Składniki na pierwsze piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gregi1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 2

Składniki na pierwsze piwo

Chciałbym spróbować zrobić pierwsze własne piwo, najchętniej stout, ale będe chciał je podczas tej pierwszej fermentacji znieść do piwnicy w bloku. I pytanie czy ten typ piwa uda się zrobić w takich chłodnych warunkach?

Oraz prośba czy możecie wypisać składniki (chociazby sugerując się sklepem z browar.biz) jakich będę potrzebował?

Chciałby aby to był brew kit oraz słód i ekstrakt. Nie chcę robić tego z cukru, bo chcę aby miało ono jakiś smak.

I pytanie drugie widziałem gdzieś w którymś sklepie tabletki do butelki zamiast cukry, czy warto czy lepiej dać cukier?
  • oberzine
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 228

W "takich" to znaczy jakich? Piwnica piwnicy nie równa. Najważniejsze żeby wahań temperatury nie było dużych bo fermentacja może stanąć. Co do składu masz nawet gotowe zsypy surowców i masę receptur do przejrzenia, wystarczy poszukać. A te tabletki to szkoda kasy.

Comment

• barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

Dokładnie, Masz w piwnicy 5 czy 15 stopni? Poza tym zdecyduj się. Brewkit, ekstrakt czy słód?

Comment

• gregi1
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 2

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedzi
        Dokładnie, Masz w piwnicy 5 czy 15 stopni? Poza tym zdecyduj się. Brewkit, ekstrakt czy słód?
        Będzie ok. 10 stopni.

Właśnie stąd było moje pytanie abyście zaproponowali mi na początek coś z czego najprościej jest przyrządzić pierwsze piwo. Jakbym wiedział to bym się nie pytał

Czytałem np. ze do tego http://www.browar.biz/centrumpiwowar...s_stout_1,7_kg należy kupić ekstrakt słodowy jasny? Czy na pewno, przecież stout jest piwem ciemnym?

Wiem, że są tutaj osoby które mają już doświadczenie stąd była moja prośba o jakaś propozycję.

Comment

• barsliw
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.08
          • 289

Z całym szacunkiem,ale czy zadałeś sobie trud poczytania wiki? Milionowy post na ten sam temat. Najłatwiej zrobić z brewkita,ale jakość marna. Najwięcej roboty,ale najlepsze efekty są przy zacieraniu słodu. Kropka. Czytaj

Comment

Przetwarzanie...
          X