Pompy do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sienioo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.12
    • 177

    Pompy do piwa

    W naszych pubach coraz częściej można spotkać typowe brytyjskie pompy do piwa. Dla mnie to czarna magia oraz mała wiedza na temat tego urządzenia. Zakładam więc wątek - może ktoś pomoże i odpowie na moje pytania (a może innym też i innym się przydadzą).
    Jak wiem są różnego rodzaju pompy - niektóre mają płaszcz wodny - czy w tych bez płaszcza ciężej jest utrzymać temperaturę serwowanego piwa?
    Są pompy na 1 pintę, 1/2 pinty czy też 1/4 pinty - jak to się ma do serwowania - pompą na 1 pintę nie nalejemy piwka do szklanki 0,3l? W niektórych pubach schodzi z nalewaniem piwa czy to ma właśnie związek jaki to rodzaj pompy - bo np mają pompę 1/4 i muszą aż 4 krotnie nalewać?
    Pompy mają długą i krótką dyszę - która jest lepsza? Czy rodzaj dyszy może mieć wpływ na jakość serwowanego piwa?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Zaskoczyłeś mnie, bo wydawało mi się jako laikowi, że jest 1 rodzaj. Działanie tej, której widziałem w Omercie polega na kilkukrotnym "machnięciu wajchą" nim napełni się szklankę 500 ml. Rozumiem, że powinno się raz?

    Comment

    • sienioo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.12
      • 177

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Zaskoczyłeś mnie, bo wydawało mi się jako laikowi, że jest 1 rodzaj. Działanie tej, której widziałem w Omercie polega na kilkukrotnym "machnięciu wajchą" nim napełni się szklankę 500 ml. Rozumiem, że powinno się raz?
      Ja też jestem laikiem dlatego też pytam:P Zacząłem pobieżnie przeglądać informacje na brytyjskich stronach i właśnie na takie coś trafiłem, że są pompy "1 pint, half pint and 1/4 pint" i zacząłem się zastanawiać do czego to się odnosi
      Jesteśmy we dwóch którzy tkwią w niewiedzy

      Comment

      • TTOP
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.03
        • 449

        #4
        A może jest tak, że obaj macie trochę racji - tzn opisy pomp (1/4, 1/2 pinty itp) mówią nam ile piwa można zaczerpnąc przy jednym takim "machnięciu"? Wtedy np kupując pompę 1/2 pinty, nalanie 1/4 wymagałoby pewnej wprawy, o ile w ogóle byłoby możliwe, a nalanie piny piwa pomp 1/4 pinty wymagałoby 4 "machnięć". Z tego wniosek, że - jeśli piszę prawdę - rodzime puby mają pompę 1/4 pinty. Ciekawe czy ktoś z odpowiednią wiedzą mnie poprawi.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X