Chcesz czy nie, piwowarstwo to dziedzina gospodarki, dla mnie, dla Ciebie to może hobby, dla innych biznes poważny biznes. Zobacz jak w Polsce piwo wyparło inne alkohole. Niemcy prowadzili przez lata długie, kampanie mająca ukazać że to oni może nie wymyślili ale na pewno nachmielili pierwsi piwo i oni nadają od wieków ton piwowarstwu, i dobre piwo to niemieckie piwo, robili to za Bismarcka robią to dzisiaj. Bo to jest interes. To dygresja taka rozbuchana. Bowiem mam dość wypowiedzi jak to wszystko co polskie to zapożyczone, skopiowane, gorsze i wieśniackie, i nic z tym nie da się zrobić. Tylko jakies tyskie albo żywce. K...... te tyskożywce to święcą sukcesy na świecie. Może rewolucjoniści i "krafciarze" niech się wysilą. Jak nie chcą, to nie , sam sobie nawarzę piwa na polskich chmielach bo mi smakuje. Ich piwa nie kupie i nie będę na nie narzekał . Tylko nie piszcie że na polskim chmielu się nie da, bo wyjdziecie na partaczy. Nie piszcie że tradycje chmielarstwa i piwowarstwa mamy zapożyczone, bo mamy własne, zapomniane, pomijane ale mamy. Piwa na polskich chmielach mają sens, bo są smaczne.Jak są nie smaczne to piwowar dupa za przeproszeniem.
'
'
Comment