Minibrowary

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowarmistrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 10

    Minibrowary

    Witam, czy jest tu ktoś kto się może zastanawia nad stworzeniem własnego minibrowaru? Chciał bym skonsultować się w pewnych sprawach i wymienić się cennymi informacjami. Pozdrawiam
  • bayern71
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1004

    #2
    Dobra instrukcja założenia takowego ukazała się na łamach Piwowara (w dwóch numerach). Warto przeczytać.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19244

      #3
      Które nr-y?

      Comment

      • GRNDpa
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.02
        • 197

        #4
        Jesień(8)/zima(9) 2012.
        Chociaż moim zdaniem to szału nie ma w tym "poradniku".
        Lubię placki

        Comment

        • bayern71
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.06
          • 1004

          #5
          Jesień 2012 (8) i zima 2012 (9). Artykuły autorstwa Piotra Wypycha.

          Comment

          • bayern71
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.06
            • 1004

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa
            Jesień(8)/zima(9) 2012.
            Chociaż moim zdaniem to szału nie ma w tym "poradniku".
            Byłeś szybszy. Instrukcja obsługi to nie jest ale na początek spora dawka wiedzy

            Comment

            • YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

              #7
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

              Comment

              • GRNDpa
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.02
                • 197

                #8
                Na początek to przede wszystkim trzeba wiedzieć co to ma być z minibrowar. Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego. Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu. Czy chcemy się bawić w estetykę a'la Szulc, czy może odpowiada nam zwykła nierdzewka. Czy lokal ma powstać od podstaw, czy adaptuje się już istniejące miejsce. Jakie są plany rozwoju browaru. I do kogo skierowany ma być produkt. Bardzo dużo od tego zależy - tak w doborze sprzętu (producent, moce produkcyjne) jak i samym rozplanowaniu pomieszczeń. Poradnik Artezanów z tego co kojarzę opisuje układ taki jaki oni sami sobie wybrali i pomija trochę inne warianty. Ale czytałem go dawno i nie do końca pamiętam.
                Lubię placki

                Comment

                • piwowarmistrz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.10
                  • 10

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa
                  Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego.
                  Chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu. Roczna produkcja 1000 hl. (maks.)

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa
                  Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu.
                  To i to. Jednak na zewnątrz nie damy rady sprzedawać taniej niż po 3 zł./05l. (łącznie z transportem do 100 km). Można sprzedawać innym za te pieniądze? Nasz atut to wyśmienite piwo, bo będziemy mieli doświadczonego czeskiego piwowara z 20 letnim stażem. Wiemy jakie piwo warzy i co do jakości to możemy być spokojni. Wiele innych minibrowarów mogło by nam pozazdrościć. O dużych fabrykach piwnych to już wogóle nie wspominam. Problem jest cena, bo oczywiście nie damy radę produkować tak tanio jak browary przemysłowe. W lokalu planujemy sprzedawać od 8 do 10 zł, w zależności od rodzaju piwa. Na zewnątrz za 3 zł, jak już pisałem. Jeśli ktoś może doradzić w sprawach sprzedaży piwa z minibrowaru na zewnątrz, czy może ma jakieś kontakty to będę wdzięczny. Zdajemy sobie sprawę, że to trudny rynek.

                  Comment

                  • bayern71
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1004

                    #10
                    No to marzenia niektórych się spełnią. Będzie pils po 3 zł. A tak poważnie to idę o zakład, że się w 3 zł nie wyrobicie z kosztami.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Czeski piwowar czyli padaka. Nawet pszenicy nie będzie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • piwowarmistrz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.10
                        • 10

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71
                        No to marzenia niektórych się spełnią. Będzie pils po 3 zł. A tak poważnie to idę o zakład, że się w 3 zł nie wyrobicie z kosztami.
                        Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          A amortyzacja?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • bayern71
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1004

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowarmistrz
                            Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.
                            Skąd będzie instalacja? Lokal w mieście czyli spory czynsz. Jeśli browar restauracyjny to czeka was inwestycja także w kuchnię i salę oraz ludzi. Do tego transport na zewnątrz a więc środek transportu, kegi i benzyna albo petainery i firma kurierska. Akcyza, vat, cit, zus. No i zysk przydałoby się też mieć. Ale życzę powodzenia.

                            Comment

                            • piwowarmistrz
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.10
                              • 10

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71
                              Skąd będzie instalacja?
                              Z Czech.

                              Comment

                              Przetwarzanie...