Minibrowary

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowarmistrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 10

    Minibrowary

    Witam, czy jest tu ktoś kto się może zastanawia nad stworzeniem własnego minibrowaru? Chciał bym skonsultować się w pewnych sprawach i wymienić się cennymi informacjami. Pozdrawiam
  • bayern71
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1004

    #2
    Dobra instrukcja założenia takowego ukazała się na łamach Piwowara (w dwóch numerach). Warto przeczytać.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Które nr-y?

      Comment

      • GRNDpa
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.02
        • 197

        #4
        Jesień(8)/zima(9) 2012.
        Chociaż moim zdaniem to szału nie ma w tym "poradniku".
        Lubię placki

        Comment

        • bayern71
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.06
          • 1004

          #5
          Jesień 2012 (8) i zima 2012 (9). Artykuły autorstwa Piotra Wypycha.

          Comment

          • bayern71
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.06
            • 1004

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa Wyświetlenie odpowiedzi
            Jesień(8)/zima(9) 2012.
            Chociaż moim zdaniem to szału nie ma w tym "poradniku".
            Byłeś szybszy. Instrukcja obsługi to nie jest ale na początek spora dawka wiedzy

            Comment

            • YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

              #7
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

              Comment

              • GRNDpa
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.02
                • 197

                #8
                Na początek to przede wszystkim trzeba wiedzieć co to ma być z minibrowar. Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego. Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu. Czy chcemy się bawić w estetykę a'la Szulc, czy może odpowiada nam zwykła nierdzewka. Czy lokal ma powstać od podstaw, czy adaptuje się już istniejące miejsce. Jakie są plany rozwoju browaru. I do kogo skierowany ma być produkt. Bardzo dużo od tego zależy - tak w doborze sprzętu (producent, moce produkcyjne) jak i samym rozplanowaniu pomieszczeń. Poradnik Artezanów z tego co kojarzę opisuje układ taki jaki oni sami sobie wybrali i pomija trochę inne warianty. Ale czytałem go dawno i nie do końca pamiętam.
                Lubię placki

                Comment

                • piwowarmistrz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.10
                  • 10

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu (hotel/restauracja), czy ma to też być coś całkiem nowego.
                  Chodzi o dostawienie browaru do już istniejącego lokalu. Roczna produkcja 1000 hl. (maks.)

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy ma to być browar nastawiony na sprzedaż na zewnątrz, czy też coś w stylu brewpubu.
                  To i to. Jednak na zewnątrz nie damy rady sprzedawać taniej niż po 3 zł./05l. (łącznie z transportem do 100 km). Można sprzedawać innym za te pieniądze? Nasz atut to wyśmienite piwo, bo będziemy mieli doświadczonego czeskiego piwowara z 20 letnim stażem. Wiemy jakie piwo warzy i co do jakości to możemy być spokojni. Wiele innych minibrowarów mogło by nam pozazdrościć. O dużych fabrykach piwnych to już wogóle nie wspominam. Problem jest cena, bo oczywiście nie damy radę produkować tak tanio jak browary przemysłowe. W lokalu planujemy sprzedawać od 8 do 10 zł, w zależności od rodzaju piwa. Na zewnątrz za 3 zł, jak już pisałem. Jeśli ktoś może doradzić w sprawach sprzedaży piwa z minibrowaru na zewnątrz, czy może ma jakieś kontakty to będę wdzięczny. Zdajemy sobie sprawę, że to trudny rynek.

                  Comment

                  • bayern71
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1004

                    #10
                    No to marzenia niektórych się spełnią. Będzie pils po 3 zł. A tak poważnie to idę o zakład, że się w 3 zł nie wyrobicie z kosztami.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Czeski piwowar czyli padaka. Nawet pszenicy nie będzie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • piwowarmistrz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.10
                        • 10

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71 Wyświetlenie odpowiedzi
                        No to marzenia niektórych się spełnią. Będzie pils po 3 zł. A tak poważnie to idę o zakład, że się w 3 zł nie wyrobicie z kosztami.
                        Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          A amortyzacja?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • bayern71
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1004

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowarmistrz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wyrobimy. W Czechach minibrowary sprzedają za te pieniądze a konkurencja jest tam dużo większa. Problem w tym, że z dużego browaru można kupić za 2 zł, ale smakowo gorsze piwo.
                            Skąd będzie instalacja? Lokal w mieście czyli spory czynsz. Jeśli browar restauracyjny to czeka was inwestycja także w kuchnię i salę oraz ludzi. Do tego transport na zewnątrz a więc środek transportu, kegi i benzyna albo petainery i firma kurierska. Akcyza, vat, cit, zus. No i zysk przydałoby się też mieć. Ale życzę powodzenia.

                            Comment

                            • piwowarmistrz
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.10
                              • 10

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skąd będzie instalacja?
                              Z Czech.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X