Browar Widawa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
    I chcesz powiedzieć, że na bieżąco próbujesz poszczególnych warek Dogfish Heada i wiesz, ze zawsze unikają wpadek? Bo to trochę chyba na zasadzie powiedzenia "u sąsiada trawa zawsze zieleńsza".
    Przez 5 lat na bierząco próbowałem poszczególnych warek Nogne.

    Poza tym ja nie twierdzę, że za granicą są browary które nie mają wpadek(np. De molen). Lubię piwa z Widawy i podoba mi się ich podejście. W ogóle nie chciałem wypowiadać sie o Widawie i do nikogo ich porównywać.
    Nie chcę mi się wierzyć, że w komercyjnym browarze wszystko wygląda jak na księżycu w porównaniu do domowego. Szczególnie, że nie padł żaden przykład, a świetne browary są zakładane właśnie przez domowych piwowarów.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #47
      Browary są różne, im większy tym mniej podobieństw. Przy fermentacji ciśnieniowej zupełnie inaczej wygląda chmielenie na zimno na przykład.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #48
        Z tego co widziałem to whirlpool u mnie też inaczej wygląda. Zwłaszcza, że oryginalnie służył do mieszania bigosu

        Comment

        • dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
          Raczej jest ogólniejsza dyskusja o zakażeniach. A to chyba dobrze?
          no dobra, może przesadziłem z dosadyzmem uogólnienia.

          Było zakażenie, przyznali się, wycofują, oddają pieniądze. O przyczynach zakażenia mogą już sobie tam między sobą rozważać, bo po co nam wnikać na jakim etapie, kto, w czym oraz co zawalił.
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #50
            Chmielenie na zimno jest akurat bardzo dobrze opisane w książkach dla piwowarów domowych, których dziwnym trafem wymienia się niemal jednym tchem z rzemieślniczymi.

            Dyskusja zaczęła się jednak od stwierdzenia, że przetrzymanie jednej butelki piwa z każdej warki w 30* jest możliwe tylko w domu.

            Mam nadzieję, że niedługo sam się przekonam jak to jest.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              [...]

              Mam nadzieję, że niedługo sam się przekonam jak to jest.
              Jakiś punkt zaczepienia daj bo za mało danych do hejtu

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #52
                A powiedzta mi dobre ludzie, która to warka Widawy?

                Czynasta?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Horse1963
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.06
                  • 547

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Firaxis
                  Browar Widawa poinformował o infekcji w swoim piwie : https://www.facebook.com/BrowarWidaw...39599036113544
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
                  Winter Black Ale.
                  Piłem wczoraj to piwko i wcale nie było aż tak tragicznie. Tylko delikatny kwasek w tle.
                  Spokojnie do wypicia. Żadnego rozwolnienia itd...

                  Comment

                  Przetwarzanie...