Mit to padnie jak weźmiesz się w końcu za własny browarniczy biznes.
Rewolucja piwna w Wlk. Brytanii
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziNo i proszę. Kolejny raz pada mit, że piwo w Polsce musi być drogie bo gdzie indziej z małych browarów też jest drogie. A tu relatywnie piwo jest dużo tańsze niż w Polsce. Kosztuje tyle samo 10-12 zł w przeliczeniu tyle, że w Polsce zarabia się przeciętnie 2000 zł, a w Anglii wielokrotnie więcej.
Trzeba też dodać, że ceny, które podawałem powyżej odnoszą się do West Yorkshire, a w zasadzie do jego tańszej części czyli Bradford i okolic. Cen w innych częściach UK nie znam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziWiększość z nich ma 6 bbl, czyli niecałe 8,5 hl wybicia. Tyle też wynosi jednorazowy wypust, bo tam nie maw zwyczaju gotować 2 warek do jednego fermentora.
Comment
-
-
Na niską cenę wpływ ma też fakt, ze piwa sprzedaje się głownie wokół komina. Przy takim zagęszczeniu browarów każdy sprzedaje piwo w swoim pubie i w kilku okolicznych, nie ma sytuacji z transportem na drugi koniec kraju. Ale do tego trzeba mieć wierną miejscową klientelę.
Comment
-
-
Dokładnie ten sam model co w Bawarii i pewnie paru innych landach Niemiec. U nas jest potężny rozbrat pomiędzy dużymi miastami a mniejszymi miejscowościami. Rynkami zbytu dla nie tyle rzemieślników ale nawet i browarów małych/średnich są Kraków, Wrocław, Warszawa, Gdańsk itd. Wyguglałem, że Bradford ma niecałe 300 tyś mieszkańców - w Polsce w miastach o takich rozmiarach to czasem ciężko dostać Pilznera Urquella z kija, nie mówiąc już o lokalnych specjałach.
Comment
-
-
W zasadzie ja mieszkam pod Bradford, w miasteczku ok. 15 tys mieszkańców i moja obserwacja bazuje głównie na tym miasteczku, w którym jest kilka pubów.
Ale w Bawarii chyba jednak piwo w knajpach jest wyraźnie droższe niż w sklepie, prawda? Mogę się mylić, ale zawsze kojarzyłem Niemcy jako skrajny przypadek w drugą stronę - dobra piwa (weizeny, pilsy, koźlakik wędzonki)w sklepach w cenach 0,5-1 euro, a w knajpach ceny od 2-5-3,0 euro za 0,5 litra. Ale wierzę, że model dystrybucji piw jest podobny w Bawarii i w UK. Zresztą w Czechach nie wygląda to podobnie?
Comment
-
-
Masz jak najlepsze odczucia. W Getranku fajne lokalne piwa za 65-85 centów a w knajpie w zależności od piwa/położenia 2,1-2,8 ojro. W Czechach analogicznie. Krakonos w Kauflandzie za 12 Kc, w przybrowarnianej knajpie za 18 Kc. W Pradze 30 -35 Kc to dobra cena za lane
Comment
-
-
Spoons to taki macdonalds wśród pubów. No i u nas piwo w knajpach też bywa po 5 złotych, i to czasem całkiem niezłe (np. Brackie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szczawik Wyświetlenie odpowiedziBardzo możliwe, a skąd takie info jeśli można wiedziec?.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziSpoons to taki macdonalds wśród pubów. No i u nas piwo w knajpach też bywa po 5 złotych, i to czasem całkiem niezłe (np. Brackie).
Ale nazywanie JDSpoons pubowym McDonaldsem to mocna przesada. Ok, jest ich mnóstwo i z uwagi na sieć mogą konkurować ceną, ale ZAWSZE na kranach mają co najmniej 5-6 LOKALNYCH ale z małych browarów, do tego w niezłej jakości, czasem można spróbować piw przed zamówieniem, organizują małe festiwale real ale, etc. Jakoś nie kojarzę, żeby w McDonaldsie serwowali wędliny od lokalnego rzeźnika z sokiem z jabłek z pobliskiego sadu i okolicznym serem, nadto co kwartał urządzali festiwal miejscowej kiełbasy suszonej. I żeby był taki wybór. I żeby w każdym 'maku' było co innego. Już nie mówiąc o tym, że w Polsce McDonalds wcale nie jest tani, ale to już inna kwestia.
Chyba, że chodziło Ci o dostępność pubów z sieci JDW, to w sumie mogę się zgodzić .
Comment
-
-
Chciałbym raczej coś dodać do dość szerokiego info szczawika więc napiszę raczej kilka krótkich informacji.
W samym Bradford bym polecał raczej http://thesparrowbradford.co.uk/ Zawsze kilka casków i kilkadziesiąt różnych piw w lodówkach.
W Leeds ostatnio odwiedziłem http://tappedleeds.co.uk/ ok 30 nalewaków i masa butelkowanego. Ceny lanego http://tappedleeds.co.uk/journal/.
Kończący się dziś festiwal piwa w Leeds http://www.leedsbeer.com/. Na który niestety nie udało mi się trafić.
Ja znalazłem jeden sklep z szerszą ofertą piw Saltaire Wines w Shipley. Wiele piw z lokalnych browarów i spora oferta zagranicznych (przy zakupie bodajże 10 piw dostajemy zniżkę 10% )
Na początku byłem zdziwiony, że w tak zaludnionym terenie znalazłem jeden taki sklep.
Jednak dostępność dobrych piw w marketach czy tzw funciakach jest tak duża, że nie grozi nam nuda w poszukiwaniu czegoś dla siebie.
Dodam jeszcze dwa ciekawe wg mnie browary Saltaire, Mallinsons
Jako ciekawostkę dodam IPA na polskich chmielach http://www.kirkstallbrewerycompany.c...nerous-george/
Comment
-
-
Pytanie do zorientowanych w temacie: ile mniejwiecej jest aktualnie browarów w całym UK ?(ewentualnie w poszczególnych jej częściach)
Ile z tego to koncernowe zakłady a ile craft i brewpuby ? Może jakieś dane z wcześniejszych lat pokazujące ewentualne tendencje ilościowe w powiększaniu (lub ewent. zmniejszaniu) się ilości browarów ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment