Śmierć Grodzisza i Schenkerli?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Śmierć Grodzisza i Schenkerli?

    Od tego roku w Unii Europejskiej będzie obowiązywał zakaz produkcji wędzonych wędlin, ryb i serów metodami naturalnymi. Wszystko przez to, że takie potrawy mogą zawierać substancje smoliste, które zwiększają ryzyko nowotworów. Teraz produkcja tych artykułów spożywczych ma odbywać się wyłącznie za pomocą sztucznego dymu (a co to jest, u licha?). Przepisy mają wejść w życie we wrześniu 2014 roku.

    Chodzi o zawartość benzo(a)pirenu. Obecnie w wyrobach wędzonych jest go do 5,0 mikrograma na kilogram. Od września ma być to zaledwie 2,0 mikrograma. Wędzić będzie można jedynie na użytek własny w przydomowych wędzarniach. Na razie nie wiadomo, co stanie się z oscypkiem, który jest sztandarowym polskim produktem regionalnym.

    Nie znalazłem informacji, czy będzie to dotyczyło również słodu. Jeśli tak, to niektóre piwa, oparte na wędzonym słodzie, przestaną istnieć.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-02, 11:43.
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Od tego roku w Unii Europejskiej będzie obowiązywał zakaz produkcji wędzonych wędlin, ryb i serów metodami naturalnymi. Wszystko przez to, że takie potrawy mogą zawierać substancje smoliste, które zwiększają ryzyko nowotworów. Teraz produkcja tych artykułów spożywczych ma odbywać się wyłącznie za pomocą sztucznego dymu (a co to jest, u licha?). Przepisy mają wejść w życie we wrześniu 2014 roku.

    Chodzi o zawartość benzo(a)pirenu. Obecnie w wyrobach wędzonych jest go do 5,0 mikrograma na kilogram. Od września ma być to zaledwie 2,0 mikrograma. Wędzić będzie można jedynie na użytek własny w przydomowych wędzarniach. Na razie nie wiadomo, co stanie się z oscypkiem, który jest sztandarowym polskim produktem regionalnym.

    Nie znalazłem informacji, czy będzie to dotyczyło również słodu. Jeśli tak, to niektóre piwa, oparte na wędzonym słodzie, przestaną istnieć.
    Co do oscypka to jest zarejestrowany jako tradycyjny produkt regionalny czy coś takiego, a tych produktów nie dotyczą takie regulacje - Włosi i Hiszpanie tak poobchodzili masę innych idiotycznych pomysłów z Brukseli.

    Jeśli chodzi o piwa na wędzone to jak to jest z zawartością w nich tej konkretnej substancji? Przechodzi ze słodu do piwa? Bo jeśli nie to pewnie będzie OK, słodów nie jemy w końcu.

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2803

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Teraz produkcja tych artykułów spożywczych ma odbywać się wyłącznie za pomocą sztucznego dymu (a co to jest, u licha?).
      Na przykład za pomocą preparatu wędzarniczego, który rozpyla się pod ciśnieniem na mięso w komorze wędzarniczo-parzelniczej.
      Poniżej artykuł na ten temat:


      To już się dzieje od lat Krzysiu. Nic nowego.
      A dlaczego? Bo taniej jest użyć płynu niż drewna (z drzew liściastych).

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Ruzumiem. Dym identyczny z naturalnym. Mięso też będzie identyczne z naturalnym?

        Fajne. Czyli dym w płynie będziemy dodawać bezpośrednio do brzeczki, tuż przed końcem gotowania.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-01-02, 12:31.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
          Na przykład za pomocą preparatu wędzarniczego, który rozpyla się pod ciśnieniem na mięso w komorze wędzarniczo-parzelniczej.
          Poniżej artykuł na ten temat:


          To już się dzieje od lat Krzysiu. Nic nowego.
          A dlaczego? Bo taniej jest użyć płynu niż drewna (z drzew liściastych).
          I dlatego "kiełbasa swojska" smakuje trochę makrelą a "wędzone" śliwki na wigilijny kompot pachną raczej szynką wielkanocną...

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Ponoć o wprowadzeniu tego przepisu poinformowano w 2011 roku i był czas na wywalczenie sobie ulg lub modernizację firm.

            Teraz pozostaje nam robienie wędlin w domu.

            Podejrzewam, że Niemcy trzymają rękę na pulsie i browarów to nie będzie dotyczyć.

            Comment

            • YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

              #7
              Podejrzewam, że nawet jeśli zawartość substancji smolistych w słodzie wędzonym przekracza ustalone normy, to już w gotowym piwie raczej nie.
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

              Comment

              • ksieciuniu
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 157

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                Podejrzewam, że Niemcy trzymają rękę na pulsie i browarów to nie będzie dotyczyć.

                Ale niemieckie trzymanie ręki na pulsie mogło się ograniczyć do zgłoszenia ich wyrobów jako produktów regionalnych, w wyniku czego oni będą mogli je dalej produkować.
                Ale tylko ONI i tylko TO co zgłosili; na polskie działania z Grodziszem to nie będzie mieć przełożenia
                Ostatnia zmiana dokonana przez ksieciuniu; 2014-01-02, 12:52.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #9
                  Browarów może nie, ale producentów słodów tak Ot, zmieni się technologia produkcji słodu na pryskanie płynem zamiast wędzenia. Albo zarejestrować swoje piwa wędzone jako tradycyjny produkt regionalny.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment


                  • #10
                    W wielu masarniach od wielu lat nie używa się już drewna do wędzenia wyrobów, wędzi się „prądem”, jest taniej i mniej kłopotliwie. Aby wyrób miał smak i zapach wędzonki, używa się środków chemicznych.
                    Ten przepisu uderzy głównie w małe rodzinne wytwórnie wędlin.

                    Comment

                    • ksieciuniu
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.11
                      • 157

                      #11
                      Tylko, że gdzieś mi się obiło o uszy (bodajże a propos wędlin), że na takie zgłoszenia jest już za późno i jak ktoś przespał, to… przespał.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                        Podejrzewam, że nawet jeśli zawartość substancji smolistych w słodzie wędzonym przekracza ustalone normy...
                        To nie będzie wolno produkować takiego słodu.

                        Comment

                        • tomolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 1752

                          #13
                          Oni tam w tej Brukseli dopiero się rozkręcają, myślę, że trzeba się zacząć zastanawiać jak się z tego eurobolszewizmu wymiksować
                          www.ohbeautifulbeer.com

                          www.mateuszdrozdowski.pl

                          „Kwaśny Edi herbu Koreb

                          Comment

                          • WojciechT
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2012.09
                            • 2546

                            #14
                            Nawet tak nie pisz, bo unijne internetowe komando czuwa

                            Comment

                            • YouPeter
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 2379

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              To nie będzie wolno produkować takiego słodu.
                              To zależy czy za taki wyrób uznamy słód, którego bezpośrednio się nie zjada, czy dopiero gotowy produkt jakim jest piwo.
                              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X