Ile blg ma mieć Double Stout?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2570

    #16
    Na etykiecie jest Double Stout, ale prawidłowo jest dry, bo tak został zakwalifikowany. Ja zważam jakie piwa piję i jak ktoś mi bzdurstwa próbuje przemycić, to reaguję. Ile książek mam Ci pokazać, żebyś uwierzył Tomaszu?
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
      Na etykiecie jest Double Stout, ale prawidłowo jest dry, bo tak został zakwalifikowany.
      A tu jest na etykiecie double robust a zakwalifikować sobie też możesz jak chcesz. Więc o co chodzi? Co mi w książkach pokażesz? Że od zawsze double stout miał 20 plato a jak było inaczej to ścinano piwowara? Od początku świata do teraz taki porządek panował? Dlaczego na siłę chcesz być bardziej angielski niż królowa Elżbieta i książe Harry razem wzięci?

      Na dokładkę Double Chocolate stout od Younga:
      Young's Double Chocolate Stout is a Sweet / Milk Stout style beer brewed by Eagle Brewery in Bedford, GB2, United Kingdom. Score: 90 with 6,040 ratings and reviews. Last update: 12-22-2024.


      A na samiutki koniec hit od Hook Norton - double stout 4,8% ABV!



      Dlaczego Anglicy nie wiedzą jak warzyć angielskie piwo?
      Last edited by pioterb4; 2014-03-15, 15:47.

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2570

        #18
        Bo zdradzili zasady? My już dawno wiemy, że prawdziwych piw angielskich jest garstka, a Ty się dopiero teraz dowiadujesz? Poczytaj Accum'a, Tuck'a i Bravestock'a. Na Young'u masz ewidentnie Milk/Sweet, a nie double, tak został zakwalifikowany i tak jest rozpatrywany.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2570

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
          Bo zdradzili zasady? My już dawno wiemy, że prawdziwych piw angielskich jest garstka, a Ty się dopiero teraz dowiadujesz? Poczytaj Accum'a, Tuck'a i Bravestock'a. Na Young'u masz ewidentnie Milk/Sweet, a nie double, tak został zakwalifikowany i tak jest rozpatrywany.
          Można zadać pytanie ile takie a takie ale ma mieć procent, i niestety współczesne wersje, o ile zaistnieją, nie będą miały takich parametrów. Kto więc wygrywa historia udokumentowana czy bliżej nieokreślona nowoczesność?
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #20
            Na etykiecie jest milk stout? Albo mam coś ze wzrokiem ale ja tam widzę "double chocolate stout".

            I kto tak zakwalifikował? Jakiś sąd podwórkowy? A kto Ci zabrania rozpatrywać Lublin to Dublin jako stout owsiany czy ostrygowy? Jak chcesz to możesz go nawet jako pale ale rozpatrzywać. Tematem dyskusji była nomenklatura browaru na etykiecie.

            Zarówno Young jak i Hook Norton są na festiwalach CAMRA, leją piwa z casku i są postrzegane przez tamtejszych krytyków jako tradycyjnie brytyjskie. Nie wiem jakim trzeba być ortodoxem by twierdzić inaczej.

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
              Na etykiecie jest Double Stout, ale prawidłowo jest dry, bo tak został zakwalifikowany.
              Na etykiecie tego piwa widnieje określenie Robust Oatmeal Stout. Double był tylko w zapowiedziach.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                Można zadać pytanie ile takie a takie ale ma mieć procent, i niestety współczesne wersje, o ile zaistnieją, nie będą miały takich parametrów. Kto więc wygrywa historia udokumentowana czy bliżej nieokreślona nowoczesność?
                Jeszcze raz Ci przypomnę, że double stouty warzyło się jeszcze kilka stuleci przed pierwszym zastosowaniem balingometru, więc twoją magiczną barierę 20 blg można sobie wsadzić i nie dopowiem gdzie.

                Comment

                • Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2570

                  #23
                  Style | ABV
                  Milk / Sweet Stout | 5.20% ABV
                  Gdzie tu jest Chocolate (poza tym jak coś jest chocolate, to oznacza automatycznie, że Milk).

                  Docent, przed momentem napisał, że owe piwo jest krzepkim stout'em owsianym, a double był w zapowiedziach, więc pretensji nie mam przecież.

                  CAMRA jest tyle warta co BJCP. Tyle w temacie. Przeczytaj parę książek, wczuj się w atmosferę ówczesną Londynu i nie tylko, niech to będzie tylko nawet hrabstwo Wicklow, i embrace it.

