Witam, czy jest tu ktoś kto się może zastanawia nad stworzeniem własnego minibrowaru? Chciał bym skonsultować się w pewnych sprawach i wymienić się cennymi informacjami. Pozdrawiam
Na początek to przede wszystkim trzeba wiedzieć co to ma być z minibrowar. Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego. Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu. Czy chcemy się bawić w estetykę a'la Szulc, czy może odpowiada nam zwykła nierdzewka. Czy lokal ma powstać od podstaw, czy adaptuje się już istniejące miejsce. Jakie są plany rozwoju browaru. I do kogo skierowany ma być produkt. Bardzo dużo od tego zależy - tak w doborze sprzętu (producent, moce produkcyjne) jak i samym rozplanowaniu pomieszczeń. Poradnik Artezanów z tego co kojarzę opisuje układ taki jaki oni sami sobie wybrali i pomija trochę inne warianty. Ale czytałem go dawno i nie do końca pamiętam.
Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego.
Chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu. Roczna produkcja 1000 hl. (maks.)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa
Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu.
To i to. Jednak na zewnątrz nie damy rady sprzedawać taniej niż po 3 zł./05l. (łącznie z transportem do 100 km). Można sprzedawać innym za te pieniądze? Nasz atut to wyśmienite piwo, bo będziemy mieli doświadczonego czeskiego piwowara z 20 letnim stażem. Wiemy jakie piwo warzy i co do jakości to możemy być spokojni. Wiele innych minibrowarów mogło by nam pozazdrościć. O dużych fabrykach piwnych to już wogóle nie wspominam. Problem jest cena, bo oczywiście nie damy radę produkować tak tanio jak browary przemysłowe. W lokalu planujemy sprzedawać od 8 do 10 zł, w zależności od rodzaju piwa. Na zewnątrz za 3 zł, jak już pisałem. Jeśli ktoś może doradzić w sprawach sprzedaży piwa z minibrowaru na zewnątrz, czy może ma jakieś kontakty to będę wdzięczny. Zdajemy sobie sprawę, że to trudny rynek.
Czeski piwowar czyli padaka. Nawet pszenicy nie będzie.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71
No to marzenia niektórych się spełnią. Będzie pils po 3 zł. A tak poważnie to idę o zakład, że się w 3 zł nie wyrobicie z kosztami.
Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowarmistrz
Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.
Skąd będzie instalacja? Lokal w mieście czyli spory czynsz. Jeśli browar restauracyjny to czeka was inwestycja także w kuchnię i salę oraz ludzi. Do tego transport na zewnątrz a więc środek transportu, kegi i benzyna albo petainery i firma kurierska. Akcyza, vat, cit, zus. No i zysk przydałoby się też mieć. Ale życzę powodzenia.
Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
Do Gutkowa - kiedyś osobnej wsi, a obecnie najdalej na północny-zachód wysuniętej części Olsztyna, można szybko dojechać pociągami (stacja 600 m od browaru), lub autobusami ZKM 106 i 111 (co prawda dużo dłużej ale do przejścia tylko 250 m).
Budynek browaru mieści się w przyjemnym,...
Comment