musiałbym drugą połowę wylewać albo zakręcać i przechowywać dwa dni (z taką częstotliwością piję piwo). W każdym razie omijam szerokim łukiem piwo w plastiku i klnę jak szewc na widok tego, ile potencjalnie dobrych czy wręcz wyśmienitych piw czeskich w ten sposób mnie omija.
                E tam, nawet koniaki rozlewają do PETów, więc ja bym odrzucił takie uprzedzenia
                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Juby_piwosz
                  • 2006.02
                  • 254

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                  Lubię takie wypowiedzi arystokratów piwnych, z pierwszych szeregów oświeconej awangardy, wiedzących co to styl i sznyt. Dumni ze swej misji dziejowej kawalerowie zakonu brązowej szklanej butelki, odznaczeni złotym kapslem i purpurową krachlą. Ach, czemuż że nikt nie opiewa ich w poematach i pieśniach, dlaczeguż to żadne Komisyje Edukacyi Narodu nie spisują ich mądrości, co by motłoch przez nich nauczony chłamu wiecej nie wielbił.
                  Uderz w stół...
                  Czy Ty w ogóle coś zakumałeś? Z arystokratą się zgodzę, z awangardą nie! Toż przecież czysty konserwatyzm przeze mnie przemawia. "Awangarda" dzisiaj to pety i piwo lane na wynos.
                  Jeśli się już odwołujesz do Komisji Edukacji Narodowej, to przynajmniej błędów ortograficznych nie popełniaj.
                  A przy tej "purpurowej krachli" galicyjska Ci słoma z butów wyłazi...

Comment

• Juby_piwosz
                    • 2006.02
                    • 254

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Oho, arbiter elegantiarum nam się trafił Nie dość, że chyba nie zrozumiał, to jeszcze wstawił "motłochy" i "tandety". Pogratulować podejścia i stylu wypowiedzi, pogratulować...
                    Zrozumiał i odpowiedział. Czytać trzeba ze zrozumieniem. Wróć zatem do mojej wypowiedzi i się przekonaj.
                    A przekonania mogę mieć swoje i zjawiska socjologiczne opisywać dowolnie. Motłoch i tandeta to niestety symptom naszych czasów. Jeśli to bierzesz do siebie... Nic nie poradzę, ale nie przekonasz mnie, że pet nie jest tandetą.
                    Za gratulacje dziękuję

Comment

• ksy
                      • 2011.07
                      • 280

Wyznaje . Jestem tandeta i motłoch. Zdarza mi się bowiem kupić kwaśniczaka w PETcie i jeszcze podać go także mojej żonie, zamieniając tym samym nasz dom w żulerską melinę. Mea culpa. przyznaje się do swych win i postaram się już tak nie zrobić. Od tej pory ślubuje kupować tylko piwo w butelce i broń Boże nie odnosić butelki do sklepu (przecież tak robią tylko żule). A PETem będę się brzydził, bo to nie jest sposób sprzedawania piwa porządnym ludziom.

A odpowiadając w temacie. Pety nie przyjmą się łatwo i przyjemnie. Mają dłuuugą drogę przebijania się przez beton snobizmu i potrzeby zaznaczenia swojego statusu jako lepszy człowiek. Czeskim z PETa
                      --------------------
                      --------------------
                      "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Ależ ta nasza arystokracja potrafi bawić dowcipem, nienagannym słownictwem i bon tonem...

PETy już się przyjęły w Biedronce. No ale to sklep dla motłochu, więc nie wszystkie warstwy społeczne mogły się z tym spotkać
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• makbeth
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.04
                          • 80

PET się przyjmie, a ja jestem za. Nie wyobrażam sobie dźwigania 4 butelek szklanych (zamiast jednej PET) w plecaku na wakacjach w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, czy na Ukrainie, a tam się te opakowania przyjęły. Nie sądzę, aby w krótkim perspektywie czasu (między rozlewem, a konsumpcją) takie opakowanie miało wpływ na smak piwa w nim przechowanego. Ciekawe, że największe larum podnoszą ci, którzy zapewne spożywają w knajpach piwo lane z eleganckich petainerów (mam nadzieję, że powtórnie nie wykorzystywanych ). Ale to pewnie z innego tworzywa opakowanie.

Comment

• kloss
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 2526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth Wyświetlenie odpowiedzi
                            PET się przyjmie, a ja jestem za.
                            W przeciwieństwie do innych byłych demoludów u nas PET przyjmuje się w bólach. Parę lat temu wiele mniejszych browarów miało w ofercie PETy i po jakimś czasie wycofały się z tego. Parę lat póżniej podobnie było z Warką i Tatrą w PETach - też zniknęły z rynku

Comment

• ksy
                              • 2011.07
                              • 280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ciekawe, że największe larum podnoszą ci, którzy zapewne spożywają w knajpach piwo lane z eleganckich petainerów (mam nadzieję, że powtórnie nie wykorzystywanych ). Ale to pewnie z innego tworzywa opakowanie.
                              No pewnie że z innego. Bo te dla motłochu to z żółci bydlęcej normalnie
                              --------------------
                              --------------------
                              "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

Comment

• filipgun
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.03
                                • 99

hmm .. tok dyskusji przypomina mi zeszłoroczną dyskusję o zniżkach w Czeskiej baszcie czuję tą narastającą żółć w każdym poście, aż z przyjemnością się takie coś czyta z rana

Comment

Przetwarzanie...
                                X