Browar z warzelnią o wybiciu 50hl

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #1

    Browar z warzelnią o wybiciu 50hl

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    W niedziele nie produkują, wtedy nie dokładają i z tego żyją.
    I od tego przychodu płacą podatek dochodowy.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika profilone
    Dokładnie. Na Ask.fm Ale Browar pisze, że na początku zainwestowali 50K, a potem doszło to do 100K na rozkręcenie swojego kontraktowego browaru. Artezan na swojej stronie z tego co pamiętam pisze o minimum 200k. Przy czym jak widzimy moce produkcyjne AB są zdecydowanie większe niż Jerzyków mimo teoretycznie mniejszych nakładów. Myślę, że teraz Ale Browarowi będzie zdecydowanie łatwiej pozyskać finansowanie na budowę własnego browaru co pokazuje, że metoda małych kroków jest po prostu bezpieczniejsza finansowo.
    Mały browar (łapiący się na największy rabat w akcyzie) od łysej ziemi to minimum 6,5 miliona, licząc bardzo ostrożnie. Tego kroku nie da się rozłożyć na mniejsze, całą kasę trzeba wyłożyć w 12 miesięcy. Potem zatowarować się, zatrudnić ludzi i przez miesiąc przeżyć z zębami wbitymi w tynk.

    Dla desperatów.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • profilone
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.05
      • 33

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
      Mały browar (łapiący się na największy rabat w akcyzie) od łysej ziemi to minimum 6,5 miliona, licząc bardzo ostrożnie. Tego kroku nie da się rozłożyć na mniejsze, całą kasę trzeba wyłożyć w 12 miesięcy. Potem zatowarować się, zatrudnić ludzi i przez miesiąc przeżyć z zębami wbitymi w tynk.

      Dla desperatów.
      Kroku samej budowy budynku pewnie się nie da, ale tworzenia browaru jako marki owszem i to właśnie udowodnił czy udowadnia AleBrowar.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Zgoda, co to znaczy mały browar?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Zgoda, co to znaczy mały browar?
          100-120 tys. hl rocznie, żeby załapać się na maksymalny rabat w akcyzie.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika profilone
            Kroku samej budowy budynku pewnie się nie da, ale tworzenia browaru jako marki owszem i to właśnie udowodnił czy udowadnia AleBrowar.
            Ciekawe jak się to przełoży na wycenę przedsięwzięcia.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13961

              #7
              Maksymalny rabat to jest do 20 tys. hl

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Inaczej zapytam. Ile liczysz za budynek 200m2?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Inaczej zapytam. Ile liczysz za budynek 200m2?
                  A w takim małym da się zmieścić taki browar?

                  1200-1400 tys. za niecałe 3000m2. Do tego miejsce na placu na silos na 20 ton słodu, zbiornik bezodpływowy 20m3 na wodę technologiczną i sporo małego szpeju. Ciężarówki też muszą gdzieś zawracać.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    U Jacera ciężarówki będą zawracać na najbliższym rondzie

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Marmury z Włoch?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • bobza
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.01
                        • 222

                        #12
                        Jarek ale silosy to luksus nikt tego nie zakłada, przynajmniej na starcie.
                        http://www.alebrowar.pl/

                        http://www.facebook.com/AleBrowar

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza
                          Jarek ale silosy to luksus nikt tego nie zakłada, przynajmniej na starcie.
                          A co, będziesz 10 ton tygodniowo ładował z worków? To popatrz ile kosztuje silos z blachy falistej na 30m3, parenaście tysięcy z dostawą i montażem. Zwraca się w 3-4 miesiące, bo potrzebujesz 1 człowieka mniej i śrutujesz tonę słodu w godzinę. A jak nie uwzględnisz tego w CAPEX'ie, to później będzie milion ważniejszych rzeczy do zrobienia albo kupienia.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            Marmury z Włoch?
                            Hala ze Słowacji, projekt, pozwolenie, fundament, podłoga, montaż, podział na pomieszczenia ściankami działowymi, wrota i drzwi zewnętrzne, drzwi wewnętrzne, izolacja termiczna. Na marmury nie wystarczy.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Jarek, jak mówisz o budynku to lepiej posługiwać wielkośią wybicia. Myśl po inżyniersku
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                                dadek
                                Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                                2025-01-28, 01:04
                              • dadek
                                Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
                                dadek
                                Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
                                2022-11-07, 01:04
                              • dadek
                                Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                                dadek
                                Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                                2024-04-24, 00:15
                              • dadek
                                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                dadek
                                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                2024-11-19, 04:20
                              • dadek
                                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                dadek
                                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                2023-11-22, 05:14
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...