Żywiec Biały

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Besko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 317

    #106
    A w którym roku nastąpiło przejęcie przez GŻ ?

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #107
      Schyłek lat 90-tych.

      Comment

      • HokusProkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 70

        #108
        Jak dla mnie, to dzięki tym 3 piwom GŻ dostaje plusa. A głównie za sporawą etykiet i informacji na nich zawartych.
        Podany ekstrakt i zawartość alkoholu, proponowana temperatura podania dobrana do każdego ze stylu i nie są to arktyczne wartości.
        A gały mi z orbit prawie wyleciały gdy zobaczyłem skład. Zamiast spodziewanego "zawiera słód jęczmienny", szczegółowy skład!!! Podają nawet gatunki słodów. Wydaje mi się że te aspekty powinny być docenione.

        Zastanawiam się tylko czy wit jest robiony na drożdżach górnej fermentacji czy tak jak Książęce pszeniczne na lagerowych. Ma ktoś takie informacje??

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13963

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko
          A w którym roku nastąpiło przejęcie przez GŻ ?
          W 1998.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • velkio
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.08
            • 36

            #110
            Z nowych piw:
            Białe - u mnie piana wysoka i długo się trzymająca jestem za.
            Marcowe- nie za bardzo mi odpowiada - czegoś w nim brakuje.
            Bock - bardzo mi odpowiada.

            A z innej beczki:
            Spotkał już ktoś się ze szkłem do tych piw?

            Comment

            • Sigur
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.07
              • 1

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus
              Jak dla mnie, to dzięki tym 3 piwom GŻ dostaje plusa. A głównie za sporawą etykiet i informacji na nich zawartych.
              Podany ekstrakt i zawartość alkoholu, proponowana temperatura podania dobrana do każdego ze stylu i nie są to arktyczne wartości.
              A gały mi z orbit prawie wyleciały gdy zobaczyłem skład. Zamiast spodziewanego "zawiera słód jęczmienny", szczegółowy skład!!! Podają nawet gatunki słodów. Wydaje mi się że te aspekty powinny być docenione.

              Zastanawiam się tylko czy wit jest robiony na drożdżach górnej fermentacji czy tak jak Książęce pszeniczne na lagerowych. Ma ktoś takie informacje??

              Na górniakach. Tak słyszałem od znajomego z browaru.

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #112
                Białe..hm, jak to ocenić. Gdybym był laikiem, to powiedziałbym, że fajne piwo, inne. Laikiem jednak nie jestem. W związku z tym nie mogę powiedzieć niczego dobrego, ot chcą pokazać, że istnieją inne piwa. W sumie to i dobrze, skąd zwykły piwosz ma znać te smaki. A że robią to bardzo zachowawczo? Że wszystkie ich nowe piwa w 10% oddają charaktery stylów tylko? No cóż, nie wymagajmy żeby nagle politykę całą zmienili. Szkoda, bo w dobrą stronę poszli. Więcej odwagi i sukces w zasięgu ręki. Jak wszystkie piwa z Żywca, nie są odrzucające, jednak niczym nie zachęcają do ponownego po nie sięgania.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • beerek62
                  2023.08.18-19 Żywiec XXV Jubileuszowa Giełda Birofiliów
                  beerek62
                  Info za FB profilem Zagłębiowskich Birofilów :

                  XXV Jubileuszowa Giełda Birofiliów Żywiec 2023
                  Organizatorzy - Legendary Żywiec Pub&Restaurant oraz Zagłębiowscy Birofile ...
                  2023-06-15, 20:16
                • Javox
                  Żywiec, Żywiec APA
                  Javox
                  Ekstrakt 12.5*, alko 5.4%

                  Chmiele: Chinook, Citra, Falconer's Flight, Centennial, Amarillo

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka (częściowo puchata).
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - pomarańczowy.
                  Aromat - cytrusy i coś ziołowego....
                  2024-10-30, 16:03
                • Petitpierre
                  Żywiec, Żywiec Ciemne
                  Petitpierre
                  Na stronie się pojawiło: https://strona.zywiec.com.pl/produkty/zywiec-ciemne/

                  Tymczasem, rzeczywiście jest w sprzedaży nalewakowej, 03 za 10zł, 0,5 za 12zł. Wrażenia? Ładna czapa piany, lekkie nuty okołoporterowe-w końcu zasyp bardzo podobny, przewija się trochę karmelu, piwo...
                  2023-07-24, 08:26
                • Javox
                  Żywiec, Leżajsk Pełne
                  Javox
                  Leżajsk Pełne odrodziło się w Żywcu

                  Zawartość alko 5.2%

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                  Lacing - nie za dużo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - jasne złoto.
                  Aromat - owoce lagerowe i nuta żołędziowa.
                  Smak - lekko słodkawe,...
                  2025-02-20, 00:25
                • e-prezes
                  Biały, Kawowa Pokusa
                  e-prezes
                  4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

                  Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

                  Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
                  2025-02-12, 15:35
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...