Wynagrodzenie piwowara

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Nie, ale przewodzę prąd
    Ale tak bardziej serio choć z przymrużeniem oka - elektrykowi wszystko jedno czy elektryfikuje chlew, browar, czy osiedle mieszkaniowe a piwowar ma wciąż ograniczone pole manewru
    No właśnie nie. Zwykły elektryk tak, ale teraz elektryk powinien umieć jeszcze robić budynki inteligentne, systemy alarmowe, systemy rolet, dozór, videofony, a już całkowita elita, linie energetyczne, stacje transformatorowe, stawiać słupy, skakać po nich, umieć te sieci budować, umieć robić przeciski pod drogami i mieć uprawnienia na koparkę.

    Taki zarabia.
    i do tego porównuję dobrego piwowara, który wie co biega w świecie, umie z głowy robić receptury itd. itd.

    Zwykły piwowar, to taki szef kuchni przeszkolony przez dostawcę sprzętu.

    Uczyłem jednego szefa kuchni warzyć, bo szefowie restauracji i hoteli wymyślili sobie, że będą miec browar restauracyjny. Niestety, pasji w nim nie było. Więcej pasji mają studenci, których teraz uczę domowego warzenia.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Piotr4
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.09
      • 32

      #32
      To co ja usłyszałem tu i tam (ceny netto):

      Piwowar w dużym koncernie: 4000 - 6000 + benefity
      Piwowar w małym / średnim browarze komercyjnym: 2800-3500
      Piwowar w browarze restauracyjnym przyuczony przez dostawcę sprzętu, po studiach: 1500 - 1800
      Piwowar z kilkuletnim doświadczeniem dogłębnie znający swój fach w renomowanym browarze restauracyjnym - do 5000 + benefity

      Piwowar "kontraktowy" z kilkuletnim doświadczeniem obsługujący 2-4 browary( tworzenie receptur, nadzór nad gotowaniem) - 80-150 zł za godzinę ( nie dowiedziałem się dokładnie ile godzin wyciąga w miesiącu)

      Zakresy są może mało dokładne, ale nikt nie chce u nas w kraju wprost rozmawiać o swoich zarobkach. pomimo to może odpowiedzą chociaż w części na postawione na początku wątku pytanie.

      Comment

      • marekj
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.03
        • 508

        #33
        mam kilka wakatów piwowarskich. jakby ktoś chciał się sprawdzić to zapraszam.

        Comment

        • Piotr4
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.09
          • 32

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj
          mam kilka wakatów piwowarskich. jakby ktoś chciał się sprawdzić to zapraszam.
          Te wakaty to docelowo pod nowy browar w Darłowie?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            No właśnie nie. Zwykły elektryk tak (...)
            Próbujesz powiedzieć, że taki "zwykły elektryk" to 1,5tyś na rączkę?

            Jesteś następny, który mnie w tym temacie rozśmieszył

            A żeby nie był całkiem off to w jednym z nowo otwieranych browarów w "pribałtyce" była robota za 4tyś euro + mieszkanie. Warunkiem było bycie Czechem z brodą, fajką i ogromnym brzuchem
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Fido, dzis murarze i hydraulicy robią elektrykę na budowach, bo przecież to nie problem.

              Mam tu jedną firmę, która zatrudnia uczni, więcej nie dostają.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Albeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 13

                #37
                Podobno na Podhalu , to za szefa kuchni trza wybulić od 3 kilo do łapy ( region typowo hotelowo-knajpiany) , więc piwowar podobnie będzie kosztował .

                Comment

                • wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

                  #38
                  Dobry, doświadczony piwowar w browarze restauracyjnym powinien zarabiać tyle samo, ile szef kuchni tamże. Taka ma teza.
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #39
                    Dlatego teoria E-prezesa pod tytułem "najniższa krajowa dla piwowara" trochę mnie zmroziła. To że takie oferty padają to nie przeczę, ale to nie powód by na ich podstawie ustalać godziwe wynagrodzenie dla piwowara w browarze restauracyjnym. To nie jest kwestia precedensów.

