Schwarzbier jak najbardziej pasuje, przynajmniej w kopalniach górnośląskich
Halloween, Walentynki vs. Barbórka, Andrzejki, Noc Kupały
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza Wyświetlenie odpowiedziOba piwa są tak rdzenno polskie, że będą idealnie pasować do barbórki, ogólnopolskiego święta wszystkich Polaków.
ale święto wszysykich Polaków?
Dla mnie górnictwo to tylko jedna z branż gospodarki.
Dzisiaj musiałem iść do pracy, nikt mi nie postawi piwa, tym bardziej nie dostanę 13 lub 14 pensji.
Comment
-
-
-
Dokładnie, nie rozciągajmy świąt lokalnych, do miary dnia wyczekiwanego przez cały naród. Zrobiłem szybką sondę w pracy - na 15 osób 3 wiedziały kiedy jest Barbórka, 7 powiedziało, że "w grudniu jakoś", reszta kompletnie żadnej daty nie mogła wskazać. Uprzedzę część odpowiedzi - w firmie pracują 3 osoby z Warszawy "z urodzenia".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziA w KGHM-ie to chyba jednak Kupferbier... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziDlaczego przyjmujemy to co powierzchowne, aby było z zagranicy (szczególnie z USA).Last edited by Latarnik; 2013-12-04, 16:15.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza Wyświetlenie odpowiedziTo była ironia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziJa tam w przedszkolu czapkę górniczą sklejałem...
przed oczyma stanęło mi moje dzieło
które potem chyba pokutowało długo na półce
a co do zagramanicznych świąt
nasze po prostu nie są tak atrakcyjnie podane
ani obudowane tak barwnym - i nachalnym - sztafażem
zresztą nie przepadam za masowym świętowaniem
wystarczy mi skromniejsza okazja do zabawy
taka jak dziś. i nie mówię o barbórce...veni, emi, bibi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziJa tam w przedszkolu czapkę górniczą sklejałem...
Jak widać, lewica znów chce do tego powrócić.Last edited by jacer; 2013-12-04, 17:38.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedziDokładnie, nie rozciągajmy świąt lokalnych, do miary dnia wyczekiwanego przez cały naród. Zrobiłem szybką sondę w pracy - na 15 osób 3 wiedziały kiedy jest Barbórka, 7 powiedziało, że "w grudniu jakoś", reszta kompletnie żadnej daty nie mogła wskazać. Uprzedzę część odpowiedzi - w firmie pracują 3 osoby z Warszawy "z urodzenia".
Last edited by Gringo; 2013-12-04, 18:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziMoze byscie tak przyjeli umiejetnosc ogladania meczu na stadionie, gdy kibice przeciwnych druzyn siedza wymieszani ze soba, popijaja piwo i nie w glowie im stadionowe zadymy?
Comment
-
-
Leczysz się gdzieś człowieku? Wszystkie nasze święta komuna zohydziła? Barbórka to nie tylko święto śląskie, nie tylko górnicze święto,mówię raczej o świętowaniu. To nie tylko karczmy piwne, to także babskie combry. Nie bawili się na nich tylko górnicy, także cała okolica, nie tylko na śląsku, ale wszędzie gdzie wydobywano sól, rudy metali, węgiel. Noc kupały, to festyn dla wszystkich, ktoś o tym obyczaju nie słyszał? szok. Kiedyś ludzie nie potrzebowali zachodnich wymyślonych na potrzebę sieci handlowych pseudo festynów, aby się zabawić . Ja dzisiaj świętowałem barbórkę, a zamiast walentynek mam maj, nie jeden dzień a miesiąc .Nachalna to jest teraz reklama.
Comment
-
-
Pewnie coś we mnie z tych przedszkolno-górniczych klimatów pozostało (oprócz tego, że z rzadka śmignę metrem ), bo w ramach wakacyjnych wojaży przeciągnąłem Młodego do tej pory przez kopalnie: soli, srebra, złota i uranu. Na nadchodzące wakacje "Guido" na rozkładzie .
Chociaż, jak czasami rzucę okiem na czarno-biała fotkę zbitych w stadko wypłoszonych przedszkolaków w porozciąganych rajtuzach, ubranych w te czapki, to mię mgli...
Comment
-
Comment