Witam, czy jest tu ktoś kto się może zastanawia nad stworzeniem własnego minibrowaru? Chciał bym skonsultować się w pewnych sprawach i wymienić się cennymi informacjami. Pozdrawiam
Minibrowary
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Na początek to przede wszystkim trzeba wiedzieć co to ma być z minibrowar. Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego. Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu. Czy chcemy się bawić w estetykę a'la Szulc, czy może odpowiada nam zwykła nierdzewka. Czy lokal ma powstać od podstaw, czy adaptuje się już istniejące miejsce. Jakie są plany rozwoju browaru. I do kogo skierowany ma być produkt. Bardzo dużo od tego zależy - tak w doborze sprzętu (producent, moce produkcyjne) jak i samym rozplanowaniu pomieszczeń. Poradnik Artezanów z tego co kojarzę opisuje układ taki jaki oni sami sobie wybrali i pomija trochę inne warianty. Ale czytałem go dawno i nie do końca pamiętam.Lubię plackiComment
-
To i to. Jednak na zewnątrz nie damy rady sprzedawać taniej niż po 3 zł./05l. (łącznie z transportem do 100 km). Można sprzedawać innym za te pieniądze? Nasz atut to wyśmienite piwo, bo będziemy mieli doświadczonego czeskiego piwowara z 20 letnim stażem. Wiemy jakie piwo warzy i co do jakości to możemy być spokojni. Wiele innych minibrowarów mogło by nam pozazdrościć. O dużych fabrykach piwnych to już wogóle nie wspominam. Problem jest cena, bo oczywiście nie damy radę produkować tak tanio jak browary przemysłowe. W lokalu planujemy sprzedawać od 8 do 10 zł, w zależności od rodzaju piwa. Na zewnątrz za 3 zł, jak już pisałem. Jeśli ktoś może doradzić w sprawach sprzedaży piwa z minibrowaru na zewnątrz, czy może ma jakieś kontakty to będę wdzięczny. Zdajemy sobie sprawę, że to trudny rynek.Comment
-
Czeski piwowar czyli padaka. Nawet pszenicy nie będzie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.Comment
-
Comment
-
Skąd będzie instalacja? Lokal w mieście czyli spory czynsz. Jeśli browar restauracyjny to czeka was inwestycja także w kuchnię i salę oraz ludzi. Do tego transport na zewnątrz a więc środek transportu, kegi i benzyna albo petainery i firma kurierska. Akcyza, vat, cit, zus. No i zysk przydałoby się też mieć. Ale życzę powodzenia.Comment
-
Comment