Szukam smaku piwa sprzed lat

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mistyczny
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 5

Szukam smaku piwa sprzed lat

Witam.

Mój ojciec ostatnio powiedział mi z nostalgią, że napiłby się ciemnego piwa. Ale koniecznie takiego, jakie pił lata temu za czasów swojej młodości. Stwierdziłem, że poszukam w necie na ten temat i tak właśnie trafiłem tutaj.

Zgodnie z http://www.browar.biz/piworoku/2013 postanowiłem kupić Czarną dziurę. Niestety, mimo iż piwo bardzo smakowało, to jednak "nie to".

Teraz proszę was o pomoc - jakie polecacie? Koniecznie ciemne.

Pozdrawiam.

EDIT: Portery też odpadają. Ojciec nie przepada za nimi.
    Last edited by Mistyczny; 2014-04-09, 12:43.
  • Sekator
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.06
    • 269

A młodość ojca na które dziesięciolecie przypadła?
    http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• Mistyczny
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.04
      • 5

Ojciec to rocznik '55. Czyli szukamy coś około mistrzostw świata, gdzie Polacy zdziałali najwięcej dotychczas

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Za PRLu piwo ciemne praktycznie ograniczało się do dwóch gatunków: porter 22 Blg i ciemny napój dosładzany zwany piwem karmelowym - coś na kształt Maciejowego z Ciechana. Jeśli chodzi więc o te drugie to polecam tego Ciechana albo jakiegoś niemieckiego Maltzbiera.

Oczywiście warzono też koźlaki, koźlaki podwójne, ciemnego Grodzisza i ciemne pełne piwo w Słupsku ale to były przypadki na tyle sporadyczne, że je odrzuciłem. napisz czy słusznie.

Comment

• TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistyczny Wyświetlenie odpowiedzi
          Ojciec to rocznik '55. Czyli szukamy coś około mistrzostw świata, gdzie Polacy zdziałali najwięcej dotychczas

Hmm, czyli Berlin 2009? http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_..._lekkoatletyce

Ciekawe, co z tej dyskusji wyniknie, jak dla mnie to jedyne ciemniaki w tym czasie dostępne to portery, a tu mówisz, że nie tędy droga. No, ale ja znam te czasy tylko z opowieści...

P.S. Pioterb4 mnie dokształcił, dziękuję
          Last edited by TTOP; 2014-04-09, 12:56.

Comment

• Mistyczny
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.04
            • 5

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
            Za PRLu piwo ciemne praktycznie ograniczało się do dwóch gatunków: porter 22 Blg i ciemny napój dosładzany zwany piwem karmelowym - coś na kształt Maciejowego z Ciechana. Jeśli chodzi więc o te drugie to polecam tego Ciechana albo jakiegoś niemieckiego Maltzbiera.
            Poszukam ich, kupię, dam do skosztowania i napiszę opinie.

Oczywiście warzono też koźlaki, koźlaki podwójne, ciemnego Grodzisza i ciemne pełne piwo w Słupsku ale to były przypadki na tyle sporadyczne, że je odrzuciłem. napisz czy słusznie.
            Ojciec (tak jak i ja) pochodzi z Gdańska, więc możliwe, że chodzi właśnie o te ze Słupska.

Comment

• kibi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 1875

Temat smaków z młodości wraca jak bumerang.
              Ja mam swoje zdanie na ten temat.
              Chociaż pioterb4 trafnie wymienił ciemne piwa z tamtych lat problem leży gdzie indziej.
              Twój tata wspomina czasy kiedy piwo było smaczniejsze, a on miał dwadzieścia kilka lat.
              Piwo podobne do ówczesnego może uda Ci się znaleźć, ale bez tej drugiej części wspomnień, to zawsze będzie nie to.

Comment

• Mistyczny
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.04
                • 5

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                Piwo podobne do ówczesnego może uda Ci się znaleźć, ale bez tej drugiej części wspomnień, to zawsze będzie nie to.
                Temat podjąłem, bo kilka lat temu wspominał podpiwek. Szukałem i znalazłem taki, że stwierdził, że jest zadowolony

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Najbardziej znane piwo ciemne lat siedemdziesiątych i początku osiemdziesiątych to Siemianowice 10,5 - a to z tego powodu, że niemal zmonopolizowało to piwo bary dworcowe w całej Polsce.

Comment

• Mistyczny
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.04
                    • 5

10,5 pamiętam dobrze Oczywiście nie smak, ale pamiętam samo w sobie. Czy jest gdzieś dostępne? (ciężkie do wygooglowania)

Comment

• tyskikufel
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.04
                      • 772

Ciemne piwo pełne 12 było w browarze Tyskim, o nazwie Karmelowe

Comment

• tyskikufel
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.04
                        • 772

Dobre piwo było też w Zabrzu o nazwie Diament 10,5 ekstraktu i 3 % alkoholu

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistyczny Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ojciec (tak jak i ja) pochodzi z Gdańska, więc możliwe, że chodzi właśnie o te ze Słupska.
                          Tylko Hubertus chyba warzony był od lat 80-tych bardziej...Nie mniej pokaż mu galerię etykiet tu z naszego forum, może akurat rozpozna tą właściwą markę.

Co do 10,5 to kolegom chodziło o piwo ciemne z Siemianowic o takim ekstrakcie, nie to słynne 10,5 warzone w Poznaniu w złoto-czarnych barwach.

Comment

• szczawik
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.09
                            • 103

Możesz coś więcej napisać o tym pełnym piwie ze Słupska? Co prawda jak je warzyli to mnie pewnie w planach nie było, ale zaciekawiło mnie to. W okolicach jakiego stylu to było? Pełny koźlak? Lżejszy porter?

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Jak tata jest człowiekiem cierpliwym, to nie pozostaje nic innego, jak kupić sprzęt do warzenia piwa i spróbować odtworzyć smak samemu w domu. Przechodziłem to z teściem, za 4 próbą trafiłem.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                              X