Może raczej pils nasz codzienny. Warto o tym dyskutować czy też nie?. Bo jakie to nasze piwo codzienne jest czy też ma być? Ja twierdzę że ma być po prostu smaczne i jeśli nie jest domowe to ma być w rozsądnej cenie. Twierdzę także że ma być warzone z krajowych, no europejskich surowców. Dlaczego? Dlatego że akurat nasze, krajowe a już na pewno kontynentalne chmiele biją na głowę chmiele wyspiarskie i nowomodne chmiele zamorskie. Dlaczego? Dlatego.... Nie piszę pracy doktorskiej a na taka pracę to jest temat . O wpływie klimatu na uprawę chmielu, o tym dlaczego na wyspach warzono piwa raczej ciemne i używano imbiru jako zamiennika chmielu. Dlaczego nagle chmiele z "hameryki" zrobiły się trendy. Dlaczego w czasie II wojny światowej niemcy niszczyli nasze plantacje chmielu,pewnie nasz chmiel był słaby. Sam warzę w 90% na polskim chmielu, reszta czeski . Cieszą mnie próby jakie ostatnio się pojawiają warzenia polskiego stylu. Pojawiające się pogłoski o reaktywacji grodzisza . Niestety to mało. Jestem piwowarem amatorem, , wiem że historycznie to piwo pszeniczne jest piwem polskim. Proponuję odtworzenie albo stworzenie naszego polskiego piwa opartego o słód pszenny i pszenice nie słodowaną , polski chmiel, miód, z dodatkiem słodu żytniego lub żyta nie słodowanego czyli składników tradycyjnych. Swego nie znacie cudze chwalicie. Jeśli chodzi o piwo to w w 100% oddaje stan naszego rynku piwnego.
Piwo nasze codzienne
Collapse
X
-
Historycznie to nie ma czegoś takiego, jak polskie piwo. Zresztą większość obecnie funkcjonujących stylów piwa ma rodowód dziewiętnastowieczny, lub późniejszy (np. bawarski Hefeweizen). Style późnośredniowieczne w większości zanikły całkowicie i tylko nieliczne są reanimowane w skali ciekawostki (np. Braunschweiger Mumme czy Goslauer Gose).
Dlaczego twierdzę, że nie ma czegoś takiego, jak polskie piwo? Ano dlatego, że przez wieki, poza grodziskim, nie wykształcił się w Polsce żaden styl, który jakoś znacząco zapadłby w pamięć. Grodziskie zaś trudno nazwać reprezentacją polskiego stylu, ponieważ było produkowane tylko w Grodzisku (nie mówię o późniejszych naśladownictwach).
Zwróćmy uwagę, że po odzyskaniu niepodległości nie pojawił się w piwowarstwie polskim żaden styl, nawiązujący do czasów wcześnieszych. Produkowano piwo "czeskie", "bawarskie", przeróżne "leżaki" i "boki" - czyli to, co przyszło z południa i zachodu. Grodziskie miało rangę ciekawostki, doskonale wygrywanej marketingowo, ale bez większego znaczenia dla przemysłu piwowarskiego. W 2 poł. XIX w. powszechnie przyjmowało się piwo typu pilzneńskiego i wyparło ono w zasadzie wszystkie wyroby lokalne - w okresie międzywojennym takich piw jak np. zielone biłgorajskie już nie ma.
Kolejnym czynnikiem sprawiającym że trudno mówić o specyficznie polskim piwie, są surowce. To przez Polskę biegła strefa graniczna między piwem jęczmiennym a pszenicznym. I nie jest prawdą, że pszeniczne dominowało - potęgą pszeniczną Polska stała się dopiero w XVII w. Wcześniej dominowały piwa jęczmienne, a pobocznie występowały inne, jak choćby owsiane na Podhalu - bo innego zboża tam nie było. Ale z opisu Syreniusza sądzić można, że piwa żytnie i owsiane były w Polsce dość rozpowszechnione, choć powszechnie uważane za gorsze.
