Jak zostać Kiperem ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

    #16
    Poza tym, czu ktoś po jakiś śmiesznych kursach na których pokazują że piwa trzeba też słuchać, jest osobą na tyle kompetentną aby oceniać piwo? Małe browary jeśli już kogoś by przujmowaly to kogoś z pasją, kto sam warzy piwow domu, siedzi w tym, ma jakieś kursy BJCP itp. Raczej nie kogoś po korpo kursach który warzy chmiel, słucha piwa, złototrunkuje i smakuje eurolagery. Tz to moje zdanie, jak to dokładnie jest w małych browarach, nie wiem.

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
      Chyba trzeba rozdzielić dwie sprawy - romantyczną wizję takiej pracy, którą mają miłośnicy piwa, i rzeczywistość, która jest chyba dużo bardziej prozaiczna
      To dokładnie taki sam temat jak z marzeniem każdego gracza: testerem gier komputerowych. Wydaje się taka zajebista, cały dzień gram w gry. A jak przychodzi raportowanie błędów, formularze do wypełniania, sugestie pochodzenia tych błędów to już nie jest tak kolorowo

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #18
        Po wizycie w brzeskim browarze wiem, że tam jest to osoba zajmująca się badaniami laboratoryjnymi w browarze, a dodatkowo po szkoleniach sensoryką. Szkolenie jakie przechodzą piwowarzy domowi jest bardzo pomocne, bo w gruncie rzeczy daje podstawę do testowania piwa. Wydaje mi się jednak, podobnie jak w enologii ważne są predyspozycje, a nie kursy. Te ostatnie są pomocne, bo potrafią skonkretyzować to co się czuje, ale zmysł jest ważny. Czy łatwo dostać taką pracę? Pewnie nie koniecznie, choćby z w/w powodów.

        Comment

        • oberzine
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 228

          #19
          w takiej pracy to najważniejsze to są znajomości, a nie predyspozycje, kursy itp.
          Last edited by oberzine; 2014-05-28, 16:36.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedzi
            w takiej pracy to najważniejsze to są znajomości, a nie predyspozycje, kursy itp.
            Jak w każdej pracy

            Comment

            • krzysioz210
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.06
              • 52

              #21
              Strasznie to skomplikowane. Jak dla mnie piwo albo jest smaczne albo nie. Czyzby na tych kursach uczyli , ze to niesmaczne tez jest dobre? I znaczy ten kipper ma przekonac o tym innych coby kupowali.

              Comment

              • AdrianR
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.04
                • 62

                #22
                Przegladajac forum na tapatalku przeczytalem ten temat: "jak zostac kopyrem?"
                http://adrianpijepiwo.blogspot.com/
                https://www.facebook.com/adrianpijepiwo
                http://instagram.com/adrianpijepiwo

                Comment

                Przetwarzanie...
                X