W ostatni poniedziałek 11.11.2013 punktualnie o godz. 11.11 w restauracji Kolštejn, znajdującej się na ryneczku tego miasteczka miała miejsce premiera najnowszego wyrobu tego najmłodszego jesenickiego piwowaru.
Jest nim półciemny Menhir 15 *
Powstał on w wyniku połączenia czterech rodzajów słodu z Zahlic i chmielu z Żatca, co daje pełny i charakterystyczny smak delikatnej korzennej gorzkości z nutą karmelu.
Piwowar Jiri Maks sam opracował recepturę tego piwa w marcu 2013 r.
A charakterystyczny kolor daje temu piwu żatecki chmiel Cervonak.
Mam całą relację z tej wizyty, włącznie z prywatnym i (ponoć wyjątkowym) zwiedzeniem tego minibrowaru w XVIII w podziemiach tej gospody razem ze sladkiem Maksem, który mi o wszystkim poopowiadał, ale muszę najpierw pozmniejszać zdjęcia, aby je tutaj wsadzić, bo są jakieś ograniczenia wielkościowe, jak się domyślam ...
Zdravim :-)
Jest nim półciemny Menhir 15 *
Powstał on w wyniku połączenia czterech rodzajów słodu z Zahlic i chmielu z Żatca, co daje pełny i charakterystyczny smak delikatnej korzennej gorzkości z nutą karmelu.
Piwowar Jiri Maks sam opracował recepturę tego piwa w marcu 2013 r.
A charakterystyczny kolor daje temu piwu żatecki chmiel Cervonak.
Mam całą relację z tej wizyty, włącznie z prywatnym i (ponoć wyjątkowym) zwiedzeniem tego minibrowaru w XVIII w podziemiach tej gospody razem ze sladkiem Maksem, który mi o wszystkim poopowiadał, ale muszę najpierw pozmniejszać zdjęcia, aby je tutaj wsadzić, bo są jakieś ograniczenia wielkościowe, jak się domyślam ...
Zdravim :-)
Comment