Chmielarstwo polskie jest w stanie rozpadu. Plantatorzy zajmują się głównie walką o pieniądze, nie zaś doskonaleniem upraw, bo to robiły za niech państwowe instytucje. Efekt jest widoczny - odmiany są przestarzałe (tu niestety też trzeba liczyć się z modą, a teraz moda jest na chmiele aromatyczne o zróżnicowanych walorach), nowych odmian brak, bo państwo robi bokami, a marketingowo jest katastrofa. Rynek jest przeregulowany, z czego nic nie wynika, poza brakiem jakichkolwiek działań naprawczych. Owszem, można odwoływać się do patriotyzmu, ale bardziej skuteczne będzie, gdy krajowy chmiel będzie atrakcyjny i parametrycznie, i cenowo. Na razie tak nie jest. Oczywiście nie znaczy to, że jest z gruntu zły - jeszcze trzy lata temu o zagranicznych chmielach było cicho i prawie wszyscy warzyli na polskich - ale jak już wspomniałem, trzeba się liczyć z modami, i to raczej coraz bardziej niż coraz mniej.
Czy to znaczy, że nie da się wypromować jakiegoś modelu "polskiego" piwa? Pewnie da się. Pytanie, kto miałby się tym zająć - bo zawsze musi być ten kamyczek, który poruszy lawinę. Mizerne produkty browarów, które reklamują się używaniem polskich surowców nie skłaniają do optymizmu. Z drugiej strony moda na różne wynalazki, którym hołdują przede wszystkim browary rzemieślnicze, kiedyś się skończy, wystarczy spojrzeć, co produkują małe czeskie browary - niewiele z nich ma większe ambicje niż dwa jasne i jeden ciemny lager. Podobnie się dzieje w wielu polskich browarów restauracyjnych.
Moment jest dobry, na rynku piwa dużo się dzieje. Kto jednak zaryzykuje na duża skalę? -
A ja nie rozumiem co tak bardzo niektórym przeszkadzają amerykańskie chmiele?? prawie jak by to było zło wcielone.... jak się coś nie podoba to jest prosta rada nie stosować i nie pic piw z takimi chmielami i pozostać przy naszych najlepszych, bo po co zmiany i innowacje.Comment
-
W nadchodzących latach będzie tylko jeszcze ciekawiej.Ostatnia zmiana dokonana przez smaky78; 2013-09-22, 09:53.Comment
-
Ta moda na świecie trwa już przeszło 30 lat. Ale rynek jest pojemny, myślę że starczy miejsca dla różnych ciekawych inicjatyw. I dobrze by było jakby udało się wykrzesać takie piwo które jakoś byłoby postrzegane jako nasza specjalność (poza Grodziszem). Może ten kierunek który rozpoczął Kormoran swoim warnijskim czy orkiszowym, może piwa z ziołami ala gruit i miodem dodawanym podczas fermentacji, wędzenie na drewnie innym niż dąb i buk (np. jabłoń jak u Artezanów)...no znalazło by się kilka opcji. Tylko kilka browarów musiało by podchwycić temat i jakoś ten nowy nurt starać się przeforsować. A póki co browary najchętniej podchwycały piwo niepasteryzowane, miodowe i irlandzkie będące de facto słodkim, ciemnym lagerem. Tutaj rozmawiamy o projekcie ambitniejszym, ale może z czasem doczekamy się i wykonawców.Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2013-09-22, 11:33.Comment
-
Historycznie to nie ma czegoś takiego, jak polskie piwo. Zresztą większość obecnie funkcjonujących stylów piwa ma rodowód dziewiętnastowieczny, lub późniejszy (np. bawarski Hefeweizen). Style późnośredniowieczne w większości zanikły całkowicie i tylko nieliczne są reanimowane w skali ciekawostki (np. Braunschweiger Mumme czy Goslauer Gose).
(...)
Moment jest dobry, na rynku piwa dużo się dzieje. Kto jednak zaryzykuje na duża skalę?Comment
-
Wiesz, wielu już powracało do średniowiecznych receptur i wychodził z tego lager 8% alk fermentowany tymi samymi drożdżami co wszystkie pozostałe piwa z oferty. Dlatego do takich informacji zawsze podchodzę z nieufnością.Comment
-
Proponuje aby polskie zboże było zbierane z pola polskim kombajnem napędzanym polską ropą wybodywaną z ziemi w Polsce. Inaczej nici z polskiego piwa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Piwo codzienne to piwo powstające w konkretnych okolicznościach społecznych i gospodarczych.