                    Widziałem kiedyś ofertę pracy dla inżyniera sieci z biegłą znajomością angielskiego, podstawami programowania w Javie, obsługą baz danych i środowiska Unixowego za 2 tyś brutto, ale w zyciu nie wyrobiłbym sobie opinii że to jakiś wypracowany standard.

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
                      Dobry, doświadczony piwowar w browarze restauracyjnym powinien zarabiać tyle samo, ile szef kuchni tamże. Taka ma teza.
                      A nie do końca sprawdzony, młody i dobrze rokujący tyle co pomocnik kucharza?

                      Comment

                      • rastachamm
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.03
                        • 8

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Chyba z 6 lat temu we Wrocku na Jesiennych Spotkaniach Browarników, tak to się chyba nazywało, Ziemek przy analizie kosztów browaru restauracyjnego rzucił kwotą 10 tyś zł dla piwowara. Fakt, to było trochę na zaczepkę, do dyskusji.
                        Po czym wstał Bogdan Spiż i z oburzeniem powiedział, że piwowara można zrobić każdego z ulicy i dać mu 1200zł.
                        Może dlatego że pan Bogdan tak robi piwo w Spiżu smakuje ostatnio tak beznadziejnie, choć sądząc po ilości klientów w ogródku nie robi to różnicy więc po co przepłacać... a no po to żeby pić smaczne piwo a nie byle jakie.

                        Comment

                        • oberzine
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2012.02
                          • 228

                          #42
                          piwowar bierze na siebie formalności związane z urzędem celnym to też warto wspomnieć o odpowiedzialności jaką bierze na siebie

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19255

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4
                            To co ja usłyszałem tu i tam (ceny netto):

                            Piwowar w dużym koncernie: 4000 - 6000 + benefity
                            Piwowar w małym / średnim browarze komercyjnym: 2800-3500
                            Piwowar w browarze restauracyjnym przyuczony przez dostawcę sprzętu, po studiach: 1500 - 1800
                            Piwowar z kilkuletnim doświadczeniem dogłębnie znający swój fach w renomowanym browarze restauracyjnym - do 5000 + benefity

                            Piwowar "kontraktowy" z kilkuletnim doświadczeniem obsługujący 2-4 browary( tworzenie receptur, nadzór nad gotowaniem) - 80-150 zł za godzinę ( nie dowiedziałem się dokładnie ile godzin wyciąga w miesiącu)

                            Zakresy są może mało dokładne, ale nikt nie chce u nas w kraju wprost rozmawiać o swoich zarobkach. pomimo to może odpowiedzą chociaż w części na postawione na początku wątku pytanie.

                            Czy to odbiega od tego co napisałem? Domniemywam, że założyciel wątku chce założyć browarek 3,5 hl, czyli bardzo malutki, gdzie większość papierologii będzie robić sam, albo liczy, że będzie robić to piwowar, którego zatrudni. Roboty dla piwowara nie będzie dużo to bez sensu dawać mu pensję od razu z górnej półki. Jak będzie dużo, to się zwolni i pójdzie gdzie indziej. Dalej twierdzę, że podano za mało zmiennych, by określić z dużą dokładnością wielkość pensji. Ja wiem, że nie zatrudniłbym się za mniej niż 3000 zł, ale też zależy to jak zostałaby spisana umowa, jak określony zakres obowiązków i odpowiedzialności.

                            Comment

                            • leszektrebacz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 126

                              #44
                              Czy Wy już nie macie o czym pisać???
                              Zaglądać komuś do kieszeni to tak trochę nie ładnie ale wiecie lepiej.
                              Pozdrawiam wszystkie plotkary na tym wątku .....
                              https://www.facebook.com/Etykiety-Pi...8083177539645/
                              http://www.facebook.com/leszek.trebacz
                              http://picasaweb.google.co.uk/beerlabel2010

                              Comment

                              • marekj
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.03
                                • 508

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszektrebacz
                                Czy Wy już nie macie o czym pisać???
                                Zaglądać komuś do kieszeni to tak trochę nie ładnie ale wiecie lepiej.
                                Pozdrawiam wszystkie plotkary na tym wątku .....
                                Kolego spoko dowiedziałem się z tego wątku, że znacznie przesadzam w wynagrodzeniach piwowarów

                                Comment

                                Przetwarzanie...