Taka reakcja organizmu na możliwość drenażu kieszeni. Część sceny craft skoncentrowała się na łechtaniu podniebienia wąskiej grupie konsumentów zwanej "ciągłymi poszukiwaczami" (tak sobie ich nazwałem). To głównie dla tych konsumentów tworzone są nowe piwa. Coraz to nowe bodźce do wydania pieniędzy. Bo przecież lepiej wydać na 3 nowości niż na 1 solidne piwo...
Browar Faktoria
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNo sama Pinta zrobiła z 10, Artezan też kilka, do 20 starczy Ursa. Ale czy wszyscy inni muszą jechać prawie wyłącznie A(I)PA?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJa mam na myśli beczkowe piwa, bo też jak sądzę ów browar kontraktowy będzie w ten segment celował. Jeśli jest to |aż| kilkadziesiąt piw to wymień przynajmniej 20.
- Pinta: a'la Grodziskie, Czarna Dziura (schwarzbier), Odsiecz Wiedeńska (vienna lager), Ognie szczęścia (IRA), Dymy Marcowe (ruchbier), Jak w Dym (rauchbock), Psze-koźlak (weizenbock), C'est ne pas IPA, Dyniamit, Koniec Świata, Apetyt na Życie, Stare Ale Jare, Angielskie Śniadanie, Pierwsza Pomoc, Dobry Wieczór. Łącznie 15.
-AleBrowar - Sweet Cow, Smoky Joe, nowy Ortodox, Saint no More z zeszłego roku - 4 sztuki
- Artezan - witbier, angielska IPA, brown porter, Nutcracker, saison, grodziskie, imperialne grodziskie, wild ale, RIS, pszenica z trawą cytrynową, Czarna wołga, niebawem angielska single hop IPA - 12 szt
Pracownia Piwa - żytni stout, milk stout, wędzony stout, golden ale, belgian ale, grodziskie - na pierwszy ogień 6.
Do tego bittery z Piwoteki, Widawy, Hausta, weizenbock z Kormorana i Piwoteki, witbier z Kormorana i Namysłowa, Marcowe z Ciechana, Pils i altbier z Manufaktury Piwnej, Wołek Zbożowy z Piwoteki, Vienna Lager i Dunkel z Wojkówki, Amber lager, witbier z Jana Olbrachta, milk stout, witbier z Olimpu, dry stout, coffe stout, christmas ale i oak aged pale ale z Widawy, gruit Kopernikowski, przeleżakowane portery z Ciechana i Kormorana, Lwówek Porter.
Comment
-
-
Jak ktoś tu jest mentalnie zabunkrowany, to nowo powstające kontraktowce, które nie tylko mają ubogi i przewidywalny repertuar, ale także celują nie tyle w ten sam segment rynku, ale wręcz w kilkadziesiąt tych samych lokali i grupę wiernych sekciarzy.
Comment
-
-
No sama Pinta zrobiła z 10, Artezan też kilka, do 20 starczy Ursa. Ale czy wszyscy inni muszą jechać prawie wyłącznie A(I)PA?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMinimum 20 piw bez amerykańców w składzie uwarzonych w klasycznych stylach? Proszę bardzo:
- Pinta: a'la Grodziskie, Czarna Dziura (schwarzbier), Odsiecz Wiedeńska (vienna lager), Ognie szczęścia (IRA), Dymy Marcowe (ruchbier), Jak w Dym (rauchbock), Psze-koźlak (weizenbock), C'est ne pas IPA, Dyniamit, Koniec Świata, Apetyt na Życie, Stare Ale Jare, Angielskie Śniadanie, Pierwsza Pomoc, Dobry Wieczór. Łącznie 15.
