Ikony stylu - Dzień Świętego Patryka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ENDO2004
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 55

    Ikony stylu - Dzień Świętego Patryka

    Witam wszystkich miłośników piwa!

    Z uwagi na zbliżające się Święto Zielonego Piwa z Wysp, chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o wytypowanie Waszego, powiedzmy TOP5 jeżeli chodzi o STOUT'a. Chodzi mi o piwa, które Waszym zdaniem powinny się znaleźć na stole 17 marca, w dzień zielonego szaleństwa. Interesują mnie typy zarówno z rodzimego rynku, ale również, a może przede wszystkim z UK i Irlandii. Ciekawe też będą wasze propozycje dotyczące substytutów np. zza naszej południowej granicy i dalej.

    Z góry dziękuję za wszystkie opinie!

    ENDO2004
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #2
    Tylko dry stout czy stout ogólnie? Razem z wersją oatmeal, milk, RIS itd?
    Interesują mnie typy zarówno z rodzimego rynku, ale również, a może przede wszystkim z UK i Irlandii.
    A USA, Skandynawia, Włochy?

    Comment

    • toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

      #3
      Mnie tam zawsze bardzo smakował Profanity Stout ze szkockiego Williams Bros (Alloa). Nie wiem czy jest obecnie do dostania.

      Comment

      • ENDO2004
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.01
        • 55

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Tylko dry stout czy stout ogólnie? Razem z wersją oatmeal, milk, RIS itd?

        A USA, Skandynawia, Włochy?
        Chodzi mi o szeroko pojętą klasyfikację STOUT wraz z substylami. Inne kraje, kontynenty jak najbardziej tak!

        Comment

        • legart
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.06
          • 914

          #5
          Mi ostanio dobrze wchodzi Dobry Wieczór z Pinty

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19274

            #6
            Na 'Patryka' widziałbym gównie tzw. wyspiarskie stouty: Guinness, Murphys, Beamish, Belhaven, O'Hara's, St. Peter's, Young's, Marston i inne. Jeśli jednak nie chcesz się tak ograniczać i zależy Ci na szerokiej reprezentacji światowej to wybrałbym: Flying Dog Pearl Neclace Oyster Stout, Left Hand Milk Stout, Rogue Sheakspeare Stout, Barney Flats Oatmeal Stout, Brificio de Ducato Oatmeal Stout i/lub Sally Brown, Alaskan Brewing Oatmeal Stout, Jopen Extra Stout a z polskich: Pintę Dobry Wieczór i coś z nowości kontraktowych.

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #7
              Prezes ładnie to zebrał do kupy. Z krajowych to Smoky Joe zasługuje moim zdaniem najmocniej na znalezienie się w tej klasyfikacji. Od naszych południowych sąsiadów warto wziąć Primator Stouta, Kocour Stouta lub nowego stouta od Matuśki.

              Comment

              • ENDO2004
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.01
                • 55

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Pintę Dobry Wieczór i coś z nowości kontraktowych.
                Co nowego w stoutach na naszym podwórku?

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19274

                  #9
                  np. Ninkasi №13.C Oatmeal Stout, ale też nowa warka Ortodoxa z AleBrowaru czy Hera Coffee Stout z Olimpu. (Tych nie piłem).

                  Te które wcześniej wymieniłem to zwycięzcy z różnych konkursów światowych dostępne w Polsce. Poza Jopenem piłem i polecam na Stout Day lub "Patryka".

                  Comment

                  • yaro74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2089

                    #10
                    Do tego co podał E-prezes dodałbym jeszcze z Flying Dog, Kujo Imperial Coffee Stout.
                    Z polskich wybrałbym Smoky Joe i Dobry Wieczór.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19274

                      #11
                      Imperiali specjalnie nie dodawałem do listy, choć kilka ikon by się znalazło, głównie z tego powodu, że mnie Dzień Św. Patryka kojarzy się z radosnym biesiadowaniem przy lekkim stoucie. Takim wyspiarskim czy jakimś klasyku światowym czy w wersji dry czy owsianej.
                      Imperiale bardziej widziałbym na Stout Day w listopadzie.

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        A o zawierciańskim Stoucie Czekoladowym koledzy nie zapominajcie

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

                          #13
                          W nim, osobiście widzę pokłosie pintowe. Jest OK, ale nie zawsze na 5.

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12695

                            #14
                            Mój faworyt:

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19274

                              #15
                              Już niedługo dzień Św. Patryka, a w sklepach internetowych pustki. Gorsze, że pustki były też tydzień temu i nigdzie nie dało się uświadczyć nowych rzemieślniczych polskich stoutów, które jak mniemam w takiej mnogości uwarzono m.in. na ten dzień. Masakra! Będę raczyć się czeskim stoutem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X