Leffe i ser pleśnowy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • denek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 1

Leffe i ser pleśnowy

Witam

Parę lat temu piłem w pewnej pijalni piwa ciemne, belgijskie piwo Leffe. Zaciekawiło mnie niesamowicie, ponieważ miało ono dla mnie i osób mi towarzyszących zapach i smak pleśniowego sera. Ostatnio bardzo łatwo dostać to piwo w sklepach i spróbowałem ciemną oraz jasną odmiane ale to zupełnie nie jest ten smak. Czy jest możliwość, że akurat ten egzemplarz taki był, lub piwo było przeterminowane czy coś, że posiadało takie walory smakowo zapachowe?

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Wielka Brytania, Bristol, 43-45 Corn Street, The Commercial Rooms
    Prusak
    Lokal w centrum Bristolu w neoklasycystyczno-eklektycznym gmachu dawnej giełdy lub trustu. Na środku lokalu, pod pięknie zdobioną kopułą duży prostokątny bar, który można obejść dookoła z wyborem klasycznych angielskich piw i, dla mniej wybrednych, piw koncernowych.
    A zatem:
    ...
    2024-08-29, 21:06
  • e-prezes
    Perła, EPA
    e-prezes
    Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

EPA, czyli english...
    2024-05-08, 11:26
  • Dreamer
    InBev Belgium, Leffe Vieille Cuvee
    Dreamer
    zaw. alk. 8,2 %, but. 0,33 l
    dostępne w pubie Peron 6, Łódź

Vieille Cuvee (Stara Flaszka) to najtrudniej dostępne piwo z rodziny Leffe, ponoć nawet w samej Belgii. Rzeczywiście, jak sięgam pamięcią i przypominam sobie piwa Leffe rozsiane niegdyś po rozmaitych sklepach...
    2007-06-23, 20:28
  • franekf
    InBev Belgium, Leffe Royale Cascade IPA
    franekf
    Taka nowość, że jeszcze nie ma jej chyba na oficjalnej stronie Leffe
    Alkohol 7,5%, ekstraktu nie znalazłem. Co ciekawe - piwo nie refermentuje w butelce, osadu brak, przynajmniej w mojej.
    Normalnego Leffe Royale nie piłem, więc nie wiem, jak to piwo ma się do bazowego.
    ...
    2015-09-08, 16:43
  • GaryFisher
    InBev Belgium, Leffe Royale
    GaryFisher
    InBev, Leffe Royale [a.7.5%]

Biere d'Abbaye Belge, Blonde Superieure

Sugerują serwowanie w temperaturze 8-10*C

Kolor: jasny bursztyn, klarowny [5]

Piana: wysoka, średnioziarnista, ecru, redukuje się dosyć szybko do grubawego kożucha, który na...
    2012-12-18, 21:00
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...