Obecnie najbardziej chciałbym spróbować To Øl Sort Mælk lub Sur Mælk. Pierwsze to imperialny milk stout, drugie to ten sam stout tylko z bakteriami kwasu mlekowego. Tylko gdzie to kupić
Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2014-02-27, 10:17.
Był mocny Belfast z 10% alk. Pierwsi zrobili tez imperatora. Można powiedzieć ze jablonowo przetarło drogę kraftowi
Była też wersja 8,1%
http://gryzli.piweczko.org/piwa/panstwa/1/polska/126/jablonowo-wolka-kosowska/
Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2014-02-27, 10:49.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Alt to nie prawdziwe jabłonowo,
Jak to? A gdzie jest warzone? Tak samo można napisać, że Grand Prix to nie prawdziwy Ciechan...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
a Belfast był kiedyś wyjątkowym piwem.
Nie twierdzę, że jest jakiś wyjątkowy. Zresztą dawno nie piłem, dziś zamierzam ocenić. Ale chyba nie jest też szczególnie "hardkorowy".
Po krótce chodzi mi o to, że wrzucanie Jabłonowa do jednego worka z Edim jest krzywdzące. Mają mózgotrzepy, ale mają też niezłe piwa i przynajmniej jedno bardzo dobre.
Chodzi o to że dawniej robili wyłącznie mózgotrzepy które miały aromat menela. W tym Belfast którego receptura(ok 2007r?) została zupełnie zmieniona. Dawniej jabłonowo było synonimem taniego szczocha. Później na fali browarów regionalnych zaczęli coś kombinować.
Pite z beczki w Rybitwie to po prostu jedno z najlepszych piw na świecie4, piękny czarny ale z refleksami kolor, nieokreślony przyjemny zapach , gęsta długo trzymająca się piana i cudowny smak ciemnego piwa. Wielka 5.
Z butelki ocena nieco niższa ale i tak jedno z lepszych piw.
Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Comment