Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
Wyświetlenie odpowiedzi
Do jakiego kraju przypisać piwa z Revelation Cat?
Collapse
X
-
Do jakiego kraju przypisać piwa z Revelation Cat?
Last edited by ART; 2014-02-20, 11:34.Tagi: brak
-
-
Alex Liberati
Jeśli Pan Alex Liberati jest włochem i jest zameldowany w Rzymie i jest właścicielem tej marki to nie ważne gdzie waży swoje piwa, na wyspach czy gdziekolwiek indziej to i tak Revelation Cat jest włoski. Tak jak w przypadku Mikkellera. On jest duńczykiem mieszkającym sobie w Kopenchadze i nie posiada własnego browaru więc waży swoje piwa u zaprzyjaźnionych browarów, np De Proef w Belgii, Struise też w Belgii, w De Molen w Holandii, w Szkocji w BrewDogu, w Szwecji itd. Ale piwa Mikkeller to są piwa Duńskie bo właścicielem tej marki jest Duńczyk. Więc podobna sytuacja jest z Revelation Cat. Są to piwa włoskie bo tworzy je Włoch. A jeśli nie ma browaru własnego jak Mikkeller to jest to tzw. Client Brewer, ale jednak włoski.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grzesiek79 Wyświetlenie odpowiedziJeśli Pan Alex Liberati jest włochem i jest zameldowany w Rzymie i jest właścicielem tej marki to nie ważne gdzie waży swoje piwa, na wyspach czy gdziekolwiek indziej to i tak Revelation Cat jest włoski.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziUuuu... Nie wiem. Jak tak, to Żywiec jest browarem holenderskim, a Lech południowoafrykańskim. Jednak moim zdaniem liczy się kraj w którym warzy się piwo, a nie narodowość zlecającego produkcję."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziI chyba tylko takie rozumowanie jest słuszne. Mówimy, że firma jest holenderska (czy międzynarodowa) i do niej należy browar w Polsce. Klasyfikując piwo produkowane w tym browarze klasyfikujemy je jako "polskie".
Na naszym forum piwa Revelation Cat ( warzone w Ramsgate ) klasyfikowane są jako angielskie.Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
narodowość
Po cżęści można się z Panem zgodzić, ale nie do końca. Żywiec czy Lech są polskimi piwami ponieważ są ważone u nas w kraju w swoich własnych browarach i wg receptury własnej. Właściciel nie ingeruje w piwo i receptury, tylko jest właścicielem marki, a gdyby holender przyjechał do Zywca i kazał by zmienić recepturę bo mu się tak podoba bo jest właścicielem marki, to dla mnie wtedy ten żywiec już nie jest Polski. Alex waży w różnych miejscach ale nie jest też tylko właścicielem marki, tak jak Mikkeller bo swoją recepturę i swoje składniki stosuje, sam decyduje o procesie, nawet w tym uczestniczy. Więc on tworzy unikatowy smak piwa gdziekolwiek by tego nie robil. Więc tworzy po włosku. Gdyby w jakimś browarze w którym waży poza swoją granicą coś mu utrudniali i kazali zrobić wg swojej receptury danego browaru to wtedy bym uznał że Revelation Cat to nie włoskie piwo. A Co Pan powie o piwach ważonych u nas Heinekenie czy Carlsbergu? Są to piwa Polskie. Dla mnie nie, bo receptury, proporcje i składniki są takie same jak w Heinekenie czy Carlsbergu w swoich siedzibach, co z tego że u nas to robią wg ich receptur, a róznić się mogą tylko nieznaczne w smaku, za sprawą np. twardości wody.
Comment
-
-
czyli co nie ważne gdzie warzone i przez kogo tylko receptura?
dam ci dokładną recepturę i wskazówki i zrób piwo, to będzie twoje piwo czy moje?
btw skąd wiesz że proporcje i składniki są takie same jak w Heinekenie czy Carlsbergu w swoich siedzibach? a jeżeli się będą różnić to na pewno nie przez twardość wody bo to najłatwiej dostosować w przemysłowym browarzeLast edited by oberzine; 2014-02-20, 10:39.
Comment
-
-
Ramsgate
Informuję że piwa Revelation Cat nie są tylko ważone w Ramsgate, ale także w kilku miastach w Stanach Zjednoczonych i nie tylko. Więc piwa Revelation Cat są Angielsko-Amerykańskie, a jakby dobrze posprawdzać to dało by się dopisać jeszcze parę państw. Może Alex aż tak nie szalał z podróżami jak Mikkeller ale w różnych państwach też eksperymentował. A do jakiego państwa zaliczycie takie piwo Mikkeler I Hardcore you. Receptura Mikkellera, składniki itp, a ważenie w BrewDogu w Szkocji. Dla mnie to Dania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grzesiek79 Wyświetlenie odpowiedziInformuję że piwa Revelation Cat nie są tylko ważone w Ramsgate, ale także w kilku miastach w Stanach Zjednoczonych i nie tylko. Więc piwa Revelation Cat są Angielsko-Amerykańskie, a jakby dobrze posprawdzać to dało by się dopisać jeszcze parę państw. Może Alex aż tak nie szalał z podróżami jak Mikkeller ale w różnych państwach też eksperymentował. A do jakiego państwa zaliczycie takie piwo Mikkeler I Hardcore you. Receptura Mikkellera, składniki itp, a ważenie w BrewDogu w Szkocji. Dla mnie to Dania."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Covery
Prosty przykład z muzycznymi Coverami. Jeśli ktoś napisze utwór i to wyda i będzie dysponował prawami autorskimi i po latach ktoś zaśpiewa ten utwór na koncercie. Np. Come Together Beatlesów, a np Michael Jackson zaśpiewa na swoim koncercie ten utwór z tą samą melodią i refrenem to wtedy Come Together będzie utworem Michaela Jacksona. Ciekawe co na to by powiedział Paul McCartney?
Comment
-
-
receptury
Na każdej etykiecie czy puszcze Heinekena jest napisane: Ważone i rozlewane wg orginalnej recepturt Heineken Bierbrouwerij Amsterdam. Ten sam ekstrakt i te same procenty. Miałem mozliwośc 2 razy skosztowanie orginału i to sprawdziłem w smaku identyko. Na Carlsbergu to teraz nie wiem bo często zmieniają wygląd butelek i etykiet, ale kiedyś było napisane na "naszym" Carlsbergu ważone wg receptury z 1842r from The Danish Corp. - Kopenhagen. Zaden właściciel swojej marki nie pozwoli by coś zmieniono w swojej marce są kontrole itp. Piwa Te (Heineken i Carlsberg) ważone są na licencjii, a więc muszą być identycznie odwzorowane. Zresztą można sobie zobaczyć jak to jest klasyfikowane na www.ratebeer.com A nie ma chyba nic bardziej wiarygodnego jak ten portal. Tam nie ma Polskiego Heinekena czy Carlsberga.
Comment
-
-
Kuźwa człowieku, naucz się pisać poprawnie warzyć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Po cżęści można się z Panem zgodzić, ale nie do końca. Żywiec czy Lech są polskimi piwami ponieważ są ważone u nas w kraju w swoich własnych browarach i wg receptury własnej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grzesiek79 Wyświetlenie odpowiedzi...napisane na "naszym" Carlsbergu ważone wg receptury z 1842r from The Danish Corp. - Kopenhagen...
Comment
-
Comment