To zależy jak zdefiniowane zostały "wyroby wędzone", czy słód można uznać za półprodukt, jak zmierzyć ile benzopirenu pozostało na(w) słodzie, a ile przeszło do piwa. Nie wiem, nie znam się ale tak na chłopski rozum patrząc, to słód podpada pod "wyroby wędzone". Nawet biurokraci mają pewne granice w ustalaniu absurdów i komplikowaniu ustaw...
Śmierć Grodzisza i Schenkerli?
Collapse
X
-
Last edited by chemmobile; 2014-01-02, 13:35.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
-
-
Rozporządzenie dotyczy co prawda również innych produktów żywnościowych takich jak ryby, małże czy przetworzona żywność na bazie zbóż, jednak to branża wędliniarska może najsilniej odczuć jego skutki.
Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75248,15202410,...#ixzz2pFCTRFWF
Pytanie brzmi, czy słód Weyermanna, Bestmaltz spełnia czy nie nowe normy?
Czy są przepisy wykonawcze nakazujące prowadzenia badań na obecność tych związków w gotowych wyrobach?
Wedle mnie to będzie martwy przepis jakich wiele.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Zadałem sobie trud przeczytania odnośnej dyrektywy, dyrektywy zmienianej, oraz, poprzez odnośnik 3 załącznika, dyrektywy definiującej kategorię przetworów zbożowych.
2. Niniejsza dyrektywa obejmuje środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego spełniające szczególne wymagania zdrowych noworodków i małych dzieci we Wspólnocie i są przeznaczone do użytku przez noworodki w czasie, kiedy są odstawiane od piersi, a także małe dzieci jako dodatek do ich diety i/lub ich stopniowego przystosowania się do zwykłego pożywienia. Obejmują one:
a) "Przetworzoną żywność na bazie zbóż", która jest podzielona na następujące cztery kategorie:
i) zwykłe zboża, które są lub powinny być odtworzone z mlekiem lub innymi odpowiednimi płynami żywieniowymi;
ii) zboża z dodatkiem wysokobiałkowej żywności, które są w gotowej postaci odtworzonej lub należy je odtworzyć z wodą lub innymi płynami niezawierającymi białka;
iii) makarony, których należy używać po ugotowaniu we wrzącej wodzie lub innych odpowiednich płynach;
iv) sucharki i herbatniki, których należy używać bezpośrednio lub po sproszkowaniu z dodatkiem wody, mleka lub innych właściwych płynów.
Dyrektywa nie obejmuje również serów.
Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do opinii przedsiębiorców i z chęcią bym wysłuchał technologa żywności.Last edited by zgroza; 2014-01-08, 20:22.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziCiekawostka - Niemcy do 2005 roku normę 1 mikrograma, dopiero norma unijna zmusiła ich do podniesienia do 5 mikrogramów!
http://www.lgl.bayern.de/lebensmitte...e_2005_pak.htm
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedziNie mogę się powstrzymać z umieszczeniem tego celnego komentarza do całej sytuacji:
http://mistrzowie.org/569226/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziAle, że co jest celnym komentarzem?Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Słuchałem przed chwilą krótkiej audycji w Trójce. Wypowiadał się m.in. ktoś z GISu twierdząc, że zakazane rakotwórcze substancje powstają, jeśli ktoś "wędzi ogniem". Chodzi o wytapiający się np z kiełbasy tłuszcz, który kapiąc do ognia wydziela ową substancję. Jeśli palenisko znajduje się obok wędliny (a nie bezpośrednio pod nią) i wędzi się rzeczywiście dymem ilość zakazanej substancji nie wzrasta. Nie wiem, czy to prawda, powtarzam, co usłyszałem w radio.
Na wędzeniu znam się słabo (moja siostra ma domową wędzarnie i czasem jej pomagam), ale wydaje mi się prawdziwe wędzenie nie powinno nigdy odbywać się W ogniu.
Comment
-
-
Zatem zakazane będzie też mięso z grilla?Last edited by Pendragon; 2014-01-15, 17:10.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
To ja wiem. Miałem na myśli lokale z żywym ogniem.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSłuchałem przed chwilą krótkiej audycji w Trójce. Wypowiadał się m.in. ktoś z GISu twierdząc, że zakazane rakotwórcze substancje powstają, jeśli ktoś "wędzi ogniem". Chodzi o wytapiający się np z kiełbasy tłuszcz, który kapiąc do ognia wydziela ową substancję. Jeśli palenisko znajduje się obok wędliny (a nie bezpośrednio pod nią) i wędzi się rzeczywiście dymem ilość zakazanej substancji nie wzrasta. Nie wiem, czy to prawda, powtarzam, co usłyszałem w radio.
Na wędzeniu znam się słabo (moja siostra ma domową wędzarnie i czasem jej pomagam), ale wydaje mi się prawdziwe wędzenie nie powinno nigdy odbywać się W ogniu.
Wędzenie na zimno ok. 20 st C, na ciepło ok. 40 st. C i na gorąco nawet do 80 st. C.
Pozdrawiam.Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedziZ tego co wiem to są trzy metody wędzenia, tak jak przy fermentacji (górna i dolna).
Wędzenie na zimno ok. 20 st C, na ciepło ok. 40 st. C i na gorąco nawet do 80 st. C.
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSłuchałem przed chwilą krótkiej audycji w Trójce. Wypowiadał się m.in. ktoś z GISu twierdząc, że zakazane rakotwórcze substancje powstają, jeśli ktoś "wędzi ogniem". Chodzi o wytapiający się np z kiełbasy tłuszcz, który kapiąc do ognia wydziela ową substancję. Jeśli palenisko znajduje się obok wędliny (a nie bezpośrednio pod nią) i wędzi się rzeczywiście dymem ilość zakazanej substancji nie wzrasta. Nie wiem, czy to prawda, powtarzam, co usłyszałem w radio.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
Comment