W naszych pubach coraz częściej można spotkać typowe brytyjskie pompy do piwa. Dla mnie to czarna magia oraz mała wiedza na temat tego urządzenia. Zakładam więc wątek - może ktoś pomoże i odpowie na moje pytania (a może innym też i innym się przydadzą).
Jak wiem są różnego rodzaju pompy - niektóre mają płaszcz wodny - czy w tych bez płaszcza ciężej jest utrzymać temperaturę serwowanego piwa?
Są pompy na 1 pintę, 1/2 pinty czy też 1/4 pinty - jak to się ma do serwowania - pompą na 1 pintę nie nalejemy piwka do szklanki 0,3l? W niektórych pubach schodzi z nalewaniem piwa czy to ma właśnie związek jaki to rodzaj pompy - bo np mają pompę 1/4 i muszą aż 4 krotnie nalewać?
Pompy mają długą i krótką dyszę - która jest lepsza? Czy rodzaj dyszy może mieć wpływ na jakość serwowanego piwa?
Jak wiem są różnego rodzaju pompy - niektóre mają płaszcz wodny - czy w tych bez płaszcza ciężej jest utrzymać temperaturę serwowanego piwa?
Są pompy na 1 pintę, 1/2 pinty czy też 1/4 pinty - jak to się ma do serwowania - pompą na 1 pintę nie nalejemy piwka do szklanki 0,3l? W niektórych pubach schodzi z nalewaniem piwa czy to ma właśnie związek jaki to rodzaj pompy - bo np mają pompę 1/4 i muszą aż 4 krotnie nalewać?
Pompy mają długą i krótką dyszę - która jest lepsza? Czy rodzaj dyszy może mieć wpływ na jakość serwowanego piwa?
Comment