Polskie Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
    Popularność wśród piwowarów domowych nie podlega dyskusji.
    Czyli styl Polskie Ale jest i ma się dobrze, nie ma co gdybać i poprawiać rzeczywistości tylko poprawić troszkę opis taki jak jest na piwoorgu.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #77
      Ja tam opisu nie potrzebuję, jasne piwo umiem zrobić z zamkniętymi oczami i bez dostępu do internetu. Doświadczonym on się nie przyda bo robią to piwo po swojemu od lat, początkujący wolą robić wity-srity, a jak zaczynają doceniać pa, to już nie są tacy początkujący i kółko się zamknęło.

      Była niezła zabawa w zeszłym roku w Żywcu, jak zrobiliśmy sobie panel degustacyjny pa.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #78
        Co z tym panelem, napisz troszkę...
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #79
          Wszystkie piwa były niemal identyczne, z dokładnością do infekcji. Najciekawsze było fermentowane na ciepło W34/70 i chmielone Iungą, dlatego zostało zdyskwalifikowane, tak że wygrała wszechogarniająca nuda.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            Ta idea jest jak najbardziej ok bo takie piwo jest ciągle powszechnie warzone...D
            To ciekawe, co zrobią ze stylem, gdy z jakichś powodów przestanie się w Polsce uprawiać Marynkę i Lubelski.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #81
              To się nazwie Polskie Stare Ale...

              E-prezesie, z takimi założeniami ("szukamy prawdziwie polskiego ejla") trudno uniknąć dzielenia włosa na czworo i brnięcia w absurd.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19251

                #82
                Ale co masz na myśli dokładnie, bo nie wiem do jakiej części (mojej?) się odwołujesz?

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #83
                  Odwołuję się do nawoływań o stosowanie "polskich" chmieli, choć - zgodnie z tym, co napisali Krzysiu i Seta - ich polskość jest co najmniej dyskusyjna.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19251

                    #84
                    Dlatego pozwoliłem sobie kilka postów wcześniej przyjąć, że raczej te uprawiane w Polsce.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #85
                      Jak ktoś zacznie uprawiać Citrę, to też będzie można jej używać?

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                        Odwołuję się do nawoływań o stosowanie "polskich" chmieli, choć - zgodnie z tym, co napisali Krzysiu i Seta - ich polskość jest co najmniej dyskusyjna.
                        Nie chodzi o "polskość" chmieli ale o to, że tak się ten styl wykreował, na takich a nie innych surowcach w takich a nie innych warunkach i w zasadzie niezmieniony trwa nadal.

                        @Zgoda wręcz potwierdził, że te piwa, nawet przy obecnym asortymencie surowców, są identyczne.

                        Edit: @Krzysiu, a kim ci "oni" są? Przecież to my!
                        Last edited by fidoangel; 2014-01-23, 11:57.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #87
                          Poza piwowarami domowymi swój wkład miał Browar Edi.

                          Zgadzam się, że nie powinno chodzić o polskość chmieli, ale na piwoorgu definicja jest ograniczona do polskich chmieli.

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                            Nie chodzi o "polskość" chmieli ale o to, że tak się ten styl wykreował, na takich a nie innych surowcach w takich a nie innych warunkach i w zasadzie niezmieniony trwa nadal.
                            O i z tym mogę się zgodzić. Mądre słowa Fido.
                            W takim przypadku dopuszczalny mógłby być Magnum a nawet Saaz. Słody: pilzneński, monachijski, karmelowy i barwiący (nie ważne gdzie produkowane). Drożdże? Nie wiem - angielskie czy niemieckie? Woda - jak w Kingsizie - koniecznie kranówka.
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              ... Przecież to my!
                              Jacy "my"? Ja nie wymyślam takich głupot. Nie mieszaj mnie w to.

                              Jak sobie zrobię piwo ze słodu pale ale oraz z Marynką, albo z słodu pilzeńskiego z Lomikiem, to już nie będzie polskie?

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                                Jak sobie zrobię piwo ze słodu pale ale oraz z Marynką, albo z słodu pilzeńskiego z Lomikiem, to już nie będzie polskie?
                                Właśnie, że będzie, dlatego trzeba olać definicję, robić i lansować takie piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...