Nazwy knajp: ciekawe, śmieszne, dziwne.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Radegast
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1124

Tak czy inaczej coś tam boli
    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Radegast napisal/a
      Była już o tym mowa Krzysiu
      Przepraszam, nie doczytałem.

Comment

• Cezar
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.05
        • 1349

W Zakopanem zauważyłem lokal o przepięknej nazwie:
        Attached Files

Comment

• bahtol
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 331

Myślę że Kraków ma się w tym temacie czym pochwalić bo o takiej ilości knajp, knajpek, pubów itp. może pomarzyć każde miasto. I tak na przykład "Czasem trzeba" gdzie podają Tyskie za 3.90- tak niska cena w okolicach rynku to rzadkość, "Róg brackiej i reformackiej"- jazzowa knajpka z Heinekenem, problem w tym, że te dwie ulice przebiegają w różnych miejscach i bynajmniej się nie krzyżują. Moja ulubiona nazwa to herbaciarnia-"Słodka dziurka" z przepięknym szyldem w kształcie kobiecych warg (mam na myśli usta). "Klinika35", "Kryjówka", "Gorączka", "Uziemienie"- to te ciekawsze nazwy, zawsze uderzała mnie nazwa "Prohibicja" - klimat lekko spelunkowaty- chyba jej już nie ma, nie lubiłem jej bo jak się oparłem łokciami o stolik to nie mogłem się później odkleić.
          =bahtol=

Comment

• Dudlik
            • 2002.11
            • 269

Chciałbym dorzucić parę nazw, które napewno znacie:
            Pod złotą pipą to napewno coś Krakusom mówi
            CK Browar, Bąbelstein, U kocoura to znacie z Pragi albo U cerneho vola, a ze Szwejka Suczy gaik. A teraz moje propozycje: U grubej fluvii, U miauczaków , Cieczący zaworek, żiżala, U fararza Mam nadzieję, że się podobają
            Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• Dudlik
              • 2002.11
              • 269

Przepraszam to znowu ja Zapomniałem o mojej ulubionej knajpce w Krakowie: U Piwersów szyld jest super globus z kranikiem!
              Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• bahtol
                • 2002.10
                • 331

Bardzo przyjemne miejsce i w dodatku dart club.
                =bahtol=

Comment

• Piwofil
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.01
                  • 907

maryhh napisał(a)
                  najlepszy lokal jaki widziałem był niestety w filmie a nazywał się
                  "Od zmierzchu do świtu"
                  Taka knajpo powstała niedawno we Wrocławiu na miejsce starej dyskoteki Lech!

A z ciekawszych nazw to nikt nie wpomniał o pubie Pomyłka, który jest w okolicach super tajnego ****
                  www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• szostak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.02
                    • 1176

W morawskim mieście Třebič była knajpa, która nazywała się idiotycznie "Delnicky Dům", czyli Dom Robotniczy. My, z polskiej grupy (pomysł jest mój!) nazwaliśmy ją "U Honzy", bo była tam najbardziej czeska z czeskich (jak się nam wydawało) atmosfera, a najbardziej czeskie z czeskich imion to (według nas) to Honza. I - o dziwo - nazwa się przyjęła także wśród znajomych Czechów. Niestety, nie wiem, czy dziś Delnik, jak w skróci nazywali owa knajpę misjscowi, zwie się Honzą

Comment

• bahtol
                      • 2002.10
                      • 331

Jeszcze was nie powaliłem nazwą jaką moi starzy wymyślili dla swojej knajpy o klimacie lekko rolnym- wiadomo o co chodzi, wóz, chomąto itp. Knajpa zwie się "Pod Dyszlem". Nazwa budzi u klientów rozmaite skojarzenia. Na potwierdzenie serdacznie zapraszam. Niestety leją tam tylko Tyskie
                      =bahtol=

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Dobrze, że nie 'Pod Nawozem'...

Comment

• bahtol
                          • 2002.10
                          • 331

To by juz nie budziło żadnych skojarzeń. Nazwa raczej mało chwytliwa...
                          =bahtol=

Comment

• fuhr
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.11
                            • 2

Maja napisał(a)
                            a w Trzebnicy jest PUB Ból ...

jeszcze w liceum 3 albo 4 klasa bylem tam z kumplami

a historia jest dosyc ciekawa:
                            Mieszkalismy w jakis domkach letniskowych po mniej wiecej 5 osob.
                            Wieczorem wyszlismy sobie z ekipa na miasto . No i znalezlismy wlasnie bar na ktorym pisalo OTWARTE AZ DO BULU
                            troche tego barmana pobolalo
                            i do tego pilismy za Puchar Polski - jestem kibicem Ruchu Chorzow, a wtedy wlasnie Ruch doszedl do 1/2 czy 1/4 finalu - probowalismy barmana uczyc fajnych piosenek ale najbardziej go interesowalo to:
                            jak to mozliwe ze na poczatku potrafil nas zrozumiec a po 5, 6 piwie nie - i nie chodzi tu o pijacki belkot tylko o gware.....bylo wesolo

no i do tego po dwoch miesiach RUCH zdobyl puchar.......

ciekawe czy to ta sama knajpa

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

bahtol napisał(a)
                              Jeszcze was nie powaliłem nazwą jaką moi starzy wymyślili dla swojej knajpy o klimacie lekko rolnym- wiadomo o co chodzi, wóz, chomąto itp. Knajpa zwie się "Pod Dyszlem".
                              Mnie nie powaliłeś. W Bystrzycy Górnej koło Świdnicy knajpa z taką nazwa powstała ok. 1990 r. Obecnie stoją obok siebie dwa budynki opatrzone tą nazwą - stary nieczynny i nowy czynny. Jednak oba szyldy są wielkie i dobrze widoczne.
                              Kawałek dalej, w Lubachowie, jest bar "Paprotka". Nie wiem, skąd wzięła się nazwa, ale na trawniku przed lokalem rośnie od cholery paproci.
                              A jeszcze kawałek dalej, w Rzeczce, jest "Austeria Lotos", bardzo oryginalne pomieszanie w nazwie kultury żydowskiej i buddyjskiej. Około 1980 r. było tam fajnie, jak jest teraz - nie mam pojęcia.

Comment

• bahtol
                                • 2002.10
                                • 331

Koniecznie poinformuje moich szanownych staruszków. Ich knajpa funkcjonuje zaledwie od 1995, ale zapewniam, że pomysł nie został skopiowany bo byłoby to wbrew zasadom mojego Ojca- piwosza od lat 60 tych. Tak nawiasem mówiąc jest skarbnicą browarnych wspomnień.
                                =bahtol=

Comment