Browary, których nie otworzono

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Browary, których nie otworzono

Stwórzmy listę nieudanych inwestycji w browary, tzn. takich, których mimo zapowiedzi nie udało się otworzyć lub reaktywować. Lista nie dotyczyłaby zamykanych browarów, bo o tym jest inny wątek. Tak lista ku pamięci i... przestrodze Zaznajomieni w temacie mogą podać przyczyny.

1. Chynowie koło Wejherowa
    2. Grudziądz - zmiana planu galerii po zburzonym browarze
    3. Krotoszyn - były plany reaktywacji browaru, mówiono o tym w 2002
    4. Żelków (k. Siedlec) - inwestycja zablokowana przez urzędników (w 1999?)
    5. Radków - były plany reaktywacji browaru, współpraca z Opatem?
    6. Niechanowo - nieudana reaktywacja, jednak obecnie działa jako kontraktowy
    ...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1839

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    5. Radków - były plany reaktywacji browaru, współpraca z Opatem?
    To była od początku oczywista mrzonka i raczej fakt prasowy. Opat chętnie wykorzystałby w pierwszej kolejności rezerwy swoich zdolności produkcyjnych w Olivětině, a miał i ma spore, zamiast angażowac się w odbudowę ruiny i uruchamianie tam drugiego browaru.
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• e-prezes
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

...
      4. Żelków (k. Siedlec) - inwestycja zablokowana przez urzędników (w 1999?)
      ...
      Że co?

Mnie brakuje browary W.Franczewskiego w Tarnogórze, w dziale historycznych.

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Że co?
        A widzisz. Dla mnie to też nowość - od pół godziny. Ten Żelków zainspirował mnie do otwarcia tematu.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

Raczej miałem na myśli to, że coś zostało zablokowane przez urzędników. Jeśli nie spełniało wymagań to z oczywistych powodów wniosek musiał zostać odrzucony. Masz jakieś informacje z jakiego powodu jak napisałeś "został zablokowany przez urzędników"?

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

7. Brzostowiec (k. Nowego Miasta nad Pilicą)
            8. Serock - karczma Zemsta
            9. Kętrzyn
            10. Blizne - Browarzyciel
            11. Kołobrzeg - 2 browary
            12. Oława - 2 browary

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

Masz jakieś informacje z jakiego powodu jak napisałeś "został zablokowany przez urzędników"?
              Tylko czyjś komentarz pod informacją o wkrótce otwieranym browarze w Siedlcach. Bez szczegółów. Jedynie tyle, że ponoć instalacja "gorzelnicza" już była na miejscu.
              Siedleckim lokalom już niedługo wyrośnie konkurencja. I to baaardzo poważna. Firma "Topaz", która zakupiła Halę Targową ma zamiar otworzyć w niej pub, gdzie na miejscu będzie warzone piwo. Oferta ma uwzględniać głównie potrzeby studentów. Zatrudnienie w obiekcie ma znaleźć wiele osób.
              Last edited by Pendragon; 2014-01-08, 14:41.

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

To dopisz też Browar Stary Kraków w 2005, bo to podobna niewiedza za tym stoi.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

- wielki browar Spiża w Wolborzu k. Piotrkowa Trybunalskiego
                  - browar Spiża w Mietkowie, pow. wrocławski (lokalizacja przegrała z Wolborzem)
                  - browar w Wałbrzychu (wykorzystanie zasobów pogórniczych)
                  - browar w Nowej Rudzie (jw.)
                  to wszystko pomysły z połowy lat dziewięćdziesiątych, raczej życzeniowe niż realne
                  - minibrowar Spiża w Świdnicy (2012, pomysł od początku z gatunku wysoce nierealnych).

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

To dopisz też Browar Stary Kraków w 2005, bo to podobna niewiedza za tym stoi.
                    Co masz na myśli?

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

W informacji, którą zacytowałeś w postaci linka wypowiedział się jakiś anonimowy gość, o tym, że miał być browar a stała instalacja gorzelnicza. Na ile wiarygodna jest informacja, że w ogóle miał być tam browar? Żadna. Tak samo jak ta, że ja coś napisałem o BSK. To raz.

W wielu przypadkach o braku realizacji zaplanowanej inwestycji ecyduje znajomość zagadnienia inwestora. Często w praktyce okazuje się, że realizacja odbiega to tego co sobie założy inwestor, czyli np. kupi sprzęt, zamontuje i następnego miesiąca sprzedaje piwo. A taka wiedza jest często wśród inwestorów. Tak było kiedyś i ciągle tak jest.
                      Last edited by e-prezes; 2014-01-08, 14:53.

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Tyle, że ja najpierw znalazłem informację w spisie browarów Friedricha. I wtedy zacząłem szukać, co to za czort. A jedyną informacją jaką znalazłem w necie to ten komentarz. Coś było na rzeczy, a przyczyna braku otwarcia jest drugorzędna. Mało mnie interesuje czy ktoś kogoś zablokował. Bardziej to, czy skończyło się na planach, marzeniach, czy też sprzęt już był na miejscu. Z tego komentarza wynika, że ponoć był.
                        Po to jest temat, by odkopać informacje z niebytu.
                        Last edited by Pendragon; 2014-01-08, 15:00.

Comment

• leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

- Zwierzyniec - Perła po wygraniu przetargu postawiła tanki w blaszaku na terenie rozlewni. Właściwy browar nadal nieczynny

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

...przyczyna braku otwarcia jest drugorzędna. Mało mnie interesuje czy ktoś kogoś zablokował. Bardziej to, czy skończyło się na planach, marzeniach, czy też sprzęt już był na miejscu. ...
                            Nie do końca drugorzędna, bo powieliłeś niesprawdzoną informację o powodach niezrealizowania. Marzeniami wybrukowane jest piekło, a jak chcesz już wpisywać tu realizacje niezrealizowane to takie, które miały jakieś podstawy realne a nie tylko czyjeś mrzonki. Ja od kilku lat marzę i też można mnie tu wpisać.

Comment

Marzeniami wybrukowane jest piekło
                              a nie dobrymi chęciami

Comment

Przetwarzanie...
                              X