To źle Ci się wydawało.
Wynagrodzenie piwowara
Collapse
X
-
Właściciel ma określoną pulę środków przeznaczoną na zatrudnienie piwowara. Jeśli zatrudnienie nie jest sprawą pilną, to będzie szukał do skutku takiego, który nie przekroczy tej puli. Sprawę ułatwia grupa pasjonatów warzących piwo w domu. Przykład poglądowy: mając do wyboru np. jakąś pracę za 2200/mies. a realizowanie hobby przez warzenie komercyjne za 1800/mies., to chyba długo nie trzeba będzie szukać chętnego.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Jestem na etapie zatrudnienia piwowara. Jak kształtują się wynagrodzenia netto dla piwowara (czyli ile powinien otrzymać na 'rękę')? Praca w minibrowarze restauracyjnym, wybicie ok 350 . Jakie są formy współpracy w tego typu usługach? Koleżankom i kolegom będę wdzięczny za pomoc i informacje. Pozdrawiam serdecznie.Comment
-
Bardzo słuszna uwaga. Jak idzie dobrze, bo się udało to wygląda, że jest ok, ale jak się pojawiaja jakieś wady piwa, to rok nieraz trwa i nie mogą się z tym uporać. Taki warszawski przykład oszczędności i partyzantki restauracyjny browar Grill de Brazil jakiś czas temu, teraz nie wiem, po zmianie piwowara ciągle warzyli generalnie kwasy. Tylko w takim przypadku braki piwowara i prymitywna instalacja rekompensowane są (biznesowo) jak na razie położeniem lokalu w centrum stolicy, w miarę dobra kuchnia, telebimy i kelnerki w strojach brazylijsko roznegliżowanych.Comment
-
Tylko, że dyplomy i oceny piw są dla piwoszy, a koszty i zyski z biznesu są dla inwestorów lub właścicieli. To są dwa różne światy... najczęściej.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Czasem mam wrażenie, że żonglujesz poglądami na potrzeby poszczególnych dyskusji. Raz narzekasz na zanik etyki zawodowej, a kiedy indziej, gdy przychodzi do komentowania poczynań właścicieli biznesów, robisz woltę i zaczynasz głosić kult pieniądza.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobileKto powiedział, że właściciel/właściciele chcą super specjalistów u siebie? Bo piwowar to specjalista techniczny, jak inżynier. Z własnego doświadczenia wiem, że bardzo powszechne jest podejście w myśl zasady: każdego specjalistę można zastąpić skończoną liczbą absolwentów z pensją poniżej 2000 netto.Comment
-
Dlatego uważam, że warto się pokusić i znaleźć pasjonata. Nie dawać mu pensji z górnej półki, bo go to zepsuje. Dać mu minimum i niech pracuje. I dodawać bonusy w miarę postępu swojego i firmy. Sam tak zdobywałem doświadczenie w hotelarstwie. Jest sporo dobrych piwowarów domowych bez dyplomów, z dwuletnim doświadczeniem, którzy robią dobre piwa. Ktoś kto jest mocny i tak zrobi skok na lepszą kasę. Tyle, że firmie może już nie starczyć bonusów na jego zatrzymanie. To moje ostatnie słowo.Comment
-
To w ogóle nie ma sensu, dwa lata doświadczenia w piwowarstwie to dopiero początki a to ma być biznes a nie "rozwój". A każdy, mniej czy bardziej doświadczony pracownik najemny, i tak w końcu pójdzie tam gdzie będzie miał lepiej.
I chwała za to niewidzialnej ręce rynku"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Po co w ogóle płacić? Nie lepiej dać miskę ryżu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Comment