-AleBrowar - Sweet Cow, Smoky Joe, nowy Ortodox, Saint no More z zeszłego roku - 4 sztuki
- Artezan - witbier, angielska IPA, brown porter, Nutcracker, saison, grodziskie, imperialne grodziskie, wild ale, RIS, pszenica z trawą cytrynową, Czarna wołga, niebawem angielska single hop IPA - 12 szt
Pracownia Piwa - żytni stout, milk stout, wędzony stout, golden ale, belgian ale, grodziskie - na pierwszy ogień 6.
Do tego bittery z Piwoteki, Widawy, Hausta, weizenbock z Kormorana i Piwoteki, witbier z Kormorana i Namysłowa, Marcowe z Ciechana, Pils i altbier z Manufaktury Piwnej, Wołek Zbożowy z Piwoteki, Vienna Lager i Dunkel z Wojkówki, Amber lager, witbier z Jana Olbrachta, milk stout, witbier z Olimpu, dry stout, coffe stout, christmas ale i oak aged pale ale z Widawy, gruit Kopernikowski, przeleżakowane portery z Ciechana i Kormorana, Lwówek Porter.
Powtarzamy dyskusję, która została wydzielona z wątku imperialnej pinty bałtyckiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziCZyli są inne i da się wybrać. Problemem jest sama IPA i to że jest w danym portfolio najliczniej reprezentowana. Rozwiązaniem problemu nie jest więc uwarzenie 30 pilsów i 30 stoutów, tylko zaprzestanie produkcji IPA. To jest bolączka. Kiedyś był jeden stout z Gaba i starczyło, ale wtedy nie było IPA...
Z wymienionych przez Ciebie piw kilka ma "nowofalowy" chmiel, mimo że nie jest AIPA.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziIle z tych fanaberii było dostępne poza 2-3 miastami?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
To teraz weź zerknij jeszcze raz i ile z tego jest powtórką sprzed roku, dwu?! Ile z tych fanaberii było dostępne poza 2-3 miastami?
To zresztą też widać po plebiscycie, jak piwa naprawdę dobre ginęły w natłoku szeroko dostępnych, dobrze promowanych eventami.
Zginęły w natłoku innych w plebiscycie więc ich nie ma...trzeba jojczyć o kolejne które też zginą w tym samym natłoku i też ich nie będzie. Czarna dziura wszystko wchłonie.
Prezesie, jesteś tu długo stażem, jesteś piwowarem domowym, z niejednego pieca chleb jadłeś i z niejednego kufla piłeś. Proszę przeczytaj to co piszesz chłodnym okiem i zastanów się czy to naprawdę ma sens.Last edited by pioterb4; 2014-02-12, 23:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie JA nie chcę, zaprzestania produkcji AIPA. Nawet lubię ten gatunek. Tylko dlaczego KAŻDY nowy browar lub kontraktowiec zaczyna od niego (i część póki co poprzestaje)? To nie jest żadna rewolucja.
.
Z wymienionych przez Ciebie piw kilka ma "nowofalowy" chmiel, mimo że nie jest AIPA
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziCoś nie wyszło, sypnęli hamerykańskich chmieli i pójdzie jako srajpa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziI to czyni całą moją wyliczankę bezużyteczną?
Nigdzie nie napisałem opinii nt "Twojej wyliczanki".
Napiszę teraz: Dobra robota Pioterb4! W sumie to wiele osób trochę przekonałeś. Mnie nie musiałeś, staram się być obiektywny i słuchać kontrargumentów, powyżej napisałem:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPetitpierre chyba troszkę przesadzasz. Też mam powoli dość tej jednostajnej amerykanizacji, ale dotyczy ona przede wszystkim nowych browarów/kontraktowców. W każdym multitabie masz możliwość napić się czy to czy to wędzonki, czy grodziska, czy stouta, czy pszenicy, czy koźlaka... W mniejszych pubach bardzo rzadko spotykam się z sytuacją, żeby była tylko AIPA. Owszem jest jej bardzo dużo i zaczyna męczyć, ale żeby dominowała na rynku to nie powiem. Dominuje tylko wśród debiutów (przynajmniej tych udanych).
Comment
-
Comment