                  Dlatego dużo tradycyjnych piw brytyjskich przestało istnieć, bo nikt ich nie warzy, a jak próbują, to robią to źle (była afera niedawno, że ktoś warzył Burton'a, a to wcale nie był Burton, ale napisał sobie na etykiecie i gawiedź uwierzyła w słowo pisane, a nie w prawdę).
                  Last edited by Petitpierre; 2014-03-15, 16:08.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2570

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeszcze raz Ci przypomnę, że double stouty warzyło się jeszcze kilka stuleci przed pierwszym zastosowaniem balingometru, więc twoją magiczną barierę 20 blg można sobie wsadzić i nie dopowiem gdzie.
                    Wierzę w piwo, jakie warzono wówczas, a to co mi proponujesz wówczas byłoby przestępstwem i to karalnym. Oscar Wilde za to siedział i to długo. Rozumiem, że na analfabetyzm też cierpisz i paru książek gdzie jest czarno na białym nie chce Ci się przejrzeć?*

                    *pytanie retoryczne
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2570

                      #25
                      W 1811 było znane już SG piwa i jego moc w %. Warto zainteresować się profesorem Brande w tym temacie

                      Niemniej jednak można pousuwać wszystko, bo z zacietrzewienia i mojego i kolegi nie będzie raczej konstruktywnej analizy. Nunc est bibendum.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #26
                        Uczepił się jak rzep psiego ogona i nie da sobie powiedzieć, będzie jątrzył aż do usranej śmierci. Jak stowerdzono w XVI wieku że stout nie ma 20 blg jak jeszcze nikt nie wiedział co to jest skala bailinga??????? Może i coś tam przeczytałeś, ale na zajęciach z logiki albo spałeś albo akurat byłeś hospitalizowany.

                        I po co mi wklejasz cytat z beer advocate? Ich klasyfikacja to jest kolejna prawda objawiona? Dyskutujemy o tym jak producent oznacza swoje piwo. Ratebeer czy Beer Advocate mają taki styl jak doubel stout? CZyli co w ogóle nie istnieje?

                        W 1811 było znane już SG piwa i jego moc w %. Warto zainteresować się profesorem Brande w tym temacie
                        A dwieście lat wcześniej też?
                        Last edited by pioterb4; 2014-03-15, 16:21.

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2014.01
                          • 2570

                          #27
                          Z logiki na dwóch różnych rodzajach studiów, to miałem piątkę, ale się nie chwalę, a wmawianie hospitalizacji to raczej świadczy o tym, że napotkałem idiotę, który najpierw sprowadził mnie do swojego poziomu a potem poraził doświadczeniem w głuptactwie. Toteż odpadam, aż takim kretynem nie jestem, żeby prowadzić dalej te bezcelowe dyskursa.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2570

                            #28
                            200 lat wcześniej to ledwo było znane ale, i dla Twojej wiedzy nie zawierało ani wiele alkoholu, ani chmielu, i dziś pewnie określone byłoby jako nie-piwo. Wtedy nikt nie dzielił je na jakiekolwiek kategorie, bo były dwie, mocniejsze i bez chmielu-ale i słabsze i z chmielem-beer. I temu nie zaprzeczysz, bo na to są tiry książek.
                            Last edited by Petitpierre; 2014-03-15, 16:28.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #29
                              Szkolnictwo prywatne ma to do siebie że za byle gówno można piątkę dostać jak się czesne na czas płaci. Pozdrawiam.
                              200 lat wcześniej to ledwo było znane ale, i dla Twojej wiedzy nie zawierało ani wiele alkoholu, ani chmielu, i dziś pewnie określone byłoby jako nie-piwo. Wtedy nikt nie dzielił je na jakiekolwiek kategorie, bo były dwie, mocniejsze i bez chmielu-ale i słabsze i z chmielem-beer. I temu nie zaprzeczysz, bo na to są tiry książek.
                              Teraz to Ty cierpisz na analfabetyzm, bo termin doubel stout pojawiał się na długo przed wiekiem XIX, jako pozycja w knajpie, na starej reklamie itp. I na to są drugie tiry książek.
                              Last edited by pioterb4; 2014-03-15, 16:32.

                              Comment

                              • Petitpierre
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2014.01
                                • 2570

                                #30
                                Wyobraź sobie, że studiowałem na uczelni państwowej i płaciłem tylko za materiały naukowe, takie jak książki, które Waćpan ogląda w muzeum zapewne jako swoiste kuriozum.

                                Jak logika to gówno (Twoje słowa) to czemu aż tak się tym chwalisz?
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X