Browar Perun

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #1

    Browar Perun

    Zapowiedział się właśnie kolejny browar kontraktowy: Perun
    Cytat z FB:
    Dzień dobry!

    Oto powstał kolejny browar kontraktowy: Browar Perun. Trzy miesiące ciekawej, acz czasochłonnej pracy i nasz pomysł nabrał realnych kształtów. Bardzo realnych - pierwsze piwo jest już w fermentorze i planujemy premierę pod koniec maja. Piwo "standardowe" jak na debiut - American Pale Ale 13,1blg, z solidną, głęboką goryczką i intensywnym aromacie chmielowym. Piwowar zapowiada, że "ma szansę być dobre" .

    To nasze pierwsze, ale na pewno nie ostatnie słowo. Tymczasem chcemy przywitać się i zaprosić Was do obserwowania naszych poczynań. Zamierzamy produkować solidne piwa, nie stroniąc od eksperymentów, które dostarczy nam jeden z najbardziej doświadczonych piwowarów domowych w Warszawie. To będzie udany rok dla rozwoju kultury piwnej oraz piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce
    (acz)
    JEDNO PIVKO NEVADI!
  • yoda79
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 861

    #2
    Mało rzemieślników, dużo kontraktowców; tak to wygląda. Tak czy siak - powodzenia

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10867

      #3
      Kolejna APA na rynku, eh...
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • yoda79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 861

        #4
        Co zrobisz? Nic nie zrobisz

        Comment

        • Glingorth
          Porucznik Browarny Tester
          • 2014.04
          • 283

          #5
          Fajna nazwa browaru, tylko jak na Peruna to powinni uwarzyć coś na słowiańskich chmielach :P Tak czy siak, powodzenia.

          Comment

          • Tomi45
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.07
            • 165

            #6
            Tak sobie myślę że byłoby fajnie jakby jakiś nowy browarek czy kontraktowiec zaczął nie od APA a choćby od koźlaka (na naszym rynku z nimi słabiutko) bądź porządnego dunkela....
            Chętnie przywitałbym pierwszego polskiego krieka.

            Comment

            • ksy
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.07
              • 280

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45
              Tak sobie myślę że byłoby fajnie jakby jakiś nowy browarek czy kontraktowiec zaczął nie od APA a choćby od koźlaka (na naszym rynku z nimi słabiutko) bądź porządnego dunkela....
              Chętnie przywitałbym pierwszego polskiego krieka.
              Ale te style to żaden biznes. Pasja, pasją, a na koniec miesiąca dobrze żeby cyferki tez zagrały. Nie od dziś wiadomo że hasło rewolucji to "Precz z nudnym Lagerem! Niech żyją nowe gatunki piwa!* (*tak długo jak będą to ejle na chmielach z nowego świata)"
              Wiem że browary wypuszczają też inne gatunki, ale rynek jest bezwzględny i nie apa, aipa(lub ich mutacja chmielowa) to 1 na 10 butelek jakie sprzedają rzemieślnicy. Miała byc rewolucja a jest lIPA
              --------------------
              --------------------
              "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

              Comment

              • Livres
                Porucznik Browarny Tester
                • 2012.04
                • 324

                #8
                Ale po co komu polski rzemieślniczy koźlak, skoro z góry wiadomo, że będzie kosztował więcej, a w najlepszym razie tyle samo co niemiecki pierwowzór (patrz casus Ursy i ich standardowe niemieckie pszenice w cenie schneiderowego Aventinusa)?

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #9
                  To nie jest żadna rewolucja tylko zwykły biznes na robienie kasy, na koźlaku czy innych klasykach pseudo-browar nie zarobi, tylko na ipach, bo teraz to jest w modzie, pić ipy aipy i podobne. Sztuką nie jest zachmielenie piwa, żeby goryczka wykręcała i zagłuszała wszelkie inne smaki, włącznie z wadami piwa, sztuką jest zrobić coś naprawdę dobrego
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.11
                    • 6059

                    #10
                    No dobra a teraz konkretnie bo zupa stygnie: w którym browarze bedzie warzone to piwo ?
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • sibarh
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.01
                      • 10387

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth
                      Fajna nazwa browaru, tylko jak na Peruna to powinni uwarzyć coś na słowiańskich chmielach :P Tak czy siak, powodzenia.
                      I może z dodatkiem ....perza(u)
                      Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2014-05-11, 18:01.
                      2800 nowe piwa opisałem na forum
                      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
                      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                      Comment

                      • yaro74
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2089

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                        No dobra a teraz konkretnie bo zupa stygnie: w którym browarze bedzie warzone to piwo ?
                        Zodiak.

                        Comment

                        • bzium1986
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.06
                          • 86

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth
                          Fajna nazwa browaru, tylko jak na Peruna to powinni uwarzyć coś na słowiańskich chmielach :P Tak czy siak, powodzenia.
                          W planach jest uwarzenie dwóch Single Hop Polisz Ale.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45
                          Tak sobie myślę że byłoby fajnie jakby jakiś nowy browarek czy kontraktowiec zaczął nie od APA a choćby od koźlaka (na naszym rynku z nimi słabiutko) bądź porządnego dunkela....
                          Chętnie przywitałbym pierwszego polskiego krieka.
                          No cóż, dunkel czy koźlak są to dość trudne style (przy czym ten drugi wymaga jeszcze długiego leżakowania) - kuszące jest ambitne podejście, ale przy tych stylach ryzyko niepowodzenia jest spore. Uznaliśmy, że zrobimy coś prostego a po wejściu na rynek poeksperymentujemy z mniej dostępnymi smakami.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy
                          Wiem że browary wypuszczają też inne gatunki, ale rynek jest bezwzględny i nie apa, aipa(lub ich mutacja chmielowa) to 1 na 10 butelek jakie sprzedają rzemieślnicy. Miała byc rewolucja a jest IPA
                          Rewolucja ma na sztandarze narysowaną amerykańską szyszkę . Nurt przechmielonych piw jest bardzo rwący i też daliśmy się porwać, bo łatwo zrobić takie piwo i jeszcze łatwiej sprzedać...

                          pozdrawiam

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bzium1986
                            Rewolucja ma na sztandarze narysowaną amerykańską szyszkę . Nurt przechmielonych piw jest bardzo rwący i też daliśmy się porwać, bo łatwo zrobić takie piwo i jeszcze łatwiej sprzedać...
                            To skąd nazwa Perun, a nie np Manitou?
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • bzium1986
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.06
                              • 86

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                              To skąd nazwa Perun, a nie np Manitou?
                              istnieje duża szansa, że w pewnym momencie oderwiemy się z tego nurtu w stronę bardziej rodzimych chmieli...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...