wyobraźmy sobie...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    wyobraźmy sobie...

    ... że na świecie zmienił sie klimat i teraz już zawsze będzie 0 st C. Jaki to miałoby wpływ na piwo, jego konsumpcję...itp itd
    Też 'coś " wymyślę ...
    Simon
  • Maja
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1170

    #2
    przynajmniej piwo byłoby zawsze zimne!

    Comment

    • maryhh
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.02
      • 1895

      #3
      piwo zimne owszem, a co z ciepłymi kobietami???
      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

      Comment

      • Maja
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.05
        • 1170

        #4
        o, teraz mamy równy start do rywalizacji postowej z Simonem

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          He he he he he

          A Simon pewnie liczył na jakieś posty z fantazją

          hehehe

          Jak jest zimno zdecydowanie bardziej smakują mi piwa górnej fermentacji. Belgia - idealna - rozgrzewająca, owocowa.... ojej, chyba skoczę dziś do Piwosza
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Ja kiedys widziałem, jak goście w "Darzborze" spożywali piwo w ogórdku, a było -15 st. i leżało pół metra śniegu. Więc zera się nie boję.

            Comment

            • pieczarek
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.06
              • 5011

              #7
              A ja jako kilkuletni szczawik w latach 60 widziałem jak zimą pijano piwo grzane. Pani w sklepie miała na piecyku czajnik z grzanym piwem. I kto potrzebował to dostawał kufel. Połowa z ówczesnych klientów sypała do grzanego piwa szczyptę soli kuchennej. Jaki był cel takiego "przyprawiania" piwa nie mam pojęcia. Nigdy w życiu nie piłem ani piwa grzanego ani solonego.

              Po prostu przypomniałem sobie jak bywało w temperaturach minusowych i opisałem. A Krzysiu, który w sprawach piwa wie wszystko zaraz nam to wyjaśni.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23903

                #8
                prosta sprawa: słone nie zamarza tak szybko
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • pieczarek
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.06
                  • 5011

                  #9
                  ART, Twoja odpowiedź jest taka troszkę mało niekonsekwentna. To piwo było grzane. A chłopaki nie pili wówczas tak powoli, aby piwo zdążyło zamarznąć. W tym soleniu musiało chodzić o coś innego. Aha, oni tego piwa z solą nie mieszali. Czyli rozpuszczała się minimalna ilość. Coś tak jak z herbatą posłodzoną ale nie zamieszaną.

                  Comment

                  • pieczarek
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.06
                    • 5011

                    #10
                    Tfu, miało być, że odpowiedź jest mało konsekwentna, logicznie niepełna.

                    Comment

                    • djot
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.05
                      • 621

                      #11
                      Teraz jeślio przejdziesz sie po jakimś rynku, gdzie są budki z piwem, zima kupisz takiego "grzańca" z piecyka, często zaprawianego tzw sokiem malinowym (syropem o zawartości aromatu identycznego z naturalnym).
                      A sól sypali żeby się tworzyła większa i sztywniejsza piana.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        O grzańcu tyż już gadalim. Pieczarek, grzańca nie piłeś? Trzeba to nadrobić! Ale nie z sokiem, tylko z miodem i goździkami...

                        Cholera, muszę się w końcu nauczyć dołączania ścieżek do tematów
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Solone piwo nie atakuje gardła. Podobno, ja nigdy tego nie próbowałem.
                          Jeden z moich kolegów tak robi (z tym, że soli zimne piwo) i wielu żulów w Mordowni. Przy najbliższym pobycie wypytam ich o to.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23903

                            #14
                            Originally posted by pieczarek
                            ART, Twoja odpowiedź jest taka troszkę mało niekonsekwentna. To piwo było grzane. A chłopaki nie pili wówczas tak powoli, aby piwo zdążyło zamarznąć. W tym soleniu musiało chodzić o coś innego. Aha, oni tego piwa z solą nie mieszali. Czyli rozpuszczała się minimalna ilość. Coś tak jak z herbatą posłodzoną ale nie zamieszaną.
                            zapomniałem dodać -
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              A tak a propos konia - z tym klimatem to sie Simonowi coś pomyliło, zanosi się nie na stałe zero stopni, a na stałe 40 st.

                              Comment

                              Przetwarzanie...