Dzisiaj mamy taką sytuację, że rewelacją są smaki amerykańskich chmieli połączone z jakże ukochana nad Wisłą mocą alkoholową. Dlatego ogromna część nowych piw rewolucyjnych jest mocno chmielona i dająca solidnego kopa procentowego. Druga część rynku to omamieni reklamą "naturalnych" i "niepasteryzowanych" za to dających się kupić w promocji 3 zł za puszkę.
Na dodatek nasze (nazwijmy je tak umownie) środowisko idąc za pierwszym z powyższych trendów zapomina o innych smakach. Nie wierzycie to przejrzycie dzienniki warzenia, tutaj albo na piwie.orgu, piwowarów którzy zaczęli przygodę po 2009-10 roku. Poza jednostkowymi przykładami nie ma osób mozolnie dopracowujących receptury inne niż zawierające popularne na tę chwilę składniki. Czarny wit 35 IBU? single hop tripel mild ale? belgijski stout - proszę bardzo. Nie mówię, że to źle, trzeba tylko pamiętać, że "takie będą Rzeczypospolite jak ich młodzieży chowanie" i prędzej narodowym piwem stanie się Grodziskie 15 Blg, chmielone niemieckim Cascade niż coś mocno opartego na historycznych przesłankachComment
-
Historycznie to nie ma czegoś takiego, jak polskie piwo. Zresztą większość obecnie funkcjonujących stylów piwa ma rodowód dziewiętnastowieczny, lub późniejszy (np. bawarski Hefeweizen). Style późnośredniowieczne w większości zanikły całkowicie i tylko nieliczne są reanimowane w skali ciekawostki (np. Braunschweiger Mumme czy GoslauerPiwowarzy domowi, czy browary rzemieślnicze i kontraktowe mogą pokusić się o samą pszenice albo z dodatkami owsa czy żyta i miodu. Chodzi o to że ewentualna cena takiego piwa byłaby wyższa. Jeśli zaś miałoby to być piwo bardziej codziennie czyli warzone w większej ilości i tańsze to jednak słód jęczmienny z dodatkiem owsa czy pszenicy albo tego i tego. Pozostaje także zabawa z drożdżami i chmielem. Żyto z piwa tańszego z powodu problemów jakie ono stwarza wykluczam.
Comment
-
No cóż, tego co potrzebujesz, znajdziesz bez trudu w piwach pochodzących z mikrusów, z okolic Pasvalys, Pokruojis.Comment
-
Cóż, co do zasady pomysł przypomina mi dość częste w wielu miejscach nad Wisłą próby tworzenia na siłę miejscowych legend, nowych świeckich tradycji czy też nowych "tradycyjnych" produktów w celach generalnie marketingowych określanych eufemistycznie jako "promocja regionu" czy "przyciąganie turystów". Celują w tym zwłaszcza te okolice naszego kraju , w których doszło kilkadziesiąt lat temu do gwałtownego przerwania ciągłości lokalnej historii.
Należy się zgodzić z Krzysiem, że tak naprawdę dawnych stylów piwa nikt nie pamięta (z dyskusji w innym wątku wynika, że dotyczy to nawet grodziskiego) i wszelka próba odniesienia się do tradycji będzie niewiarygodna.
Jeżeli już, to należałoby wyraźnie powiedzieć, że chodzi o nowy pomysł mający być może szanse na upowszechnienie i danie początku nowej tradycji (utrwalonej za 100 lat powiedzmy) niż udawać , że odwołujemy się do jakichś praźródeł.
Warto jeszcze dodać że a) Polska nie jest jednak w powszechnym tego słowa znaczeniu krajem tradycji piwnej, choćbyśmy nie wiem jak wierzgali tu na forum oraz b) jest jednak zbyt duża i mimo wszystko zbyt różnorodna, aby twierdzenie o "tradycyjnym ogólnopolskim piwie" miało sens.Ostatnia zmiana dokonana przez rohozecky; 2013-09-22, 20:39.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Pomiędzy naszymi najlepszymi i US chmielami jest jeszcze ocean różnych piw...Ostatnia zmiana dokonana przez rohozecky; 2013-09-22, 20:44.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
Related Topics
Collapse
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
-
Browar z Dallas w Teksasie.
Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
5% alk.
Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...-
Channel: USA
2025-02-05, 02:24 -
-
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...3 Photos
-
Channel: Ukraina
2021-04-23, 21:10 -
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment