Leżakowanie niepasteryzowanych porterów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    Leżakowanie niepasteryzowanych porterów

    Moje pytanie dotyczy lezakowania niepasteryzowanych porterów. Otóż mam pare butelek porteru z browaru restauracyjnego Słociak. Czy dobrym pomysłem jest zostawienie go w piwnicy na pare lat czy raczej jest duża szansa że sie popsuje?
    Browar domowy SKOTAR
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    To jest piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - to drugie jest ważniejsze w przypadku leżakowania i właśnie to pozwala na jego długi czas.
    Jeżeli było by to piwo niepasteryzowane filtrowane - mogło by się zepsuć. Pasteryzowane mogą leżeć wieki
    Last edited by Marusia; 2013-10-26, 08:29.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • metalsrem
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.09
      • 239

      #3
      Dzięki za odpowiedź, w takim razie piwo do piwnicy.
      Browar domowy SKOTAR

      Comment

      Przetwarzanie...
      X